Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Αλλαγές απο τον ΑΔΜΗΕ. Μπαίνουν και οι μικροί στη διακοψιμότητα

Δεκτό έγινε από τον ΑΔΜΗΕ το αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ να ενταχθούν στις δημοπρασίες της διακοψιμότητας βιομηχανίες με μέγιστη ισχύ 3 MW. Ο διαχειριστής ανακοίνωσε ότι από την επόμενη δημοπρασία μειώνεται το σχετικό όριο που ίσχυε μέχρι σήμερα από τα 5 MW στα 3MW, απόφαση που ανοίγει το δρόμο να συμμετάσχουν στη διακοψιμότητα μια σειρά από βιομηχανίες όπως οι χαρτοποιίες ΠΑΚΟ και Κομοτηνής καθώς και άλλα εργοστάσια έντασης ενέργειας αλλά με μικρότερη ισχύ. Συνολικά η αλλαγή του ορίου αναμένεται να φέρει στις δημοπρασίες μονάδες της τάξης των 17 έως 20MW ισχύς που δεν αναμένεται να διαφοροποιήσει ουσιαστικά την εικόνα όπως έγινε για παράδειγμα με την ενεργοποίηση στην περασμένη δημορασία της ΔΕΗ ή της ΛΑΡΚΟ.

Οι δύο αυτοί συμμετέχοντες, θυμίζουμε οδήγησαν τις δύο δημοπρασίες της περασμένης εβδομάδας ώστε να υπάρξει σημαντική πλεονάζουσα ισχύς παρά την αύξηση των προσφερόμενων υπηρεσιών από τον ΑΔΜΗΕ. Ταυτόχρονα ειδικά στην περίπτωση της ΔΕΗ είχαμε προσφορές με χαμηλό κόστος, με αποτέλεσμα να πιεστούν προς τα κάτω οι τελικές τιμές της δημοπρασίας.

Θυμίζουμε ότι στην δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας είχαμε για την πρώτη υπηρεσία 25 συμμετοχές ισχύος 889 MW  ενώ για τη δεύτερη υπηρεσία 28 συμμετοχές ισχύος 1166MW, ενώ στις δημοπρασίες έμειναν εκτός 15 προσφορές ισχύος 137MW (μακροπρόθεσμη υπηρεσία) και 34 προσφορές ισχυός 175,1MW (βραχυπρόθεσμη υπηρεσία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου