Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Τι θα κρίνει τις αντοχές του συστήματος - Ο ρόλος των εισαγωγών, η… «επιστράτευση» της Μεγαλόπολης 3 και ο αστάθμητος παράγοντας των απροσδόκητων βλαβών


Τι θα κρίνει τις αντοχές του συστήματος - Ο ρόλος των εισαγωγών, η… «επιστράτευση» της Μεγαλόπολης 3 και ο αστάθμητος παράγοντας των απροσδόκητων βλαβών

Η επιστράτευση μονάδων που έχουν να λειτουργήσουν μήνες, όπως η λιγνιτική Μεγαλόπολη 3, η μεγάλη αύξηση εισαγωγών από τις

γειτονικές χώρες και φυσικά ο απρόβλεπτος παράγοντας τυχόν αστοχιών και βλαβών σε υποδομές και μονάδες, θα κρίνουν τις επιδόσεις του συστήματος ηλεκτρισμού της χώρας μέσα στα επόμενα 24ωρα. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι για μια ακόμη φορά, αυτό κρέμεται αποκλειστικά από τις πεπαλαιωμένες και υπό απόσυρση μονάδες της ΔΕΗ. Και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, ώστε ο ΑΔΜΗΕ να ζητήσει από την επιχείρηση να ρίξει στην μάχη τη Μεγαλόπολη 3, που έχει να λειτουργήσει εδώ και.. εννέα μήνες λόγω του γνωστού κορεσμού του δικτύου της Πελοποννήσου. Ακριβώς επειδή δεν «χωρούν» στο τοπικό δίκτυο όλες οι μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, η 3 παραμένει εκτός αγοράς από τον περασμένο… Νοέμβριο. Τώρα, ζητήθηκε επειγόντως από την ΔΕΗ να την ενεργοποιήσει, ώστε να καλύψει τις πολύ αυξημένες ανάγκες τις επόμενες ώρες της Πελοποννήσου, ένα ακόμη δείγμα ότι στα δύσκολα παραμένουμε απολύτως εξαρτημένοι από το λιγνίτη, που τις τελευταίες ημέρες συνεισφέρουν καθημερινά το 16% της συνολικής ζήτησης.

Τα 250 MW της υπό απόσυρση Μεγαλόπολης 3 θα είναι επομένως το ένα όπλο απέναντι στον καύσωνα. Το δεύτερο αφορά στις εισαγωγές από Β.Μακεδονία, Βουλγαρία, Τουρκία, μέσω των οποίων, θα θέλαμε ιδανικά να προστεθούν στην «φαρέτρα» του συστήματος μερικά επιπλέον εκατοντάδες MW, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες. Η συνολική δυναμικότητα των διασυνδέσεων των βορείων συνόρων, μαζί με της Τουρκίας, είναι 1.400-1.500 MW ετησίως, εκ των οποίων το Σάββατο φθάσαμε να καλύπτουμε ένα σημαντικό ποσοστό. H νέα γραμμή Νέα Σάντα-Μαρίτσα, που θα διπλασιάσει τη διασυνδετική ικανότητα μεταξύ Ελλάδας-Βουλγαρίας, δεν θα είναι έτοιμη πριν τα μέσα του 2022. 

Το τρίτο όπλο απέναντι στον καύσωνα, εφόσον τα πράγματα δυσκολέψουν, αφορά στην ενεργοποίηση της διακοψιμότητας, δηλαδή της διακοπής λειτουργίας για συγκεκριμένες ώρες όλων των ενεργοβόρων βιομηχανιών και της εξοικονόμησης κοντά στα 1.000 MW.

Συνδυαστικά τα παραπάνω μπορούν να δώσουν ισχυρες ανάσες στο φορτίο, του οποίου η μέγιστη τιμή σήμερα το βράδυ κατά τις 21.00 αναμένεται να «πιάσει» τις 9.370 MWh (πρόβλεψη ΑΔΜΗΕ). Η τιμή θα υποχωρήσει ελαφρώς στις 22.00 στις 9.340 MWh, αλλά θα παραμείνει ψηλά ακόμη και στις 23.00 στις 8.880 MWh, δείγμα των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, που συνεπάγονται αδιάλειπτη λειτουργία των κλιματιστικών ακόμη και τις πολύ βραδινές ώρες. 

Και φυσικά, αν δεν αρκέσει το συγκεκριμένο μείγμα μέτρων, τότε, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, απομένει το ύστατο όπλο των εκ περιτροπής περικοπών, εκεί όπου το σύστημα δεν θα αντέχει για να καλύψει το φορτίο, είτε στην ηπειρωτική χώρα, είτε στα νησιά. Σε Κυκλάδες, Κρήτη και στα πιο τουριστικά εξ αυτών, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά της τουριστικής σεζόν, οι καταναλώσεις χτυπούν καθημερινά πλέον «κόκκινο».

Ο… γνώριμος «άγνωστος Χ»

Στα παραπάνω συνίσταται το σχέδιο άμυνας που συζητούν τις τελευταίες μέρες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ, με Διαχειριστές, ΡΑΕ, ΔΕΗ, εκπροσώπους ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και ενώ για σήμερα στις 09.00 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό τον Κ.Σκρέκα στα γραφεία του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, προκειμένου να γίνει επισκόπηση της κατάστασης. Τα όπλα μας πάνω-κάτω είναι αυτά, μαζί φυσικά με το σύνολο του «στόλου» ΔΕΗ και ιδιωτών παραγωγών που έχει τεθεί σε ετοιμότητα.

Ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας, όπως κάθε φορά που η χώρα αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι τυχόν αστοχίες και βλάβες σε υποδομές και μονάδες. Τέτοια ήταν η πυρκαγιά το περασμένο Φεβρουάριο στο πεπαλαιωμένο ΚΥΤ Κουμουνδούρου, που άφησε χωρίς ρεύμα πληθώρα περιοχών στην Αττική. Ευτυχώς μετά την ζημιά, το ΚΥΤ ενισχύθηκε και από τους 5 αυτομετασχηματιστές του, οι 2 είναι καινούργιοι, γεγονός που μετρά πολύ στην ευστάθεια του συστήματος της Αττικής. Τούτο δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος για το πεπαλαιωμένο σύστημα της χώρας, όταν αυτό καταπονείται για ημέρες, είναι αμελητέος. Στην λογική αυτή κινούνται οι χθεσινές εκκλήσεις Σκρέκα να αποφεύγεται η χρήση ενεργοβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.), να μετατίθεται σε ώρες εκτός αιχμής, τα κλιματιστικά να ρυθμίζονται στους 26 βαθμούς και να σβήνουν τα φώτα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται.

Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στο δίκτυο μεταφοράς, από τυχόν απρόοπτα, καθώς και από το πόσο θα οργανωθεί σωστά η διακοψιμότητα στις βιομηχανίες. Καλό υπό μια έννοια νέο, είναι ότι η γραμμή διασύνδεσης με την Ιταλία βρίσκεται εκτός λειτουργίας, καθώς λόγω υψηλότερων τιμών, η Ελλάδα είναι χώρα κυρίως εξαγωγική. Ετερο επίσης θετικό νέο, είναι ότι προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ενισχυθούν τα μελτέμια, επομένως το σύστημα θα ενισχυθεί λογικά από περισσότερα αιολικά. Η συμμετοχή τους πάντως σήμερα και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται χαμηλή καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει και η άπνοια δίνει τον τόνο στα ηπειρωτικά.

Κίνδυνο φυσικά λόγω ΔΕΔΔΗΕ διατρέχουν και τα νησιά, ειδικά τα πιο δημοφιλή που τη περίοδο αυτή ξεχειλίζουν από τουρίστες, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Τυχόν «στρεσάρισμα» των πεπαλαιωμένων υποδομών της θυγατρικής της ΔΕΗ αυξάνει τις πιθανότητες αστοχιών και απρόοπτων βλαβών στα τοπικά δίκτυα. 

Τη δυσκολία επιτείνουν οι πυρκαγιές, με χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στην Ρόδο, όπου οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη, είχαν ως αποτέλεσμα ζημιά στο δίκτυο ΥΤ, με τη ΔΕΗ να αναγκάζεται για να αποφύγει βραχυκύκλωμα, να θέσει εκτός λειτουργίας και τις δύο μονάδες της στο νησί. Σταδιακά άρχισε να επανέρχεται η ηλεκτροδότηση, χωρίς να αποκλείεται τα προβλήματα να συνεχιστούν και σήμερα.

Η εξάρτηση από το λιγνίτη

Το πόσο εξαρτημένοι παραμένουμε πάντως από το λιγνίτη φαίνεται περίτρανα από τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τη κάλυψη των φορτίων. Χθες Κυριακή, μέρα με χαμηλή ζήτηση, το μέγιστο φορτίο έφτασε στις 21.00 το βράδυ στις 8.358 MWh. Καλύφθηκε κατά 16% από τους «βρώμικους» λιγνίτες (1.329 MWh), που υπό κανονικές συνθήκες συμμετέχουν με όχι πάνω από 4% στην αγορά, κατά 43% από το φυσικό αέριο (3.632 MWh), κατά 20% από τα υδροηλεκτρικά (1.709 MWh), 5% από ΑΠΕ (402 MWh) και κατά 16% από εισαγωγές (1.373 MWh). Αντίστοιχα ήταν και τα ποσοστά του Σαββάτου.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου