Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Συναγερμός και έκτακτα μέτρα για να μη μείνουμε από ρεύμα - αέριο

Χ. Φλουδόπουλος: Συναγερμός και έκτακτα μέτρα για να μη μείνουμε από ρεύμα - αέριο 

Χ. Φλουδόπουλος

Ένα μάλλον ιδιαίτερο σκηνικό, το όποιο κρίνεται από τις αρμόδιες αρχές ως σοβαρό, έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα, ως αποτέλεσμα μιας μίνι ενεργειακής κρίσης που σοβεί το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα παρά το γεγονός ότι οι εισαγωγές φυσικού
αερίου γίνονται κανονικά από όλα τα σημεία εισόδου (Σιδηρόκαστρο, Κήποι Έβρου και σταθμός Ρεβυθούσας) το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες καταναλώσεις, έχει οδηγήσει το σύστημα σε οριακή κατάσταση.
Έτσι από την περασμένη Δευτέρα ο διαχειριστής τους συστήματος ΔΕΣΦΑ έχει κηρύξει κατάσταση συναγερμού 1 (έγκαιρη προειδοποίηση) ενώ χθες ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού στο 2 (κατάσταση επιφυλακής) με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη χθες συνεχίζει σήμερα με τη συμμετοχή και των μεγάλων βιομηχανικών διακόψιμων (που συμμετέχουν δηλαδή στο μέτρο της διακοψιμότητας) πελατών.
Σημειώνεται ότι για σήμερα το σύνολο της ζήτησης φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα φτάσει στις 227 χιλιάδες μεγαβατώρες, κυρίως εξαιτίας της ζήτησης για αέριο από ηλεκτροπαραγωγούς (138 χιλ. μεγαβατώρες). 
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του διαχειριστή του συστήματος αερίου το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου ενδέχεται να υπάρξει έλλειμμα στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας 11.842 μεγαβατώρες φυσικού αερίου και για αυτό το λόγο ζητείται η λήψη έκτακτων μέτρων.
Ποια μέτρα είναι αυτά; Οι διακόψιμοι καταναλωτές ζητήθηκε να περιορίσουν τη ζήτηση σε φυσικό αέριο σε επίπεδα χαμηλότερα του 60% της ημερήσιας ζήτησης και οι μεγάλοι πελάτες να περιορίσουν και εκείνοι τις καταναλώσεις τους αλλά και από τον ΑΔΜΗΕ να προσαρμόσει το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων αερίου, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Επιπλέον υπάρχει κινητοποίηση από τη ΔΕΠΑ προκειμένου να έρθει το δεύτερο έκτακτο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσα σε διάστημα 6 ημερών. 
Εξαγωγές
Η πηγή του προβλήματος δεν προέρχεται από την εσωτερική αγορά ή τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου, αλλά την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Και αυτό διότι για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια, σημαντικός αριθμός πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας έχει τεθεί εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικός αριθμός εισαγωγών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου που υποκαθιστούν τα πυρηνικά. Αυτή κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο στις αγορές ηλεκτρισμού, τα απόνερα του οποίου φτάνουν και στην Ελλάδα. Πως;
Υπάρχουν σημαντικές εξαγωγές ρεύματος, οι οποίες σύμφωνα με το σημερινό προγραμματισμό το ισοζύγιό τους φτάνει τις 13 χιλιάδες μεγαβατώρες. Βάσει των κανονισμών της ενεργειακής ένωσης και του ENTSO-E (Ευρωπαίος διαχειριστής) οι αγορές δεν επιτρέπεται να βάζουν εμπόδια στις εξαγωγές παρά μόνο όταν τεκμηριώνεται εσωτερικό πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με τον προγραμματισμό του ηλεκτρικού συστήματος, ευτυχώς προβλέπεται σημαντική παραγωγή από τα αιολικά πάρκα, η οποία αναμένεται να εξασφαλίσει την επάρκεια και σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.
Ρεβυθούσα
Από την πλευρά της η ΔΕΠΑ η οποία συμμετείχε και στη χθεσινή σύσκεψη καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες  από τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου να εξασφαλίσει την τροφοδοσία της Ρεβυθούσας. Συγκεκριμένα ένα φορτίο 74 χιλιάδων κυβικών που ήταν προγραμματισμένο να έρθει στις 28 Δεκεμβρίου, τελικά έφτασε στην Ελλάδα στις 10 Δεκεμβρίου καθώς είχαν ήδη ξεκινήσει να υπάρχουν τα πρώτα σημάδια. Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος, παρενέβη προσωπικά ώστε να δοθεί προτεραιότητα από την Αλγερινή Sonatrach στην παράδοση δύο ακόμη έκτακτων εξωσυμβατικών  φορτίων: το πρώτο 75 χιλιάδων κυβικών στις 17 Δεκεμβρίου και το δεύτερο 130 χιλιάδων κυβικών στις 26 Δεκεμβρίου. Μάλιστα μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ΔΕΠΑ ζήτησε το φορτίο να έρθει νωρίτερα και συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, ώστε να διασφαλιστεί το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τροφοδοσίας του συστήματος. 
Σύσκεψη
Στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να επανεξεταστεί η κατάσταση και να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλή τις βραδινές ώρες και πλησιάζει τα 9000MW σε ισχύ, ενώ υψηλές καταναλώσεις υπάρχουν και στο φυσικό αέριο. Η κατάσταση φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι ελεγχόμενη εξαιτίας κυρίως της κινητοποίησης της ΔΕΠΑ αλλά και της σημαντικής παραγωγής των ΑΠΕ. Τέλος να σημειωθεί ότι έχουν ήδη σταματήσει κάποιες μεγάλες διακόψιμες βιομηχανίες (κυρίως χαλυβουργεία) συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό της ζήτησης. 
(capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου