Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Γιατί η ΤΕΡΝΑ μπαίνει...σφήνα στη ΔΕΗ με εργοστάσιο στην Κρήτη!

Γιατί η ΤΕΡΝΑ μπαίνει...σφήνα στη ΔΕΗ με εργοστάσιο στην Κρήτη!Γιατί η ΤΕΡΝΑ μπαίνει...σφήνα στη ΔΕΗ με εργοστάσιο στην Κρήτη!Γιατί η ΤΕΡΝΑ μπαίνει...σφήνα στη ΔΕΗ με εργοστάσιο στην Κρήτη!Γιατί η ΤΕΡΝΑ μπαίνει...σφήνα στη ΔΕΗ με εργοστάσιο στην Κρήτη!Πάνε να σπάσουν το μονοπώλιο της ΔΕΗ και να γίνουν και τροφοδότες

Ανοίγει πιο γρήγορα από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί η κουβέντα για το φυσικό αέριο στην Κρήτη! Πριν καν η ΔΕΗ ανακοινώσει και επίσημα την αλλαγή των μονάδων της στην Κρήτη από ντίζελ σε φυσικό αέριο, όπως έγραψε ήδη το cretalive, ο “πόλεμος” για το μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργειας ξεκίνησε! Την αρχή κάνει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που με
αίτησή της προς την ΡΑΕ ζήτησε τη χορήγηση άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου, στην περιοχή Αθερινόλακκος !
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μπαίνει…σφήνα στη ΔΕΗ με την αίτησή της αυτή προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Κι αμφισβητεί πλέον τη δυνατότητα της ΔΕΗ να έχει “δικό της γήπεδο την Κρήτη” καθώς η άδεια που ζητά είναι Παραγωγής Σταθμού ονομαστικής ισχύος 187,462 MWe, διπλού καυσίμου !
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι τώρα ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου προβλέπει την εγκατάσταση πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Η σχετική αίτηση αναμένεται να κατατεθεί αργότερα εντός του έτους.
Σε πρώτη φάση, το πλωτό τέρμιναλ θα τροφοδοτήσει τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σε δεύτερη φάση και το δίκτυο ΦΑ του νησιού όταν βεβαίως αυτό κατασκευαστεί.  Φιλοδοξούν μάλιστα να… τροφοδοτεί και κάποιες από τις μονάδες της ΔΕΗ, όταν γίνουν οι σχετικές μετατροπές.
Βέβαια για να είμαστε ακριβείς η εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κρήτη θα έχει σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη .
Το θέμα της ανάπτυξης του φυσικού αερίου στο νησί αναμένεται να συζητηθεί και κατά την διημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, στις 22-23 Απριλίου, στο Ηράκλειο, για την παρουσίαση της μελέτης για τον ενεργειακό σχεδιασμό.
Η ΔΕΗ αναμένεται να ανακοινώσει κι επίσημα το χρονοδιάγραμμα κατάργησης των ΑΗΣ από τις 3 περιοχές της Κρήτης .
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ μέχρι το 2019 θα γίνει μερική απόσυρση των μονάδων που καίνε μαζούτ σε Λινοπεράματα, Αθερινόλακκο και Ξυλοκαμάρα και στην πενταετία 2020-2025 θα ξηλωθούν όλες οι μονάδες, ενώ από το 2025 πρέπει όλες να λειτουργούν με φυσικό αέριο. Στην Κρήτη θα κάνει την ανακοίνωση ο ίδιος ο κ.Παναγιωτάκης της ΔΕΗ η οποία ήδη συμμετέχει εγγράφως στη διαβούλευση που άνοιξε η Περιφέρεια Κρήτης.
Στη διαβούλευση για τον ενεργειακό σχεδιασμό θα είναι παρούσα όλη η ηγεσία του υπουργείου- πιθανώς και ο κ.Σκουρλέτης, αλλά και η κορυφή των ενεργειακών φορέων της χώρας. 
Συγκεκριμένα θα είναι παρόντες και θα μιλήσουν οι: Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΔΕΗ Α.Ε., Νικόλαος Χατζηαργυρίου, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος ΔΕΣΦΑ Ιωάννης Καμπούρης, διευθυντής Διεύθυνσης Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος ΑΔΜΗΕ Α.Ε. 
Αθανάσιος Δ. Γεωργόπουλος, διευθυντής Διεύθυνσης Νέων Έργων Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ Α.Ε. 
Ακόμη αναμένεται να μιλήσουν οι: 
 • Εμμανουήλ Καραπιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Νάσος Κτωρίδης, διευθύνων σύμβουλος EuroAsia Interconnector Ldt
 • Γεώργιος Κίλλας, αντιπρόεδρος EuroAsia Interconnector Ldt, διευθυντής έργου Βασίλης Κίλιας, γενικός διευθυντής ΚΑΠΕ Aλίς Κοροβέση, Ινστιτούτο Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης INZEB 
Κωστής Σταμπολής, αντιπρόεδρος ΙΕΝΕ  
Θεοχάρης Τσούτσος, καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης, υπεύθυνος Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Τομέας Περιβαλλοντικής Διαχείρισης 


• Σοφία Σταματάκη, πρόεδρος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου