Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Παράταση του ν/σχ για την ανθρωπιστική κρίση - Ως τον Ιούνιο ισχύει η παροχή δωρεάν ρεύματος

 
Την παράταση και εντός του 2016, της περιόδου του χρόνου χορήγησης των παροχών λόγω ανθρωπιστικής κρίσης, ώστε να καλυφθεί διάστημα πλήρους έτους για κάθε μία από τις παροχές, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την "Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και της Γεωργίας" και την οποία εισηγούνται οι υπουργοί, Εσωτερικών και Διοικητικής
Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Σκουρλέτης, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, και οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και Γιώργος Χουλιαράκης.
Σύμφωνα με την τροπολογία, παρατείνεται για μία τετραμηνία, η παράταση της δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και κατά τρεις μήνες η χορήγηση της επιδότησης σίτισης, σίτισης και της επιδότησης ενοικίου.
«Η χρονική επέκταση, αφορά δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, οι οποίες ήταν προϋπολογισμένες και απλά οι υπηρεσίες δεν μπόρεσαν να διεκπεραιώσουν εντός του 2015», ανέφερε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής η κα. Φωτίου.
Υπενθυμίζεται ότι με τον ν. 4320/2015 χορηγήθηκαν παροχές σε άτομα και οικογένειες, που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες διαβίωσης στο πλαίσιο της δυσχερούς οικονομικής κρίσης, που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν:

(α) Δωρεάν ποσότητα ρεύματος έως και 300 kwh μηνιαίως και ειδικότερα 1200 kwh ανά τετραμηνία που είναι η χρονική περίοδος, κατά την οποία οι βασικοί πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εκδίδουν εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Σε περίπτωση δικαιούχων, των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31.1.2015, η παροχή επανασυνδεόταν ατελώς και χωρίς επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονταν,

(β) Επιδότηση ενοικίου, που καταβαλλόταν στον εκμισθωτή της κατοικίας του δικαιούχου και ήταν αφορολόγητη και ακατάσχετη,

(γ) Επιδότηση σίτισης. 

Οι ωφελούμενοι ανέρχονται σε 92.000 νοικοκυριά για την παροχή δωρεάν ρεύματος, 21.000 νοικοκυριά για την επιδότηση ενοικίου και 148.000 νοικοκυριά για την επιδότηση σίτισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου