Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Π. Σκουρλέτης χαιρετίζοντας σχετικό συνέδριο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ 
Η επιδίωξη μετατροπής της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο δεν είναι νέα, αλλά αυτή τη φορά έχει να επιδείξει έμπρακτη πρόοδο και οι στοχεύσεις της διευρύνονται, καθώς καλείται να υπηρετήσει μια συλλογική προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης που φιλοδοξεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της ύφεσης και της οικονομικής κρίσης με έμφαση και στην κοινωνία.
Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, σε γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο
«The Athens Conference on European Energy Law and Policy» (διεξάγεται στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας) αναφερόμενος ειδικότερα στην έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB, το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, την αναβάθμιση του τερματικού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, τις συζητήσεις για μια πρόσθετη δίοδο ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, και τις συζητήσεις που έγιναν αυτήν την εβδομάδα με τους υπουργούς Ενέργειας της Κύπρου και του Ισραήλ.
Ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ακόμη, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Αυτή την εβδομάδα τέθηκαν οι βάσεις για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στα πρότυπα του λεγόμενου target model. Τους προηγούμενες μήνες μας δόθηκε η ευκαιρία να προωθήσουμε σημαντικές ρυθμίσεις σε διάφορα πεδία της ενεργειακής δραστηριότητας και συνεχίζουμε τις επεξεργασίες μας με εντατικούς ρυθμούς. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξουμε ρυθμιστικές τομές, όπως, για παράδειγμα, τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία των ενεργειακών συνεταιρισμών. Η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, με τη συμβολή των νέων τεχνολογιών, μπορεί και πρέπει να τεθεί σε μια νέα προωθητική βάση, ειδικά σε σχέση με την ενεργειακή αυτονομία των νησιών.
- Το μέλλον των ορυκτών καυσίμων μετά τη Σύνοδο του Παρισιού μας απασχολεί ακόμη πιο έντονα, καθώς επιζητούμε τη «χρυσή τομή» ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της εξάρτησής μας από εισαγόμενα καύσιμα. Αναμφίβολα, η περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τις οποίες ήδη προχωρήσαμε σε μια εξαιρετικής σημασίας θεσμική παρέμβαση πριν από λίγες εβδομάδες, αλλάζοντας το πλαίσιο στήριξής τους, συναρτάται απόλυτα με το συνολικό μίγμα καυσίμων της χώρας.
- Η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών, στη βάση της σχετικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα ακόμη πεδίο πρόκλησης στο οποίο επιδιώκουμε να ανταποκριθούμε δημιουργικά.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
 Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου