Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΔΜΗΕ 
Tον Ιούνιο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τον στρατηγικό επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, ενώ ενδιαφέρον για συμπράξεις σε μονάδες της ΔΕΗ εκδηλώνεται πέρα από την ιταλική Edison και τα ΕΛΠΕ, από τη Ρωσία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Αυτό προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας λίγο μετά τη
συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους των Θεσμών για τα Ενεργειακά. Όπως είπε τον Μάιο θα κατατεθεί νομοσχέδιο, το οποίο θα ακυρώνει τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ και θα προβλέπει τις διαδικασίες για το νέο μετοχικό σχήμα του Διαχειριστή: Tην απόσχιση από τη ΔΕΗ, τη μεταβίβαση του 100% των μετοχών στο Δημόσιο, τη διατήρηση του 51% υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, την πώληση μεριδίου τουλάχιστον 20% στον στρατηγικό εταίρο και τη διάθεση του όποιου υπολοίπου σε επενδυτές μέσω Χρηματιστηρίου. Ακόμα θα ρυθμίζει τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ, στην οποία ανήκει σήμερα κατά 100% ο Διαχειριστής.
Ο στόχος
Στόχος του υπουργείου είναι ο διαγωνισμός για τον ΑΔΜΗΕ να έχει λήξει ως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές για τον Διαχειριστή ή για οποιαδήποτε λόγο ο διαγωνισμός δεν εξελιχθεί ομαλά, τότε θα υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης και νέες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς. Το στέλεχος του υπουργείου δεν προσδιόρισε πότε θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις αυτές.
Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το μνημόνιο, μία αποτυχία της «ισοδύναμης λύσης», όπως το σχήμα με το 51% δημόσιο -στρατηγικός εταίρος - Χρηματιστήριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναφορά της προηγούμενης ρύθμισης, με τον διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή. Στελέχη του υπουργείου δήλωναν ότι ο οδικός χάρτης για την Ενέργεια, που συμφωνήθηκε χθες με τους δανειστές, αποτυπώνει το 99% των θέσεων της κυβέρνησης.
Σχετικά με τη ΔΕΗ δήλωσαν ότι περπατά το πρότζεκτ των συμπράξεων με τρίτες εταιρείες και ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εταιρείες του εξωτερικού όπως η ιταλική Edison και ομίλους από τη Ρωσία, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ. Μάλιστα χθες ο αντιπρόεδρος της Edison κ. Roberto Poti είχε συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Π. Σκουρλέτη.
Edison-ΕΛΠΕ
Η Edison σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ ήταν από τις πρώτες που έδειξαν ενδιαφέρον για σύμπραξή σε σταθμούς της ΔΕΗ. Στα νέα σχήματα, τα οποία θα προκύψουν με την εισφορά από τη ΔΕΗ λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και μέρους της πελατείας της, η επιχείρηση θα συμμετέχει με μειοψηφικό μερίδιο. Κύκλοι του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι οι δανειστές δεν ζητούν στα νέα κοινοπρακτικά σχήματα να περάσει το 40% του παραγωγικού και εμπορικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ σε αναλογία της «μικρής ΔΕΗ», του μοντέλου που προέβλεπε την απόσχιση και πώληση του 30% του δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ. Σχετικά με τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας (NOME) αναμένεται να εκδοθεί από τη ΡΑΕ ο σχετικός κανονισμός για τις ποσότητες, τις τιμές εκκίνησης κ.λπ. Ανά εξάμηνο τα αποτελέσματα θα εξετάζονται, προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες αναθεωρήσεις. Η ΡΑΕ θα εκπονήσει και τον κανονισμό για τα προσωρινά, νέα ΑΔΙ, όπως έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.
(Ημερησία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου