Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Έληξαν οι ώρες που επιτρέπεται η μονάδα 3 της Μεγαλόπολης να λειτουργεί χωρίς αποθείωση – Ο ΑΔΜΗΕ την κρίνει απαραίτητη και ζητάει παράταση από το Υπουργείο

 

Το θέμα με την επαναλειτουργία της μονάδας 3 της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη , παίρνει διαστάσεις. Όπως έχουμε γράψει εδώ στο Καφενείο Μεγαλόπολης η μονάδα ξεκίνησε για να στηρίξει το σύστημα και βγήκε εκτός λειτουργίας λίγες μέρες μετά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η μονάδα βγήκε γιατί

λειτουργούσε χωρίς την αποθείωση και έχοντας πλέον εξαντλήσει τις ώρες που της επιτρέπεται. Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που ισχύει, η μονάδα μπορεί να δουλεύει μόνο 120 ώρες τον χρόνο χωρίς αποθείωση.

η σχετική αναφορά στην ΑΕΠΟ

O ΑΔΜΗΕ λοιπόν που έχει την ευθύνη για το ηλεκτρικό σύστημα, ξεκίνησε και πάλι την μονάδα την Δευτέρα 9 Αυγούστου , παρόλο που είχαν λήξει οι 120 ώρες και παράλληλα έκανε αίτηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για παράταση των ωρών που μπορεί να λειτουργεί η λιγνιτική μονάδα «Μεγαλόπολη 3» χωρίς αποθείωση, κατά παρέκκλιση των όσων προβλέπονται στην ΑΕΠΟ .

Πρόκειται ουσιαστικά για ακόμα μια απόδειξη πόσο απαραίτητη είναι η λειτουργία της μονάδας 3 της Μεγαλόπολης για το ηλεκτρικό σύστημα , μονάδα η οποία στις αρχές του μήνα χρειάστηκε να επαναλειτουργήσει – αν και ήταν κλειστή για εννέα μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης _ προκειμένου να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση λόγω καύσωνα και να αντέξει το ηλεκτρικό σύστημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στη σύνταξη νέων περιβαλλοντικών όρων και στην έκδοση νέας ΑΕΠΟ, διότι το ΣτΕ, μετά από προσφυγή, αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη (3 και 4) ακυρώνοντας τις αποφάσεις ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων των δύο εργοστασίων. Κι αυτό διότι η παλιά ΑΕΠΟ είχε λήξει και για την ανανέωσή της απαιτούνταν εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

δείτε σχετικό άρθρο

Ξεκινάει η μονάδα 3 της ΔΕΗ – Δημοσιεύθηκε η ΑΕΠΟ

Για ακόμα μια φορά τα το γράψουμε και θα το φωνάξουμε, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν όσο υπάρχουν αποθέματα, τηρώντας βέβαια τους περιβαλλοντικούς όρους. Έτσι θα υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια στην χώρα και θα έχουμε λίγο χρόνο στην διάθεση μας στην Μεγαλόπολη να ετοιμαστούμε για την απολιγνιτοποίηση.

δείτε την ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) της μονάδας 3 της Μεγαλόπολης ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου