Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα θα δοκιμάσει η ΔΕΗ στην Κάρπαθο


Δημήτρης Κοιλάκος
Σε μια κίνηση που εκτιμάται ως τροχιοδεικτική για τις μελλοντικές προθέσεις της στο χώρο των ΑΠΕ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, όπως αποφάσισε πρόσφατα το Συμβούλιο Διεύθυνσής της, η ΔΕΗ πρόκειται να εγκαταστήσει πιλοτικά το πρωτοποριακό υβριδικό σύστημα BESS (Battery Energy Storage System) στον ΑΣΠ Καρπάθου.
Όπως έχει συμφωνηθεί με τη γερμανική κατασκευάστρια
εταιρεία Accusol, το σύστημα BESS, ισχύος 40kW, θα λειτουργήσει δοκιμαστικά στον ΑΣΠ Καρπάθου για περίοδο έξι μηνών, με τη ΔΕΗ να διατηρεί δικαίωμα επέκτασης της χρήσης για έξι επιπλέον μήνες.
Η δοκιμαστική λειτουργία, για ερευνητικούς σκοπούς, του συστήματος αυτού, δε θα στοιχίσει τίποτα στη ΔΕΗ, καθώς της παραχωρείται δωρεάν, χωρίς να εγείρεται καμία ευθύνη ή απαίτηση αποζημίωσης από τη ΔΕΗ.
Τι είναι το υβριδικό σύστημα BESS
Το σύστημα BESS είναι ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου για την αποθήκευση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ.
Σήμερα, οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται ελκυστική επιλογή για την αντιμετώπιση του προβλήματος αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, λόγω του ανταγωνιστικού τους κόστους, του μεγάλου κύκλου τους και της σημαντικής χωρητικότητάς τους.
Μπορούν, λοιπόν, να χρησιμοποιηθούν ώστε να αποθηκεύεται ενέργεια προκειμένου να ρίχνεται στη συνέχεια στο σύστημα, χωρίς να προκαλείται αποσταθεροποίηση του δικτύου. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί σε σημαντικό βαθμό να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκαλείται από την αδυναμία των ΑΠΕ να λειτουργούν συνεχώς, λόγω της άμεσης εξάρτησής τους από τις καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνεια, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, ισχύς ανέμου, στην περίπτωση των αιολικών).
Επίσης, τα συστήματα τέτοιου τύπου προσφέρουν δυνητικά την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να εξισορροπείται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο η ζήτηση ενέργειας από τους καταναλωτές, από τη μια, με την παραγωγή και αποθήκευση αυτής, από την άλλη.
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, το σύστημα BESS μπορεί να ανταποκριθεί σε ποικίλες απαιτήσεις φορτίου, με στόχο να αυξηθεί το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στο σύνολο της διοχετευόμενης στο δίκτυο.
Το σύστημα αποτελείται κυρίως από μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια, μπαταρίες ιόντων λιθίου, converter/inverter, μια μονάδα ελέγχου και το πρόγραμμα διαχείρισης. Μπορεί να λειτουργήσει τόσο αυτοματοποιημένα, όσο και με χειριστή.
Ένας κεραμικός διαχωριστής, καθώς και μια κατάλληλη περικάλυψη προσφέρουν ασφάλεια στο σύστημα. Ο έλεγχος είναι δυναμικός και τα διάφορα μέρη του συστήματος μπορούν να ελεγχθούν ανεξάρτητα.
Το σύστημα εγκαθίσταται σε ένα κλιματιζόμενο και πυρασφαλές κοντέινερ 10, 20 ή 40 ποδιών, ανάλογα με τις εκάστοτε συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις.
Η λογική της λειτουργίας του είναι απλή: η παραγόμενη από φωτοβολταϊκά ενέργεια είτε διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο είτε αποθηκεύεται στη μπαταρία. Όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση ή κατά τις ώρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια το σύστημα διοχετεύει ενέργεια στο δίκτυο μέσω των DC/AC μετατροπέων.
Το BESS είναι ιδιαίτερα ευέλικτο και μπορεί να αποδώσει ως και πάνω από 3000kWh σε μέγιστο 1000 kW. Επίσης, είναι δυνατό να λειτουργούν πολλά συστήματα παράλληλα. Έχει, δε, δυνατότητα εκτέλεσης πάνω από 4000 κύκλων πλήρους φόρτισης-αποφόρτισης  και ο χρόνος ζωής του προσδιορίζεται στα 10 χρόνια. Η ενεργειακή του απόδοση προσδιορίζεται άνω του 85%.
Δουλεύει σε τριφασικό, στα 400V και 50 Hz, σε εύρος θερμοκρασιών από -30ο – 50ο C.
Σύμφωνα και πάλι με την κατασκευάστρια εταιρεία, το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού διαφόρων συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής σε ένα σύστημα, με μόλις ένα τερματικό σημείο στο δίκτυο. Έτσι, διευκολύνεται η ροή ενέργειας στο δίκτυο, μεταξύ των συστημάτων παραγωγής και των καταναλωτών. Μάλιστα, πέραν της σταθερής τροφοδότησης του δικτύου, το σύστημα προσφέρει δυνατότητες peak shaving και peak shifting. Το σημαντικότερο, ίσως, πλεονέκτημά του είναι ότι προσφέρει τη δυνατότητα διαχείρισης της ενέργειας εσωτερικά στο επίπεδο DC, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προσαρμογή του δικτύου.
Ποια είναι η Accusol
Πέραν των προοπτικών που φαίνεται ότι διερευνά η ΔΕΗ μέσω της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος BESS, διόλου αμελητέας σημασίας δεν είναι και οι προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται με την κατασκευάστρια εταιρεία.
Κι αυτό γιατί, παρότι η Accusol είναι μια σχετικά μικρή εταιρεία, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι, όπως άλλωστε δηλώνει και η ίδια, πρόκειται για μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε στενή συνεργασία με τη Siemens.
Στην ουσία, αποτελεί μέρος του καινοτόμου βιομηχανικού τομέα της Siemens, ενώ τεχνικός της σύμβουλος είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.
Η Accusol δραστηριοποιείται από το 2012 στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων.
Πέραν της Siemens, η Accusol συνεργάζεται με τη γερμανική Windwärts Energy GmbH για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για βιομηχανική χρήση, καθώς και με άλλες εταιρείες σε διάφορα πρότζεκτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου