Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ραστώνη της ΔΕΗ να μειώσει τα κόστη των ορυχείων της – Η συμβουλή της E&Y που δεν εισακούγεται

 
Η συμμετοχή των ορυχείων της ΔΕΗ στη διακοψιμότητα προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων βιομηχανιών που είδαν να περιορίζονται οι διαθέσιμες για τις υπόλοιπες βιομηχανίες ποσότητες αλλά και να ψαλιδίζονται οι τιμές.
Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο συμμετείχε η ΔΕΗ στις δύο δημοπρασίες για να εξασφαλίσει υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου για τα ορυχεία της έδειξε ότι η εταιρεία ουδόλως ενδιαφέρεται να μειώσει τα κόστη της. Θυμίζουμε ότι οι
προσφορές της ΔΕΗ ήταν στα 5 ευρώ το μεγαβάτ και πόρρω απείχαν από το δεύτερο συμμετέχοντα (1000 ευρώ  το μεγαβάτ).
Η αδιαφορία για την καλύτερη διαχείριση του κόστους των ορυχείων που έγινε φανερή στη διακοψιμότητα, πάντως δεν εκπλήσσει όσους παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί διαχρονικά η ΔΕΗ τα ορυχεία της, φουσκώνοντας τα κόστη και αδιαφορώντας για την κοστολογική αποτελεσματικότητα.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είχε αναδείξει η περίφημη κοστολογική μελέτη της Ernst & Young η οποία επεσήμανε ότι τα ορυχεία πλήρωσαν 78,2 εκατ. ευρώ για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας 924.288 MWh. Αυτό σημαίνει ότι η μέση τιμή προμήθειας των Ορυχείων της ΔΕΗ ήταν το 2012 84,6 ευρώ η μεγαβατώρα όταν είχε τη δυνατότητα να έχει ως καταναλωτής Υψηλής Τάσης κοστολόγιο 65 ευρώ η μεγαβατώρα ή αλλιώς 23,1% χαμηλότερο κόστος. Μόνο από αυτήν την κίνηση το κόστος των ορυχείων θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 18 εκατ. ευρώ.
Και την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ πετά στον κάλαθο τα εκατομμύρια που θα μπορούσε να εξοικονομήσει για τα ορυχεία της εάν αυτά προμηθεύονταν ρεύμα ως πελάτης ΥΤ, συμμετέχει στη διαδικασία της διακοψιμότητας όπου εξασφαλίζει για το Μάρτιο περί τα 360 χιλ. ευρώ. Και το κυριότερο που πιθανόν να πρέπει να εξηγήσουν τόσο η ΔΕΗ όσο και ο ΑΔΜΗΕ είναι πως εξυπηρετείται o στόχος της διακοψιμότητας που είναι η ασφάλεια εφοδιασμού όταν διακόπτουν τα φορτία τους τα ορυχεία με προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών και άρα στην επάρκεια και την ομαλή τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος. Εδώ εντοπίζεται μια σοβαρή αντίφαση που πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στη συμμετοχή της ΔΕΗ στη διακοψιμότητα.

Από  http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου