Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωσοσιαλιστές και Ποτάμι μπλοκάρουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ στο Ευρωκοινοβούλιο


Ευρωσοσιαλιστές και Ποτάμι μπλοκάρουν τα συμφέροντα της ΔΕΗ στο Ευρωκοινοβούλιο
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η κρίσιμη ψηφοφορία για τους ρύπους    
H κρίσιμη ημερομηνία για αποφάσεις που αφορούν τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής ρύπων της ΔΕΗ για το διεοξείδιο ( CO2 ) είναι η Πέμπτη 15η Δεκεμβρίου οπότε και η  Επιτροπή για το Περιβάλλον ( ENVI ) θα αποφασίσει μετά την πρώτη απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή Ενεργειας  κ Βιομηχανίας ( ITRE).
Αν και ο απερχόμενος Επίτροπος Ιαν Ντάγκαν έχει κάνει μεγάλη προεργασία προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς,φαίνεται ότι η Πλευρά των Σοσιαλιστών και ακόμη και του Ποταμιού δεν έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα της υπερψήφισης,θεωρώντας ότι πλήττονται τα συμφέροντα των Ανανεώσιμων Πηγών.
Ενώ για την ελληνική αγορά έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι στον τομέα των Ανανεώσιμων.
Ετσι υπάρχει ανησυχία ότι δεν θα ψηφιστεί η σχετική τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα δωρεάν ρύπων στην ΔΕΗ για την περίοδο 2021 - 2030, ώστε να απεξαρτηθεί σταδιακά από τον λιγνίτη.
Η σχετική απόφαση μετά την κινητοποίηση της κυρίας Μαρίας Σπυράκη και άλλων 5 Ελλήνων Ευρωβουλευτών στοχεύει στο να γίνει αποδεκτό το κριτήριο για την ελληνική οικονομία με βάση τα οικονομικά δεδομένα του 2014 για να εξασφαλίσει η ΔΕΗ την ευνοική μετχείριση στους ρύπους και κατ επέκταση και το σύνολο της βιομηχανίας.

Οι πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς

Από την πλευρά των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και ειδικά της κυρίας Μαρίας Σπυράκη που έχει πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια εξακολουθεί να εκφράζεται η αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί ώστε η χώρα μας μπορεί να συμπεριληφθεί μεταξύ των Κρατών-Μελών της ΕΕ που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2 για την ηλεκτροπαραγωγή την περίοδο 2021-2030.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να αντικαταστήσει σταδιακά ρυπογόνες μονάδες.
Η Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε συμβιβαστική τροπολογία, που συνυπέγραψε μεταξύ άλλων η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη ώστε η χώρα μας να μπορεί να έχει δωρεάν δικαιώματα ρύπων στο νέο αναθεωρημένο πλαίσιο εμπορίας ρύπων, κάτι που αρχικά δεν προέβλεπε η πρόταση της Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την τροποποίηση της Οδηγίας για το σύστημα εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (ETS).
Η Κομισιόν αρχικά πρότεινε να συμπεριλαμβάνονται στις χώρες που μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα CO2 οι χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζουν ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου κοινοτικού όρου το 2013 και σε αυτές περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Λετονία.
Η Μαρία Σπυράκη με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατέθεσε τροπολογία, προτείνοντας στα έτη αναφοράς του ΑΕΠ να περιλαμβάνεται και το 2014, ώστε να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν δικαιώματα στην ηλεκτροπαραγωγή.
Τη σχετική τροπολογία, που αποτέλεσε τη βάση για το κείμενο που υπερψηφίστηκε, συνυπέγραψαν στην επιτροπή ITRE οι ευρωβουλευτές Esther De Lange, Μαρία Σπυράκη, Francesc Gambús, Henna Virkkunen και Françoise Grossetête.



Παρατίθενται παρακάτω το αρχικό κείμενο της Κομισιόν, η τροπολογία της κ. Σπυράκη και η συμβιβαστική τροπολογία που τελικώς υπερψηφίστηκε:

Άρθρο 1 – παράγραφος 1 – σημείο 6 Οδηγία 2003/87/ΕΚ

Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή:

Άρθρο 10 γ – παράγραφος 1

1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10α παράγραφοι 1 έως 5, τα κράτη μέλη που είχαν το 2013 κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε τιμές αγοράς 60% κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης, μπορούν να παρέχουν μεταβατική δωρεάν κατανομή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα.

Τροπολογία 543:
Esther de Lange, Μαρία Σπυράκη, Francesc Gambús, Henna Virkkunen, Françoise Grossetête

Άρθρο 10 γ – παράγραφος 1
1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10α παράγραφοι 1 έως 5, τα κράτη-μέλη που είχαν το 2013 ή το 2014 κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε τιμές αγοράς 60% κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης, μπορούν να παρέχουν μεταβατική δωρεάν κατανομή σε φορείς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, συμπεριλαμβανομένης της τηλεθέρμανσης, για τον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα.

Συμβιβαστική τροπολογία 1:

Άρθρο 10 γ – παράγραφος 1
1. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 10α παράγραφοι 1 έως 5, τα κράτη-μέλη που είχαν το 2014 κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ευρώ σε τιμές αγοράς 60% κάτω από τον μέσο όρο της Ένωσης, μπορούν να παρέχουν μεταβατική δωρεάν κατανομή σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον εκσυγχρονισμό και βιώσιμο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα.

Η παρέμβαση των 7

Σημειώνεται ότι σε σχέση με το ζήτημα των ρύπων έχουν παρέμβει  7 μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ηλεκτρισμού, οι οποίες ζητούν από τις Βρυξέλλες να τεθούν  πιο αυστηροί στόχοι για τους ρύπους.
Συγκεκριμένα, οι γαλλικές EDF και Engie, η ιταλική Enel, η πορτογαλική ΕDP, η φιλανδική Fortum , η ισπανική Iberdrola και η τσεχική CEZ υποστηρίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων (Emissions Trading Scheme - ETS) χρειάζεται ριζική μεταρρύθμιση στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου περιορισμού της εκπομπής.
Για να υποστηρίξουν, δε, αυτή την απαίτηση, κατέθεσαν από κοινού σχετική μελέτη στην Κομισιόν, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής διαβούλευσης για την επικαιροποίηση των κανονισμών για την εμπορία ρύπων.


ΑΠΟ www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου