Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

ΔΕΔΔΗΕ: Ζυμώσεις μεταξύ των 3 υποψηφίων μέχρι το τέλος - Οι οικονομικές προσφορές δεν θα ανοιχθούν την Παρακσευή

ΔΕΔΔΗΕ: Ζυμώσεις μεταξύ των 3 υποψηφίων μέχρι το τέλος - Οι οικονομικές προσφορές δεν θα ανοιχθούν την Παρακσευή

Οι συμπράξεις παραμένουν ένα ανοιχτό ενδεχόμενο μέχρι το τέλος

Την ερχόμενη Παρασκευή 3 του μηνός θα ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Την μάχη στην τελική κούρσα για την διεκδίκηση του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού μέσης και χαμηλής τάσης θα δώσουν τρία από

τα εννέα συνολικά Funds που προκρίθηκαν στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Δεν είναι βέβαιο ωστόσο ότι και οι προσφορές θα είναι ισάριθμες καθώς λίγες μόλις ημέρες πριν την κατάθεσή τους έντονη είναι η αίσθηση στους κύκλους που εμπλέκονται στην ιδιωτικοποίηση ότι μεταξύ των υποψηφίων θα υπάρξουν συμπράξεις, εξέλιξη που αποδυναμώνει τον ανταγωνισμό και αντιστοίχως τις προσδοκίες για υψηλό τίμημα. Σε κάθε περίπτωση κατά μόνας ή ομαδοποιημένα το παρόν την ερχόμενη Παρασκευή θα δώσουν το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, το αυστραλιανό fund Macquarie και το First Sender με έδρα το Λουξεμβούργο.

Το ενδιαφέρον του αμερικανικού fund ΚΚR αν και μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ισχυρό, φαίνεται να έχει ατονίσει. Πολύ πιθανές θεωρούνται και οι συμπράξεις των τριών ισχυρών διεκδικητών με τους υπολοίπους επενδυτές που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Το πλέον αρνητικό σενάριο για τη ΔΕΗ θα ήταν η συνένωση των τριών και η από κοινού διεκδίκηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΔΕΣΦΑ όπου οι τέσσερις ισχυροί Διαχειριστές της Ευρώπης στην τελευταία φάση του διαγωνισμού προσήλθαν με κοινή προσφορά.

Η ΔΕΗ αναμένει υψηλό τίμημα

Η διοίκηση της ΔΕΗ πάντως προσδοκά σε υψηλό τίμημα έχοντας θέσει ως κατώφλι το 1,5 δις. ευρώ δεδομένου ότι αφενός η λογιστική αξία του ΔΕΔΔΗΕ υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, και αφετέρου το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο για την περίοδο 2021-2024 ξεκινά από τα 771 εκατ. ευρώ το 2021 και φτάνει στα 798 εκατ. το 2024. Ο επικεφαλής της εταιρίας μάλιστα κ. Γιώργος Στάσσης θα εισηγηθεί την μη πώληση σε περίπτωση που το τίμημα διαμορφωθεί από ένα ύψος και κάτω.

Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών πάντως δεν αναμένεται την Παρασκευή αλλά, σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ, με το πέρας κάποιων ημερών και αφού έχουν ελεγχθεί πλήρως οι φάκελοι των υποψηφίων. Το πιθανότερο είναι, εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, να ανακοινωθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εναρκτήρια ομιλία του στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου και σε αντίθετη περίπτωση μετά τη ΔΕΘ.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου