Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Τσιμπάνε μερίδια οι ιδιώτες στην λιανική ηλεκτρισμού

Αύξηση κατανάλωσης φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο με κινητήρια δύναμη τη χαμηλή τιμή. Η προοπτική αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για την ανακατανομή μεριδίων στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού.
Αυξημένη κατά 11,25% ήταν η κατανάλωση φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο του
2015, εξαιτίας κυρίως της αυξημένης λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μονάδες ανεξάρτητων παραγωγών που ταυτόχρονα έχουν επεκταθεί και στο λιανεμπόριο ηλεκτρικού, κατανάλωσαν μέχρι και 220% περισσότερο φυσικό αέριο από ότι πέρυσι, ενώ αντίθετα οι καταναλώσεις στα αστικά κέντρα και τις βιομηχανικές περιοχές, ήταν μειωμένες, εξαιτίας συνδυαστικά, του σχετικά ήπιου χειμώνα, και της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Από τις εξελίξεις αυτές γίνεται φανερό ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου, με δεδομένη την τρέχουσα συγκυρία, εξαρτάται από την τιμή του, στο βαθμό που το καθιστά ανταγωνιστικό καυσίμων όπως ο λιγνίτης. Έτσι το γεγονός αυτό επιτρέπει στους ανεξάρτητους παραγωγούς και προμηθευτές, να αξιοποιούν τη δική τους παραγωγή η οποία λόγω φθηνού αερίου, διαμορφώνεται σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά λιανικής. Ήδη ο ανταγωνισμός έχει αρχίσει να λειτουργεί στην αγορά λιανικής και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές πλησιάζουν μερίδιο λιανικής της τάξης του 7%.
Η συγκεκριμένη εικόνα ωστόσο είναι πολύ πιθανόν να αναστραφεί, στην περίπτωση που αυξηθεί ο Ειδικός φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, ο συνδυασμός διεθνούς τιμής φυσικού αερίου και φορολόγησης του στα σημερινά επίπεδα, το καθιστούν οριακά ανταγωνιστικό έναντι του λιγνίτη.
Στην περίπτωση όμως που ο ειδικός φόρος αυξηθεί, τότε η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στα εργοστάσια φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου θα πάψει να είναι ανταγωνιστική, οπότε η διαδικασία μείωσης των μεριδίων της ΔΕΗ ΔΕΗ -2,96% στη λιανική αγορά, το πιθανότερο είναι να ανακοπεί, ασχέτως του τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Την ίδια στιγμή και με βάση τα όσα είπε την περασμένη Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης,προκύπτει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την προοπτική διακοπής της αυξανόμενης διείσδυσης των ανεξάρτητων προμηθευτών στην αγορά λιανικής, καθώς προσανατολίζεται στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, για την εξασφάλιση επιπλέον δημοσίων εσόδων και τελικά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Έτσι εμμέσως, τη μείωση των μεριδίων της ΔEΗ, δείχνει η Κυβέρνηση ότι προτιμά να την πετύχει μέσω της δημιουργίας μικτού σχήματος ΔΕΗ-ξένης ενεργειακής εταιρείας με πλειοψηφική συμμετοχή των ξένων.
Στο σχήμα αυτό η ΔEΗ θα προσφέρει λιγνιτικές μονάδες (Αμύνταιο και Μελίτη). Ωστόσο ο κ. Σκουρλέτης δεν αποκλείει πλέον και την εισφορά υδροηλεκτρικού ή υδροηλεκτρικών. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και αν δεν προσφέρει μέρος του πελατολογίου της, (κάτι που άφησε να εννοηθεί ότι το συζητά) η διείσδυση της νέας εταιρείας στην αγορά λιανικής, μπορεί να γίνει πολύ ταχύτερα και με μικρότερα ρίσκα, όταν στηρίζεται από καύσιμα και μονάδες στα οποία μόνο αυτή (η νέα εταιρεία, εκτός βεβαίως της μητρικής ΔΕΗ) έχει πρόσβαση (λιγνίτες- νερά).
Έτσι, με την αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει διαπραγμάτευση για τη συνεργασία της ΔΕΗ ΔΕΗ -2,96% με ξένους επενδυτές,ελαχιστοποιώντας τον ανταγωνισμό από τους ανεξάρτητους παραγωγούς –προμηθευτές οι οποίοι στηρίζονται αποκλειστικά στο φυσικό αέριο.
Τώρα ο βαθμός επιτυχίας του εγχειρήματος είναι ζητούμενο με πολλά ερωτηματικά. Καταρχήν το... DNA των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος παθαίνει αλλεργία μόνο στο άκουσμα παρόμοιων σχεδίων. Επίσης, από γνώστες των διαδικασιών εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο μπορεί να προωθηθεί ένα παρόμοιο σχέδιο εκχώρησης περιουσίας και δικαιωμάτων της ΔΕΗ ΔΕΗ -2,96% σε τρίτους, χωρίς να προηγηθείδιεθνής διαγωνισμός. Τέλος, να μην παραγνωρίζονται και οι αντιδράσεις των συνδικάτων.
Το α' τρίμηνο
Σε ό,τι αφορά στις καταναλώσεις φυσικού αερίου το πρώτο τρίμηνο του έτους, αυτές ανήλθαν σε 10.577.049 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ή περίπου 0,9 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, έναντι 9.507.595 μεγαβατωρών ή περίπου 0,8 δισ. κ.μ. αυξημένες κατά 11,25%.
Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν ιδιαίτερα μειωμένεςέναντι του 2015 καθώς οι χαμηλές τιμές του αερίου από αγωγούς ευνοούν το ρωσικό αέριο. Συγκεκριμένα από τη Ρεβυθούσα εισήλθαν στο σύστημα 2.869.438 μεγαβατώρες ή περίπου 0,250 δισ. κ.μ., μειωμένες κατά 32% έναντι του 2015. Από την ποσότητα αυτή τα περίπου 85 εκατ. κ.μ. εισήχθησαν από την Μ+Μ και τα υπόλοιπα από την ΔΕΠΑ. Αντίθετα οι εισαγωγές ρωσικού ανήλθαν σε 6.314.463 μεγαβατώρες αυξημένες κατά 70%. Τέλος μικρή μείωση 10% παρουσίασαν οι εισαγωγές από την Τουρκία, που ανήλθαν σε 1.398.148 μεγαβατώρες.
Οι καταναλώσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα που έχουν δίκτυα πόλεων,δηλαδή Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λάρισα, ήταν μειωμένες αντιστοίχως κατά 21,6%, 17%, 15,5% και 17%. Μικρή μείωση της τάξης του 1,7% είχε η κατανάλωση και στην βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.
Ωστόσο τις απώλειες των αστικών δικτύων και της βιομηχανίας, υπερκάλυψαν οι αυξημένες καταναλώσεις των ηλεκτροπαραγωγών, ιδίως των ανεξάρτητων. Για παράδειγμα οι μονάδες της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη, κατανάλωσαν 132% και 220% αέριο από ότι πέρυσι. Η μονάδα της Korinthos Power (Μυτιληναίος, Μότορ Όιλ) 74% περισσότερο και η μονάδα της Ήρων 85% περισσότερο.
Αντίθετα οι μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ ΔΕΗ -2,96% με εξαίρεση αυτές του Λαυρίου είχαν μειωμένες καταναλώσεις σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη που δικαιολογείται τόσο από τη μειωμένη ευελιξία που παρουσιάζουν οι περισσότερες, αλλά κυρίως επειδή ετέθη σε λειτουργία η νέα μονάδα της Μεγαλόπολης που αναλαμβάνει φορτία του νότιου συστήματος.
Συγκεκριμένα στις μονάδες του συγκροτήματος Λαυρίου-Κερατέας της ΔEΗ η κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν αυξημένη κατά 20%, ενώ της Κομοτηνής ήταν μειωμένη κατά 59% και του Αλιβερίου κατά 14%. Τέλος η κατανάλωση στη νέα μονάδα της Μεγαλόπολης, ανήλθε σε 918.367 μεγαβατώρες όσο περίπου κατανάλωσαν οι μονάδες της Αλουμίνιον, του Αλιβερίου και της Korinthos Power.


http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1411234/tsimpane-meridia-oi-idiotes-sthn-lianikh.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου