Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Υπεγράφη η απόφαση για τα λιγνιτικά πεδία της Αχλάδας. Οι αποφάσεις του υπουργού ΠΕΝ ανοίγουν το δρόμο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα ορυχεία θα χρειαστούν όμως και άλλες αδειοδοτήσεις για να ξεμπλοκάρει η ομαλή εκμετάλλευση

 
της Μανταλένας Πίου
Aνοίγει ο δρόμος για την ομαλή τροφοδοσία της λιγντικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής «Μελίτη 1» στη Φλώρινα και ενδεχομένως την μελλοντική προμήθεια  καύσιμου για τη «Μελίτη ΙΙ», τη νέα μονάδα που σχεδιάζει η ΔΕΗ μαζί με την κινεζική CMEC, μετά τις δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης
για την αποκάλυψη νέων λιγντικών πεδίων στην περιοχή των ορυχείων της Αχλάδας, στη Φλώρινα. 
Η πρώτη απόφαση αφορά στην κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης υπέρ του ελληνικού δημοσίου με δαπάνες της «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ» ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 642.642,03 τ.μ. εντός ευρύτερης έκτασης 886.096,85 τμ για τις ανάγκες εκμετάλλευσης του υποκείμενου κοιτάσματος του λιγντιτωρυχείου Αχλάδας και η δεύτερη απόφαση την αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων συνολικού εμβαδού 428.579,34 τμ εντός ευρύτερης έκτασης 550.905,94 τον οικισμό 'Ανω Αχλάδας.  
Ας σημειωθεί ότι  ο σταθμός Μελίτη Ι υπολειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό λόγω της μη επαρκούς τροφοδοσίας με λιγνίτη, ενώ για περίπου ένα εξάμηνο, ως τον Ιούνιο του 2016 το ορυχείο της Αχλάδας είχε μείνει κλειστό λόγω των συγκεκριμένων προδιαγραφών που ζητούσε η ΔΕΗ για τον λιγνίτη που απορροφά, προδιαγραφές που δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν στις συμφωνημένες τιμές. 
Για την επαναλειτουργία του χρειάστηκε να παρέμβει ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, επιτυγχάνοντας  μία συμφωνία με τη ΔΕΗ που εκπόνησε προσωρινό πρόγραμα εξόρυξης 6 μηνών, την εταιρία «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ΑΕ» και τον υπεργολάβο (κοινοπραξία Ακτωρ- ΤΕΡΝΑ). 
Η τότε μεταβατική συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει οι τρεις πλευρές, προέβλεπε ότι στο τέλος του εξαμήνου θα υπήρχαν νέες διαπραγματεύεις για να υπάρξει μία λύση στο πρόβλημα, το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα στους περίπου 700 εργαζόμενους στο ορυχείο. 
Χωρίς την διάνοιξη νέων λιγνιτικών πεδίων η τροφοδοσία της Μελίτης παραμένει προβληματική. Εκτός από το ορυχείο της «Αχλάδας,  κλειστό  επί 15 χρόνια είναι και το ορυχείο της Βεύης,  ενώ και το τρίτο ορυχείο, το «Κλειδί» θα παραμείνει ανενεργό αν δεν μεταγκατασταθούν οι οικισμοί που εμποδίζουν την ανάπτυξή του. 
Οι αποφάσεις του υπουργού ΠΕΝ ανοίγουν το δρόμο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα ορυχεία θα χρειαστούν όμως και άλλες αδειοδοτήσεις για να ξεμπλοκάρει η ομαλή εκμετάλλευση. 
Ας σημειωθεί τέλος ότι, οι δύο αποφάσεις προβλέπουν ότι οι εργασίες εκμετάλλευσης θα εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών  υπό την παρακολούθηση του τμήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων Β. Ελλάδος με βάση τους όρους απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και των αποφάσεων έγκρισης τεχνικών μελετών. 
Οι αποφάσεις θα τεθούν σε ισχύ μόλις δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 

http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου