Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Οι ΑΠΕ εξαρτώνται από την αξιολόγηση του κουαρτέτου

 
Στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το κουαρτέτο των διεθνών δανειστών της χώρας περιλαμβάνεται το νέο σχέδιο στήριξης των ΑΠΕ, που έχει κατατεθεί ως προσχέδιο στην Κομισιόν, αλλά και η ρύθμιση του ΕΤΜΕΑΡ ως εργαλείου για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών, το έλλειμμα του
λογαριασμού θα έπρεπε να είχε μηδενιστεί. Αντί για αυτό, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΛΑΓΗΕ, το έλλειμμα του λογαριασμού θα κλείσει κοντά στα 200 εκατ. Ευρώ το 2016, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κάθετης πτώσης στις τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα. Άλλες αιτίες είναι η μικρή μείωση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφάσισε πριν λίγους μήνες η ΡΑΕ, η μικρή αύξηση της ισχύος των ΑΠΕ, αλλά και η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος που συνεπάγεται αυξήσεις του απαιτούμενου ποσού για να πληρωθούν οι μονάδες πράσινης ενέργειας με εγγυημένες τιμές πώλησης.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια τέτοια επιβάρυνση προς τους καταναλωτές ρεύματος, που άλλωστε αποτελούν τεράστιο μέρος του εκλογικού σώματος, και προσανατολίζεται προς άλλες λύσεις.
—Τα φωτοβολταϊκά με υψηλές αποδόσεις
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το έλλειμμα θα κληθούν να καλύψουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα με υψηλές αποδόσεις.
Πρόκειται για φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένη σε περιοχές της Ελλάδας με εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας, όπως η Πελοπόννησος και τα νησιά που συχνά φέρουν ηλιακούς ιχνηλάτες (trackers).
Ωστόσο, το κάθε εγκατεστημένο ηλιακό Κιλοβάτ δεν παράγει τις ίδιες Κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η τελική απόδοση εξαρτάται και από τις κλιματικές συνθήκες κάθε περιοχής.
Το υπουργείο διαθέτει πληροφορίες για την απόδοση, αλλά και το κόστος κατασκευής όλων των φωτοβολταϊκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φωτοβολταϊκά που υπεραποδίδουν θα αποζημιώνονται μέχρι κάποιο όριο παραγωγής για την ταρίφα του new deal και για την υπόλοιπη ενέργεια με την Οριακή Τιμή Συστήματος. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και θεωρείται δίκαιη αφού δεν επιβαρύνει οριζόντια όλους τους «πράσινους» παραγωγούς και σίγουρα όχι εκείνους που αντιμετωπίζουν και σήμερα ακόμα πρόβλημα βιωσιμότητας.
Μια τέτοια παρέμβαση -νέο κούρεμα της ταρίφας αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών- αναμένεται να ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στις τάξεις των ιδιοκτητών των «καλών» πάρκων, ενώ αντιβαίνει -μια ακόμα περίπτωση- στη σφοδρή κριτική που είχαν εξαπολύσει στελέχη του Σύριζα στην ηγεσία του ΥΠΕΝ επί κυβέρνησης Σαμαρά για το new deal στις ΑΠΕ.
Τότε, τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίζονταν τα αιτήματα περί «αποκατάστασης της αδικίας» προτού αποφασίσουν ότι η «αδικία» αφορούσε αποκλειστικά στους ιδιοκτήτες μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες (για τους οποίους επίσης δεν έχει γίνει κάτι).
Σε κάθε περίπτωση το σημαντικότερο ενεργειακό ζήτημα που εντάσσεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης είναι το άνοιγμα της αγοράς με παραχώρηση μέρους της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες.
—Τι προβλέπει το σχέδιο για τις ΑΠΕ
Οι νέες μονάδες ΑΠΕ θα αποζημιώνονται με βάση την τιμή που διαμορφώνεται στην αγορά Ηλεκτρικής ενέργειας συν μια προσαύξηση (feed in premium) που θα είναι εγγυημένη και θα κυμαίνεται ανάλογα με τα δεδομένα της αγοράς προκειμένου να διασφαλίζεται εύλογη απόδοση των επενδύσεων.
Η προσαύξηση αυτή θα είναι εγγυημένη για το χρόνο ισχύος της στήριξης της εκάστοτε μονάδας ΑΠΕ, σε επίπεδο τεχνολογίας, ενώ θα λαμβάνει τη μορφής μιας διαφορικής τιμής (Feed in Premium), λαμβάνοντας υπόψη τα έσοδα από τη συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Υιοθετείται, δηλαδή, η κυμαινόμενη προσαύξηση ανά τεχνολογία ΑΠΕ (sliding premium) και όχι η σταθερή προσαύξησης (fixed premium). Ο λόγος σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να εξασφαλίζεται αποσυσχέτιση από μελλοντικές διαφοροποιήσεις στην εξέλιξη της τιμής που θα καθορίζεται στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε κάθε φορά να υπάρχει έλεγχος και προκαθορισμένο μέγεθος του συνολικού εσόδου που λαμβάνουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται τόσο φαινόμενα «υπέρ-αποζημίωσης» όσο και «υπό-αποζημίωσης» της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.
Βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι επίσης η εισαγωγή διαγωνιστικών διαδικασιών για τη χορήγηση των ενισχύσεων που θα ξεκινήσει πιλοτικά από εφέτος (για τουλάχιστον το 5% της εκτιμώμενης νέας εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ) και θα επεκταθεί σταδιακά από το 2017.
Σε αρχικό στάδιο πάντως και προκειμένου να αξιολογηθεί η νέα διαδικασία, θα διενεργηθεί εντός του 2016 τουλάχιστον ένας πιλοτικός διαγωνισμός υποβολής προσφορών για τουλάχιστον το 5% της εκτιμώμενης νέας εγκατεστημένης ισχύος μονάδων ΑΠΕ για την περίοδο 2015-2016.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η νέα εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ τα έτη 2015 και 2016 θα κυμαίνεται μεταξύ 400-500MW, η υποχρέωση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 25MW. Η πιλοτική αυτή ανταγωνιστική διαδικασία θα διενεργηθεί για νέα φωτοβολταϊκά έργα.
—Οι τιμές που έχουν πέσει στο τραπέζι
Σύμφωνα με το σχέδιο του ΥΠΕΝ το εύλογο IRR Project κάθε επένδυσης θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 8% και 12%.
Με βάση αυτήν την παραδοχή η ανώτατη τιμή, το «ταβάνι» του feed-in-premium είναι ανά τεχνολογία το εξής:
· Για αιολικά στα 98 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
· Για τα μικρά υδροηλεκτρικά στα 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
· Για τα φωτοβολταϊκά πάνω από 500 KW, στα 90 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι για τα φωτοβολταϊκά κάτω από 500 KW παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs και παραμένει η ταρίφα στο 1,1 της Οριακής Τιμής Συστήματος (10% πάνω από την Οριακή Τιμή). Η τιμή αυτή έχει αξιολογηθεί από την αγορά και κρίνεται μη βιώσιμη.
Ωστόσο και αυτή η κατηγορία των φωτοβολταϊκών μπορεί προαιρετικά να συμμετάσχει στο σύστημα feed-in-premium και να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι θα υπάρξουν δύο διαγωνισμοί. Ένας για όλες τις κατηγορίες των φοτοβολταϊκών (μικρά και μεγάλα) για ισχύ 50 MW αρχικά και ένας δεύτερος για ισχύ περί τα 20 MW στον οποίον θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνον τα μικρά, δηλαδή μόνον τα κάτω των 500 KW.
Για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, παραμένει το σύστημα των σταθερών τιμών feed-in-tariffs, και η ταρίφα διαμορφώνεται στα 110 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Από το econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου