Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Ανατροπή σχεδίων για τους ιδιώτες παρόχους ρεύματος – Τριγμοί για τη ΔΕΗ


Κίνδυνο «παγώματος» της διαδικασίας απελευθέρωσης της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού διαβλέπουν οι ιδιώτες πάροχοι μετά την «τροπολογία Σκουρλέτη» για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ και μιλούν για αιφνιαδιασμό που αυξάνει τις αβεβαιότητες και ανατρέπει όλους τους σχεδιασμούς. Η ΔΕΗ από την πλευρά της ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην ήδη δύσκολη οικονομική της κατάσταση.
Η τροπολογία που εισηγήθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος
και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης και ψηφίστηκε χθεςαπό τη Βουλή, αυξάνει το κόστος των εταιριών προμήθειας ρεύματος (ιδιωτικές εταιρίες και ΔΕΗ) κατά τουλάχιστον 45 εκατ. ευρώ για το 2017, όπως αναφέρεται σαφώς, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η οποία προβλέπει ότι σε αυτό το ποσό θα ανέλθουν τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που τηρεί ο ΛΑΓΗΕ.
Η τροπολογία έρχεται σε συνέχεια των όσων προβλέπει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα αυξάνει το «τέλος προμήθειας» υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ που θα πληρώνουν οι προμηθευτές το 2017, στο 100% της χρέωσης που τους αντιστοιχεί, έναντι του 75%, που προέβλεπε ο νόμος.
Σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του «τέλους προμηθευτών» διαμορφώνεται στη χονδρική αγορά και προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματική Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και την εικονική Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή την τιμή που θα προέκυπτε αν δεν έμπαιναν οι ΑΠΕ στο σύστημα και λειτουργούσαν για περισσότερες ώρες οι πιο ακριβές μονάδες φυσικού αερίου. Ο νόμος προέβλεπε μεταβατική περίοδος προσαρμογής κατά την οποία οι προμηθευτές θα επιβαρύνονταν για το 2016 με το 50% της χρέωσης (από 1ης Οκτωβρίου και ως το τέλος του έτους), με το 75% της χρέωσης για το 2017 και με το 100% για το 2018 και εφεξής. Η «τροπολογία Σκουρλέτη» προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα επιβαρυνθούν με το 100% της χρέωσης από το 2017.
Στόχος της τροπολογίας είναι να καλυφθεί το έλλειμμα του λογαριασμού των ΑΠΕ όπως απαιτούν οι δανειστές, χωρίς να αναγκαστεί ο κ. Σκουρλέτης να υπογράψει απόφαση για αύξηση του τέλους υπέρ των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) που πληρώνουν απευθείας οι καταναλωτές. Μέσω της τροπολογίας μεταφέρεται η ευθύνη της αύξησης των τιμολογίων από την πολιτεία, στις εταιρίες προμήθειας ρεύματος οι οποίες καλούνται είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, είτε να το μετακυλήσουν στους λογαριασμούς.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς, με τη νέα ρύθμιση «τινάζονται στον αέρα όλοι οι σχεδιασμοί των εταιριών και δημιουργείται τρομακτική ανασφάλεια.»
«Πως είναι δυνατόν να διαμορφώσεις τιμολογιακή πολιτική όταν από τη μια μέρα στην άλλη αυξάνεται το κόστος και μάλιστα με ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους;» αναρωτιόταν παράγοντας της αγοράς και τόνιζε, ότι στο περίφημο ασταθές φορολογικό περιβάλλον που αποτρέπει τις επενδύσεις στη χώρα, για την αγορά ενέργειας προστίθεται άλλη μια αβεβαιότητα: το ασταθές ρυθμιστικό περιβάλλον που ανατρέπει από τη μια στιγμή στην άλλη κάθε σχεδιασμό.
Μάλιστα οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις του μέτρου στη διαδικασία ανοίγματος της αγοράς. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ενδέχεται να δούμε την αγορά να παγώνει πλήρως στη σημερινή κατάσταση όπου η ΔΕΗ ελέγχει το 90% και το υπόλοιπο 10% έχει περάσει στις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας.
Το ερώτημα είναι εάν το επιπλέον κόστος θα μετακυληθεί στους τελικούς καταναλωτές και βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από τι θα κάνει η ΔΕΗ. Δηλαδή εάν θα προχωρήσει σε αύξηση τιμολογίων, η θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του επιπλέον κόστους των 45 εκατ ευρώ που της αναλογεί. Αν αυξήσει τα τιμολόγιά της, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι προμηθευτές, αν όμως αποφασίσει να απορροφήσει το κόστος, τότε και οι ιδιώτες θα δυσκολευτούν να κάνουν αυξήσεις.

Ο κ. Σκουρλέτης πιέζει, μέσω και των δημόσιων τοποθετήσεών του, να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Ωστόσο σύμφωνα με υπολογισμούς το συνολικό «τέλος προμήθειας» με το οποίο θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ θα έχει αρνητική επίδραση της τάξης των 200 εκατ. ευρώ απευθείας στα EBITDA της επιχείρησης και μάλιστα σε μια περίοδο εξαιρετικά αρνητική για την ίδια.

Από www.energyworld.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου