Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΕΒΙΚΕΝ σε Σκουρλέτη. Βγάλτε τη ΔΕΗ από τις δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα

Στην επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ κατηγορεί τη ΔΕΗ εμμέσως πλην σαφώς για χειραγώγηση των τιμών στη πρόσφατη δημοπρασία, με την προσφορά εξαιρετικά χαμηλού τίμηματος, στα 5 ευρώ/ΜWh.

Την εξαίρεση της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες για τη διακοψιμότητα που διεξάγει ο ΑΔΜΗΕ ή την παρέμβαση του υπουργείου ΠΕΝ και της ΡΑΕ προκειμένου να μην μπορεί η ΔΕΗ να στρεβλώνει τους όρους των δημοπρασιών ζητεί η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με
επιστολή της στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Στην επιστολή η ΕΒΙΚΕΝ κατηγορεί τη ΔΕΗ εμμέσως πλην σαφώς για χειραγώγηση των τιμών στη πρόσφατη δημοπρασία, με την προσφορά  εξαιρετικά χαμηλού τίμηματος, στα 5 ευρώ/ΜWh.
Αναλυτικότερα, η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, την υφυπουργό Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, τον πρόεδρο της ΡΑΕ Νίκο Μπουλαξή και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη έχει ως εξής :
Κύριε Υπουργέ,
Από την  πρόσφατη συνέντευξη τύπου, που συνέπεσε  συμπτωματικά με την ημέρα διενέργειας της 2ης δημοπρασίας υπηρεσιών διακοψιμότητας από τον ΑΔΜΗΕ παραθέτουμε το παρακάτω τμήμα: «Θέλω να σας θυμίσω ότι ήδη υλοποιείται η διακοψιμότητα. ……… αντιλαμβάνεστε ότι, κυρίως αυτά, είναι εργαλεία άσκησης βιομηχανικής πολιτικής ……………………..Και έρχονται ως αντιστάθμισμα της κατάργησης της έκπτωσης του ποσοστού 20% που υπήρχε μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους……..».
Συμφωνούμε απόλυτα με τη διαπίστωση σας και επισημαίνουμε ότι εάν αποτύχει το μέτρο της διακοψιμότητας, θα υπάρξει πραγματικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των μεγάλων βιομηχανιών με τη ΔΕΗ, η οποία αρνείται να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους πελάτες της στην Υψηλή Τάση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν 4001/2011, για τη διαμόρφωση εξατομικευμένων τιμολογίων για κάθε βιομηχανία.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η συμμετοχή της ΔΕΗ στην τελευταία δημοπρασία διακοπτόμενου φορτίου, είχε ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση της τιμής  της δημοπρασίας σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, καθότι η ΔΕΗ προσέφερε τιμή 5 Ευρώ/ΜW δεσμεύοντας 175,6 MW  στην  πρώτη υπηρεσία (ΥΔΦ1) και 87,9 MW στη δεύτερη (ΥΔΦ2) [περίπου το 27% της δημοπρατούμενης διακοπτόμενης ισχύος στην ΥΔΦ1 και το 10% στην ΥΔΦ2].
Είναι προφανές ότι η ΔΕΗ -ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας- δεν θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής στις δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου που απευθύνονται στους καταναλωτές ενέργειας. 
Επιπλέον, το γεγονός ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ στις δημοπρασίες συγκράτησε την τιμή   της δημοπρασίας σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, αποτελεί σαφή ένδειξη περί του ότι η ΔΕΗ, με τη συμμετοχή της στη δημοπρασία, επιδιώκει να ικανοποιήσει πρωτίστως το συμφέρον της ως παραγωγός που καλείται να καλύψει τμήμα του κόστους της διακοψιμότητας, μέσω του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού, και όχι το προφανές ενδιαφέρον της  ως καταναλωτής που καλείται να προσφέρει την υπηρεσία διακοψιμότητας έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος.
Κε Υπουργέ,
Ζητούμε  την άμεση παρέμβαση σας ώστε να διασφαλιστεί ότι η συμμετοχή της ΔΕΗ στις δημοπρασίες διακοπτόμενου φορτίου δεν θα οδηγήσει σε στρέβλωση των όρων της δημοπρασίας, ιδίως μέσω μίας ενδεχόμενης χειραγώγησης της τιμής της δημοπρασίας, άλλως είναι βέβαιο ότι το μέτρο της διακοψιμότητας θα αποτύχει, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα για όλους.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει είτε να αυτοεξαιρεθεί η ΔΕΗ, είτε να  υπάρξει σχετική τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης.
Στη διάθεσή σας,
Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Κουκλέλης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου