Απάντηση στις προσφυγές κατοίκων της Μονεμβασιάς κατά του έργου κατασκευής του λεγόμενου "μικρού καλωδίου της Κρήτης" έδωσε σήμερα ο ΑΔΜΗΕ με επιστολή του προς το energypress, τονίζοντας ότι το καλώδιο δεν πρόκειται να είναι εναέριο και δεν επηρεάζει επ' ουδενί το περιβάλλον και τον χαρακτήρα της εν λόγω περιοχής.
συγκεκριμένες αντιδράσεις και στο ότι μερίδα των κατοίκων υποστηρίζει ότι από το έργο "πλήττεται καίρια και μη αναστρέψιμα το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής, με συνέπεια σημαντικές επιπτώσεις στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την υγεία των κατοίκων της".
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το σχεδιασμό του έργου, το υποθαλάσσιο καλώδιο της «μικρής διασύνδεσης» βγαίνει στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέας του δήμου Μονεμβασίας.
Σύμφωνα με την απάντηση του ΑΔΜΗΕ, η όδευση που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, αφορά την αρχική - από μελέτη γραφείου - προτεινόμενη λύση. Ο τελικός σχεδιασμός του έργου προβλέπει εναέρια Γ.Μ. 150 kV Ε.Ρ. μήκους 27 χμ. περίπου από τον Υ/Σ Μολάων έως το τερματικό σταθμό αντιστάθμισης, που θα εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή των Αγ. Αποστόλων και από εκεί προβλέπει υπόγεια καλωδιακή γραμμή 150 kV Ε.Ρ. μήκους 10χμ. περίπου έως τον κόλπο "Βοϊών" πλησίον της Νεάπολης. Η περιοχή εξόδου του καλωδίου προς τη θάλασσα υλοποιείται σε περιοχή βραχώδη και τελείως ακατάλληλη για οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα. Από τον κόλπο Βοιών η υποβρύχια καλωδιακή γραμμή 150 kV Ε.Ρ. θα οδεύσει προς την Κρήτη. Επομένως, δεν προβλέπεται εναέρια Γ.Μ. 150 kV Ε.Ρ. που να διατρέχει τη Χερσόνησο του Μαλέα σε όλο της το μήκος.
Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι έχει υποβάλλει στην ΔΙ.ΠΑ/ΥΠΕΝ τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση για έργα του ΔΠΑ 2017-2016, στα οποία περιλαμβάνεται και το έργο "Διασύνδεση 150 kV Ε.Ρ. Πελοποννήσου-Κρήτης" με τον τελικό του σχεδιασμό.
Προσθέτει ότι εξετάστηκαν αρκετές εναλλακτικές λύσεις και στην τελική επιλογή των εναλλακτικών λύσεων ελήφθησαν υπόψιν και οι απόψεις των τοπικών φορέων καθώς και των κατοίκων μετά και από τη συνάντηση που υπήρξε στη Νεάπολη το καλοκαίρι. Οι εναλλακτικές λύσεις έχουν συμπεριληφθεί στην ΜΠΕ του έργου, που έχει ήδη κατατεθεί στη ΔΙ.ΠΑ/ΥΠΕΝ από τα τέλη Οκτωβρίου του 2016.
Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει ότι το έργο δεν παραβιάζει καμία νομοθεσία, δεν διέρχεται μέσω περιοχών που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000 και δεν αλλοιώνει επ' ουδενί τρόπο το χαρακτήρα του τοπίου και των φυσικών χαρακτηριστικών της περιοχής.
Συνοψίζοντας, ο ΑΔΜΗΕ επισημαίνει για μια ακόμη φορά ότι ο τελικός σχεδιασμός του έργου απέχει κατά πολύ από τον αρχικό σχεδιασμό και έχουν ληφθεί υπόψη τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, όσο και οι απόψεις φορέων και κατοίκων της περιοχής και οπωσδήποτε η προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και του φυσικού χαρακτήρα της Χερσονήσου Μαλέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου