Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Πώληση μονάδων και ορυχείων «φέρνει» η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για το λιγνίτη

 
Ανοίγει ξανά η συζήτηση για πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ μετά την καταδίκη της επιχείρησης από το Ευρωδικαστήριο για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του λιγνίτη, υπόθεση που σέρνεται από το 2008.
Ανατρέποντας τα μέχρι τώρα δεδομένα, η εξέλιξη αυτή
υποβαθμίζει τη μνημονιακή υποχρέωση να ανοίξει η αγορά μέσω των δημοπρασιών πώλησης ρεύματος, και επαναφέρει στο τραπέζει ένα θέμα που είχε μπει στο περιθώριο. Τη “Μικρή ΔΕΗ”.
Κι αυτό καθώς μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, το ζητούμενο δεν είναι πλέον η πρόσβαση τρίτων σε παραγόμενη από λιγνίτη ενέργεια, αλλά στον ίδιο το λιγνίτη, δηλαδή σε μονάδες και ορυχεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη με τους δανειστές, όπου σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι δύο πλευρές φάνηκε να αντιλαμβάνονται πως μετά και την απόφαση του δικαστηρίου, το θέμα δεν είναι πλέον η εφαρμογή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, αλλά μάλλον η λήψη πιο δύσκολων για τη ΔΕΗ μέτρων.
Απορρίπτοντας το Ευρωδικαστήριο την αίτηση της ΔΕΗ κατά της απόφασης της Κομισιόν για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της εταιρείας στην αγορά του λιγνίτη, περιορίζει τη σημασία των ΝΟΜΕ, που έχουν σχεδιαστεί για το άνοιγμα της αγοράς στη λιανική του ρεύματος. Και επαναφέρει τη συζήτηση στο θέμα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού, εν προκειμένω στο καύσιμο τη χρήση του οποίου μονοπωλεί ακόμη μόνο η ΔΕΗ, κι ας έχουν αλλάξει τόσα πολλά στην αγορά από το 2008.
Το θέμα της καταδίκης της ΔΕΗ επειδή έχει αποκλειστική πρόσβαση το λιγνίτη σέρνεται από το 2008, και μαζί με το υποχρεωτικό άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού, αποτελούν εδώ και χρόνια τις δύο μεγαλύτερες εκρεμμότητες για την επιχείρηση. Σε αυτές ακριβώς τις εκρεμμότητες, ήταν που έδινε λύση η πρόταση της “Μικρής ΔΕΗ”. Αφενός ο επενδυτής θα αποκτούσε πρόσβαση σε ορυχεία και λιγνιτικές μονάδες, αφετέρου έπαιρνε «προίκα» και σημαντικό αριθμό πελατών της ΔΕΗ, άρα έτσι άνοιγε η αγορά λιανικής, δίχως την ανάγκη των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Το κυριότερο όμως είναι ότι αν το μείγμα των μονάδων διαμορφώνονταν με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει ελκυστικό, η Μικρή ΔΕΗ θα πωλούνταν, και η ΔΕΗ θα έβαζε στο ταμείο φρέσκο χρήμα, κάτι που δεν θα συμβεί με τις δημοπρασίες.
Τώρα και προκειμένου η επιχείρηση να συμμορφωθεί με την απόφαση, οι νομικοί της καλούνται να βρουν λύσεις, οι οποίες όμως δεν μπορεί να διαφέρουν και πολύ απαό εκείνες που είχαν συζητηθεί στο παρελθόν. Τέτοιες είναι το άνοιγμα νέων ορυχείων που θα περιέλθουν στα χέρια ιδιωτών, έως η πώληση υφιστάμενων ορυχείων και λιγνιτικών μονάδων.
Γιώργος Φιντικάκης – energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου