Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Μετατίθεται για το Φεβρουάριο το σίριαλ των έξυπνων μετρητών - Ασφαλιστικά μέτρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το σχήμα ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft



Γιώργος Φιντικάκης
Δεν έχει τελειωμό το σίριαλ με τον πιλοτικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους πρώτους 200.000 έξυπνους μετρητές, την τύχη του οποίου θα κρίνει σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχήμα ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft International, που πριν από ενάμισι μήνα είχε καταθέσει προσφορά 62 εκατ. ευρώ έναντι 46 εκατ. ευρώ της
Intracom Telecom, κατέθεσε τελικά ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ, ζητώντας ακύρωση του διαγωνισμού.
Είχε προηγηθεί προ εβδομάδων, η κατάθεση από την κοινοπραξία προσφυγής προς τον ΔΕΔΔΗΕ, δίχως σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος να της έχει ακόμη απαντήσει. Το γεγονός ερμηνεύτηκε ως σιωπηρή απόρριψη του αιτήματος, με αποτέλεσμα την κατάθεση από το σχήμα ασφαλιστικών μέτρων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τούτο σημαίνει ότι η διαδικασία πάει πίσω για τουλάχιστον ένα μήνα, καθώς η απόφαση του ΣτΕ δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το Φεβρουάριο. Εφόσον δεν υπάρξουν επιπλοκές, το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ θα ανακηρύξει ανάδοχο την Intracom Telecom, αφού ο διαγωνισμός είναι μειοδοτικός, και άρα η τελευταία έχει και το προβάδισμα για να πάρει το έργο. Στη συνέχεια και αμέσως μόλις ο διαγωνισμός πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα υπογραφεί και η τελική σύμβαση.
Εάν πάλι το ΣτΕ κάνει δεκτή την προσφυγή, τότε η δικαστική εμπλοκή θα πάρει άλλες διαστάσεις, ο διαγωνισμός θα οδηγηθεί σε ακύρωση, και θα πρέπει να επαναπροκηρυχθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο. 
Εχει ακόμη δρόμο μέχρι την εγκατάσταση
Η εξέλιξη ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη σύμφωνα με όσους έχουν εμπειρία από παρόμοιας σημασίας έργα. Εκτιμούν ότι ακόμη και αν δεν ακυρωθεί ο διαγωνισμός, η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει ακόμη μπροστά της δρόμο, και προβλέπουν ότι η υπογραφή της σύμβασης δεν πρόκειται γίνει μέχρι τον Μάρτιο.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και με δεδομένο ότι η εγκατάσταση των πρώτων 10.000 μετρητών (από τους 200.000) προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα εννέα μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, η πρώτη φάση του έργου δεν αναμένεται να έχει υλοποιηθεί πριν από τον Ιανουάριο του 2018. Οσο για τη δεύτερη φάση, δηλαδή την τοποθέτηση και των υπόλοιπων μετρητών, ο διαγωνισμός μιλά για προθεσμία 15 μηνών.
Αν όλα πάνε καλά αυτή τη φορά, τότε μέχρι και το 2019, θα έχουν αντικατασταθεί 200.000 συμβατικά ρολόγια σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Εξέλιξη που θα αποτελέσει και τη βάση για τον μελλοντικό μεγάλο διαγωνισμό που αφορά την αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών της ΔΕΗ πανελλαδικά ("roll out”).
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα των επόμενων χρόνων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια νέα αγορά ύψους τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.
Οι προετοιμασίες προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει από τον ΔΕΔΔΗΕ, και κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου παγκοσμίως αναμένεται να επιδείξουν έντονο ενδιαφέρον για την προμήθεια του σχετικού εξοπλισμού.
Σημειωτέον ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να συστήσει κοινοπραξία με την κινεζική CMEC (σσ : την εταιρεία που έχει συμφωνήσει να κατασκευάσει τη νέα μονάδα Μελίτη ΙΙ) για την ανέγερση μονάδας παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα. Εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, θα πρόκειται για το δεύτερο εργοστάσιο παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα, καθώς ήδη λειτουργεί μια μονάδα της εταιρείας Landys Gyr.
Οι διπλές τεχνολογίες
Στο δια ταύτα του πιλοτικού διαγωνισμού, οι όροι μιλούν για την εγκατάσταση σε οικιακούς και μικρούς εμπορικούς καταναλωτές έξυπνων μετρητών και από τις δύο υπάρχουσες τεχνολογίες, δηλαδή τόσο την ενσύρματη PLC (Power Line Carrier), όσο και την ασύρματη GPRS/3G.
Σε 10.000 μάλιστα εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν και "in home displays", δηλαδή μικρές οθόνες εντός του σπιτιού όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τα δεδομένα του μετρητή του.
Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει στην πιλοτική αυτή εφαρμογή δύο διαφορετικές τεχνολογίες και έξι διαφορετικούς μετρητές, που θα εγκατασταθούν προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να καταλήξει στις οριστικές αποφάσεις για την τεχνολογία που θα ακολουθηθεί στο πανελλαδικό "roll out" των έξυπνων μετρητών.
Και η ιστορία
Το θέμα της αντικατάστασης της γνωστής "χελώνας" - όπως λέγονται τα ρολόγια της ΔΕΗ- με νέα ψηφιακά, συζητείται τουλάχιστον από το 2009. Οι καταναλωτές ακούνε επί επτά χρόνια για έξυπνους μετρητές, δίχως όμως να τους έχουν δει.
Κάτι η κωλυσιεργία εκ μέρους των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ, κάτι η αδιαφορία υπουργών, και οι προσφυγές από ενδιαφερόμενες εταιρείες κυρίως κατά των εμπορικών όρων που ήταν για εκείνες περιοριστικοί, συνθέτουν τις αιτίες γι' αυτό το σίριαλ καθυστερήσεων, που ουδείς γνωρίζει πότε θα τελειώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου