Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Ρύθμιση χρεών, οικονομικά αποτελέσματα, τιμολόγια και ΥΚΩ

Τα τέσσερα καρφιά του Π. Σκουρλέτη κατά του προέδρου της ΔΕΗ 
  
 
του Χρήστου Κολώνα

Δεν κρύβεται η δυσαρέσκεια της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους χειρισμούς της διοίκησης της ΔΕΗ στο θέμα των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τέσσερα καρφιά... που εξαπέλυσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε βάρος του προέδρου της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Εμμέσως πλην σαφώς, άφησε αιχμές για το θέμα της
αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για τους λογιστικούς τρόπους αποτύπωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων προκειμένου – όπως υπαινίχθηκε- η ΔΕΗ να δικαιολογήσει τη διατήρηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος στα σημερινά επίπεδα παρά την πτώση του κόστους προμήθειας ενέργειας καθώς και για τις δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας πως οι όποιες μειώσεις θα αφορούν μόνο τους συνεπείς οικιακούς πελάτες της εταιρίας αλλά και για τις αναδρομικές διεκδικήσεις της επιχείρησης των ποσών για την παροχή των ΥΚΩ.
Αναλυτικά, τα τέσσερα “καρφιά” του υπουργού έχουν ως εξής:
Νέα ρύθμιση
Αναφορικά με το θέμα των χειρισμών της διοίκησης της ΔΕΗ για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως η νέα ρύθμιση έγινε μετά από παρότρυνση της ηγεσίας του υπουργείου:
“Θα ήθελα να ξεκινήσω με την πολύ σημαντική απόφαση της ΔΕΗ για τις νέες ρυθμίσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία μπαίνει σε εφαρμογή αύριο 1η Απριλίου. Πρόκειται για μία απόφαση, η οποία πραγματικά δίνει ανάσα σε ένα μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας, της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όμως, ευελπιστούμε και εκτιμούμε ότι θα διευκολύνει και την ίδια την εταιρεία ώστε να μπορέσει να μειώσει τον πολύ μεγάλο όγκο των ληξιπρόθεσμων προς αυτήν οφειλών. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία έγινε ύστερα από παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ και αποτελεί για εμάς ένα πρώτο βήμα ώστε να μπορέσουμε - ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που θα έχει αυτό το μέτρο - να προσεγγίσουμε το θέμα της μείωσης των τιμολογίων”, ήταν τα λόγια του υπουργού στο ξεκίνημα, μάλιστα, της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Οικονομικά αποτελέσματα
Σε σχέση με τη λογιστική αποτύπωση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ προκειμένου η διοίκηση να φρενάρει τις απαιτήσεις για μειώσεις ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας σε ερώτηση είπε: “Θα μου πείτε, μπορούμε να μιλάμε για ενδεχόμενη μείωση των τιμολογίων όταν μόλις χθες η ΔΕΗ παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, παρουσίασε ζημιά;”, διερωτήθηκε και ο ίδιος απάντησε: “Θα ήθελα να σχολιάσω την εικόνα έτσι όπως προέκυψε από τις λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ. Θα μπορούσε με έναν άλλο τρόπο να μην υπάρχει αυτή η ζημιά. Ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια όταν κάνεις μία λογιστική αποτίμηση της εταιρείας. Άλλωστε, το γεγονός ότι προβλέπονται αυξημένες αποσβέσεις είναι επιλογή της ίδιας της διοίκησης. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες επισφαλείς προβλέψεις, οδήγησαν στα αρνητικά αποτελέσματα. Θα μπορούσε- χωρίς να αλλάζει σε τίποτα στο πραγματικό επίπεδο η εικόνα της εταιρείας- να μην παρουσιάζει ζημιά”. Στη συνέχεια, ο υπουργός για να ισορροπήσει την κριτική του πρόσθεσε: “Κατά την γνώμη μου, επιδιώχθηκε ένα “νοικοκύρεμα”, - αυτός πρέπει να είναι ο τίτλος που βάζουμε- στην εικόνα της, που αποτυπώνει τη διάθεση της Επιχείρησης να ακολουθήσει μία πολιτική συνετή, με σταθερά βήματα, όπου όπως και η ίδια εκτιμά αλλά και το υπουργείο, την επόμενη χρονιά θα οδηγήσουν σε ένα κερδοφόρο έτος”.
Μειώσεις σε όλα τα νοικοκυριά
Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη πως οι μειώσεις που θα ακολουθήσουν θα αφορούν μόνο τους συνεπείς οικιακούς καταναλωτές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ήταν κατηγορηματικός: “Δεν μπορούμε να αναζητούμε από καταναλωτές που έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί,- έχουν κλείσει επιχειρήσεις εδώ και χρόνια ή σπίτια εδώ και χρόνια - να εγγράφουμε εμείς απαιτήσεις . Άρα στο πλαίσιο του νοικοκυρέματος που λέμε, αλλά και της αποκατάστασης μιας πραγματικής εικόνας, πρέπει όλα αυτά να είναι κατηγοριοποιημένα και γνωστά. Ξέρετε, η μείωση των τιμών διευκολύνει και στην αποπληρωμή της υποχρέωσης προς τη ΔΕΗ. Για σκεφτείτε πόσο έχει μειωθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών από το 2010 και πόσο έχουν αυξηθεί τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το ένα έχει μειωθεί σε ορισμένες κατηγορίες 40 – 45% και η ΔΕΗ είναι πια ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του οικογενειακού προϋπολογισμού. Αυτή η πορεία δεν μπορεί να συνεχιστεί. Και νομίζω ότι υπάρχουν και προϋποθέσεις να μη συνεχιστεί”.
ΥΚΩ
Οι αναφορές του κ. Παναγιωτάκη για την ανάγκη της απόδοσης στη ΔΕΗ αναδρομικών ποσών, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τις χρεώσεις ΥΚΩ, οι οποίες δεν αναπροσαρμόστηκαν στο παρελθόν αντίστοιχα με τις αυξήσεις στα καύσιμα, έλαβαν, επίσης απάντηση από τον κ. Σκουρλέτη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει:
«Κατ’ αρχήν εκκρεμότητα με την τυπική έννοια του όρου δεν υπάρχει. Είναι μία προσπάθεια εξήγησης της σημερινής κατάστασης, αφορά έτη στα οποία ούτε ο κ. Παναγιωτάκης, ούτε εγώ ήμασταν σ’ αυτές τις θέσεις που κατέχουμε. Από το ’13 και έπειτα έχει πάψει να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς. Είναι μια συζήτηση την οποία δεν πρέπει να κάνουμε αποσπασματικά και να δούμε συνολικά το θέμα των ΥΚΩ. Μίλησα πριν για τη μικρή διασύνδεση της Κρήτης. Αν τα 400 εκατομμύρια ευρώ που δίνουμε ετησίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτης, γίνουνε 200 μετά τη μικρή διασύνδεση, αυτές είναι οι λύσεις. Αυτή είναι η απάντηση στο θέμα”. Βέβαια και σε αυτό το σημείο ο κ. Σκουρλέτης επιδίωξε να “μαλακώσει” την κριτική του: “Και εδώ έχουν τεράστια ευθύνη οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΗ, οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν μπορούν γενικώς να σχεδιάζουν μεγαλεπήβολα σχέδια, να κάνουν εξαγγελίες, να λένε μεγάλες κουβέντες και να μην υλοποιούν αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, το οποίο είναι μικρό το κόστος του, ρεαλιστικό ώστε να γίνει, δεν ήταν κάτι μεγάλο και υπήρξαν καλές εποχές και το αφήσανε, γιατί;”, είπε χαρακτηριστικά. 

ΠΗΓΗ  http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου