Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Στο EWG το πράσινο φως για ΑΔΜΗΕ – Με μετρητά ή ισοδύναμα η αποζημίωση της ΔΕΗ

 
Παρά το γεγονός ότι η γενική κατεύθυνση που προέκυψε από τις τελευταίες συναντήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, δείχνει ότι οι δύο πλεύρές, με τη βοήθεια πάντα των ανεξάρτητων συμβούλων, συμφωνούν να θέσουν σε εφαρμογή τη γνωστή προτεινόμενη λύση για τιον ΑΔΜΗΕ, υπάρχουν πάντα  κρίσιμα ζητήματα που μένουν να απαντηθούν. Πρόκειται για
"κάποιες επικίνδυνες στροφές του οδικού χάρτη που έχει χαραχθεί" όπως λέει στο energypress παράγοντας που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις.
Τα δύο πλέον κρίσιμα σημεία είναι, πρώτον, να εκτιμηθεί οριστικά από τους θεσμούς ότι η λύση είναι πράγματι βιώσιμη και συνεπώς να δοθεί το τελικό πράσινο φως από το  euroworking group και, δεύτερον, στη συνέχεια, να συμφωνηθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα ώστε να μην επικρέμαται συνεχώς ο κίνδυνος χρονικής ασυνέπειας και συνεπώς επαναφοράς της λύσης της ιδιωτικοποίησης του 100%.
Η πλευρά των δανειστών έχει πλέον μετά την προχθεσινή συνάντηση με τους ανεξάρτητους συμβούλους (LAZARD, ΣΟΛ και Norton Rose Fulbright) την σχεδόν τελική μορφή της πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ.
Απομένουν μόνο λίγα τεχνικά σημεία που αφορούν κυρίως σε φορολογικά και λογιστικά ζητήματα, πάνω στα οποία διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και μελέτη από την πλευρά των συμβούλων. Και για αυτά τα ζητήματα πάντως οι θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους τις προτάσεις με το τελικό paper μέχρι αύριο.
Τώρα το επόμενο βήμα θα είναι μέχρι την επόμενη Τρίτη να επέλθει συμφωνία μεταξύ των ίδιων των θεσμών για το ποια θα είναι η εισήγησή τους.
Το θετικό σενάριο προβλέπει ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τότε η εισήγηση προς το euroworking group στις 22 Απριλίου θα είναι θετική. Αυτή θεωρείται από ελληνικής πλευράς και η επικρατέστερη εξέλιξη, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού είναι η πρώτη φορά που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών θα κάτσουν να δουν λεπτομερώς τα όσα προβλέπει η πρόταση ως λύσεις στα δύσκολα ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν. Πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι και στην προχθεσινή συνάντηση οι εκπρόσωποι των τεχνικών κλιμακίων, που είχαν ήδη τα βασικά σημεία της πρότασης των συμβούλων, προσήλθαν με εποικοδομητική διάθεση και δεν υπήρξαν προσκόμματα, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία ότι τελικά θα προχωρήσει η λύση.
Το επόμενο βήμα μετά την έγκριση από το euroworking group είναι ότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Απριλίου να συνομολογήσουν κυβέρνηση και θεσμοί ένα τελικό κείμενο συμφωνίας της Ελληνικής Δημοκρατίας με τους δανειστές, το οποίο θα περιλαμβάνει και χρονοδιαγράμματα.
Εδώ λοιπόν, στο πολύ κρίσιμο θέμα του χρονοδιαγράμματος, αναμένεται να υπάρξει μια νέα σκληρή διαπραγμάτευση αφού οι θεσμοί εκτιμάται ότι θα πιέσουν για "σφιχτές" προθεσμίες, δηλαδή να γίνουν κατά το δυνατόν περισσότερα, ή ακόμη και να ολοκληρωθεί η πώληση  μέσα στο 2016. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ζητήθηκε ήδη η προκήρυξη να γίνει μέσα στον Ιούνιο. Αυτό άλλωστε, το "σφιχτό" χρονοδιάγραμμα, ήταν το πνεύμα όσων περιλάμβανε το mail των δανειστών που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Η ελληνική πλευρά στον αντίποδα θέλει ένα πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα, που κατά την άποψή της είναι και πιο ρεαλιστικό. Αυτό σημαίνει ότι ο διαγωνισμός θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στο 2016 αλλά οι δεσμευτικές προσφορές να μην κατατεθούν εντός του έτους.
Εδώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σε περίπτωση που πέσει έξω το χρονοδιάγραμμα να επανέλθει πιο πιεστικά το πλάνο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση σε ποσοστό 100%. Υπό αυτήν την έννοια το χρονοδιάγραμμα θεωρείται καθοριστικής σημασίας.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της πρότασης των συμβούλων. Μάλιστα στις συσκέψεις και τις συναντήσεις ΥΠΕΝ Συμβούλων υπήρχε και εκπροσώπηση υψηλού επιπέδου της ΔΕΗ, που θα κληθεί άλλωστε και να φέρει σε πέρας τις διαδικασίες και να υλοποιήσει τα χρονοδιαγράμματα.
Το αγκάθι ξεπερνιέται
Ένα από τα αγκάθια της συμφωνίας του Δεκεμβρίου αφορά στους περιορισμούς που έχουν τεθεί για τη χρηματοδότηση του ποσοστού του Δημοσίου και την απαγόρευση να επιβαρυνθεί το Δημόσιο χρέος από την απόκτηση του πακέτου του ΑΔΜΗΕ.
Γι’ αυτό και στην πρόταση των συμβούλων προβλέπεται η δομή της συναλλαγής να είναι σύνθετη, με την αποζημίωση της ΔΕΗ να περιλαμβάνει πέρα από το τίμημα που θα καταβάλει ο πλειοδότης επενδυτής ( για σημαντικό μειοψηφικό ποσοστό του ΑΔΜΗΕ αλλά με αυξημένα δικαιώματα διακυβέρνησης), τίμημα και από το Δημόσιο (μετρητά ή/και ισοδύναμο μετρητών). Οι επιλογές, λόγω των προαναφερόμενων περιορισμών, είναι σχετικά λίγες ωστόσο οι σύμβουλοι εργάζονται πάνω σε αυτές ώστε να καταστούν αποδεκτές από τους θεσμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου