Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Οι Θεσμοί ζητούν αυξήσεις σε ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ, και περικοπές στο Δημόσιο

Οι Θεσμοί ζητούν αυξήσεις σε ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ, και περικοπές στο ΔημόσιοΚυβέρνηση και θεσμοί επιδιώκουν σε προσύμφωνο έως την Τρίτη, ώστε οι συζητήσεις στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ (15-17/4) να μπορέσουν να περάσουν και στο θέμα του χρέους. Από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι θα πρέπει η Αθήνα να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης και να λάβει πολύ σκληρά μέτρα.
 Οι δανειστές και ιδίως το ΔΝΤ θεωρούν ότι τα άλλα δημοσιονομικά μέτρα (έμμεσοι φόροι και κάποιες περικοπές δαπανών) δεν φέρνουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα 1,8 δισ., όπως υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο και γι αυτό σύμφωνα με την Καθημερινή προτείνουν την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.
Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων.  Χάσμα υπάρχει στο θέμα των «κόκκινων» δανείων. Κατά τη διάρκεια του EWG της Πέμπτης, οι εκπρόσωποι των θεσμών σημείωσαν ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει ελάχιστη πρόοδο, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην πώληση και των εξυπηρετούμενων δανείων. Η τρόικα επιμένει σε χαμηλότερο των 9.090 ευρώ (πέριξ των 8.000 ευρώ) αφορολόγητο όριο (πρόταση της Αθήνας η μείωσή του σε αυτό το επίπεδο από τα 9.550 ευρώ). 
Συμφωνα με αξιωματούχους των Θεσμών που μίλησαν στην Καθημερινή δεν υπήρξε σαφής απάντηση. Το μοναδικό σημείο συμφωνίας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει τα μέτρα που θα συμφωνηθούν πριν οποιαδήποτε εκταμίευση. Επίσης, αξιωματούχος επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

 Υπενθυμίζεται ότι χθες  Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλέστηκε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης. 
“Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι”, δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης στο ΑΠΕ.
Ο ίδιος, εξέφρασε την αναγκαιότητα να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα 24ωρα.
"Τα σενάρια των καθυστερήσεων φαίνεται να 'καίγονται' καθώς τώρα όλοι συμφωνούν ότι μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι η κοινή βούληση για συμφωνία δεν αποκλείει και διαφοροποιήσεις και εξηγούν ότι ότι "το ΔΝΤ, ως όφειλε, κατέθεσε και το δικό του κείμενο στο οποίο καταγράφονται κάποιες διαφοροποιήσεις του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου