Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Αδαμίδης: Ρεκόρ ζήτησης – Δεν μπορούμε να εισάγουμε περισσότερο ρεύμα αυτή τη στιγμή .


Για υπερφόρτωση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης σημειώνοντας ότι «σήμερα αναμένεται να είναι ίσως η πιο δύσκολη μέρα».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 fm, ο κύριος Αδαμίδης σημείωσε πως «το δίκτυο είναι ήδη

επιβαρυμένο αυτό καθιστά τα πράγματα δυσκολότερα».

Πιο αναλυτικά, ερωτηθείς αν υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στην Αττική ανέφερε: «Προβλήματα σε σχέση με το μέγεθος του καύσωνα όχι, ήταν μια συνηθισμένη μέρα κάποιες μικρές, πολύ μικρές διακοπές αντιμετωπίστηκαν σχετικά γρήγορα. Το δίκτυο είναι στα όριά του, είναι υπερφορτωμένο, σήμερα αναμένεται να είναι ίσως η πιο δύσκολη μέρα βάση και πρόγνωση για την θερμοκρασία αλλά επειδή είναι ήδη επιβαρυμένο αυτό καθιστά τα πράγματα δυσκολότερα. Πιστεύω ότι θα κυλίσει καλά και η σημερινή μέρα αν δεν έχουμε κάτι απρόοπτο».

Και πρόσθεσε: «Η υπερφόρτωση των καταναλώσεων πρέπει να αποφεύγεται. Αν κάποιος έχει όλες τις καταναλώσεις ενεργές στο σπίτι μπορεί να πάθει πρόβλημα η εγκατάσταση του σπιτιού άρα όπως πέφτει μια ασφάλεια στο σπίτι μπορεί αντίστοιχη ασφάλεια πολύ μεγαλύτερη προφανώς να πέσει και έξω. Άρα η υπερφόρτωση των καταναλώσεως πρέπει να αποφεύγεται. Αν κανείς έχει κουζίνα, θερμοσίφωνα και πλυντήριο ταυτόχρονα γιατί και το κλιματιστικό όσοι το έχουν θεωρώ ότι δεν έχει κανένα λόγο να το σβήσει κανείς δεν είναι από τις τεράστιες καταναλώσεις του σπιτιού, θα πρέπει να μαγειρέψει κάποιος αλλά αυτή την περίοδο δεν χρειάζεται να έχει αναμμένο το θερμοσίφωνα και να βάλει και πλυντήριο. Δεν θα έπρεπε να είμαστε σε αυτούς τους περιορισμούς για να μην πάθουμε blackout δηλαδή το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εφεδρεία και είμαστε στο όριο της παραγωγής από την πλευρά της ζήτησης αυτό είναι θέμα. Η χώρα μας έχει καταστεί ενεργειακά εξαρτημένη, οι εισαγωγές αυτή τη στιγμή είναι στο φουλ. Πάντα είχαμε εισαγωγές, και εμείς εξάγουμε ρεύμα κάποιες στιγμές που δεν μας χρειάζεται, το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως αυτό έχει σταματήσει γιατί δεν έχουμε τόσο μεγάλη παραγωγή προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε και εξαγωγές κι αυτό γιατί έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας αρκετές λιγνιτικές μονάδες με αποτέλεσμα τώρα να τις χρειαστούμε. Χθες το πρωί μπήκε στο σύστημα μια μονάδα που θεωρητικά είχε τεθεί εκτός, είχε τεθεί για οριστική παύση λειτουργίας και ευτυχώς οι συνάδελφοι κατάφεραν να την ξαναβάλουν και μέχρι σήμερα δουλεύει καλά».

Για την κατάσταση του δικτύου

Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δίκτυο ανέφερε: «το δίκτυο είναι σε μια καλή κατάσταση, γίνονται όσο το δυνατόν οι συντηρήσεις που πρέπει να γίνονται και λέω όσο το δυνατόν γιατί υπάρχει πρόβλημα με το προσωπικό που μπορεί να κάνει αυτές τις συντηρήσεις, δεν υπάρχει. Υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνικού προσωπικού. Το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει εφεδρείες σε περίπτωση που χρειαστεί να υπάρχει μεγαλύτερη κατανάλωση».

«Η ζήτηση χθες έφτασε το ρεκόρ, ξεπεράσαμε τη ζήτηση που είχαμε πριν την κρίση. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν κλείσει άρα οι καταναλώσεις είναι λιγότερες τότε τα πράγματα αν δεν είχε συμβεί αυτό και είχαμε αυτές τα θερμοκρασίες δεν θα μπορούσε να έχει ανταπεξέλθει το σύστημα. Είναι παράδοξο εν έτη 2021 να γίνεται έκκληση από την πολιτική ηγεσία για να μειωθούν οι καταναλώσεις γιατί δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία που μπορεί να ανταποκριθεί. Υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε μονάδες οι οποίες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε οποιαδήποτε ζήτηση για αυτό γίνεται και ο περιορισμός της κατανάλωσης. Οι εισαγωγές μας είναι στο φουλ, δεν μπορούμε να εισάγουμε περισσότερο ρεύμα αυτή τη στιγμή, εισάγουμε 1500 Μεγαβατ στο όριό τους και το όριο έχει να κάνει με τη δυνατότητα που έχουν οι αγωγοί, τα καλώδια. Άρα είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από αυτές τις εισαγωγές γιατί δεν έχουμε άλλες παραγωγικές μονάδες στη χώρα μας να δουλεύουν» .

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου