Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΗ: Πρόσληψη συμβούλου για τη δημιουργία και πώληση χαρτοφυλακίων λιανικής

 
Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ, με σκοπό την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου για τη δημιουργία και εν συνεχεία την πώληση θυγατρικών εταιριών προμήθειας ρεύματος.
Πρόκειται για το πρώτο βήμα υλοποίησης του σχεδίου που
προωθεί η διοίκηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μειωθεί με ελεγχόμενο τρόπο το μερίδιο της επιχείρησης στη λιανική αγορά ρεύματος κάτω του 50% έως το 2020.
Όπως προβλέπεται από το Μνημόνιο του περασμένου Ιουνίου το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, θα πρέπει να βρίσκεται στο 75% το Δεκέμβριο του 2017, στο 62% τον Δεκέμβριο του 2018 και στο 49,2% τον Δεκέμβριο του 2019.
Το Μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι η επίτευξη των στόχων αυτών θα γίνει μέσω των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ.
Ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ ανησυχεί ότι οι δημοπρασίες θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την επιχείρηση, η οποία θα χάσει τους καλούς πελάτες της, τόσο από πλευράς προφίλ κατανάλωσης, όσο και από πλευράς συνέπειας στις πληρωμές.
Εναλλακτικά λοιπόν, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, παρουσίασε την πρόταση για δημιουργία και πώληση σε ιδιώτες τουλάχιστον δυο θυγατρικών, σε κάθε μια από τις οποίες θα εισφερθούν 400.000-500.000 πελάτες της ΔΕΗ που θα επιδιωχθεί να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του συνόλου (κατηγορίες τιμολογίων, καλοπληρωτές-κακοπληρωτές κ.λπ.).

Έτσι πλέον η επιχείρηση προχωρεί στην πρόσληψη τεχνικοοικονομικού συμβούλου, ο οποίος σύμφωνα με την προκήρυξη, θα προετοιμάσει όλη τη διαδικασία και θα έχει σημαντικό ρόλο μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει ότι το όλο σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε οκτώ μήνες από την έναρξη της διαδικασίας, δηλαδή το Φθινόπωρο του 2017 και το πελατολόγιο που θα μεταβιβαστεί σε κάθε μια από τις δυο θυγατρικές θα αντιστοιχεί στο 6-7% της αγοράς λιανικής.
Ο σύμβουλος θα αναλάβει ένα πολύπλοκο και χρονοβόρο έργο, καθώς θα πρέπει να εκτελεί παράλληλα δύο διακριτά σύνολα εργασιών σε χρηματοοικονομικό και τεχνικό-ρυθμιστικό επίπεδο.
Επιπλέον θα λειτουργεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου πελατών που θα διατεθεί και θα έχει τις επαφές με τους υποψήφιους.
Το έργο της επιλογής του υποψήφιου επενδυτή θα γίνει σε τρεις φάσεις.

Σύμφωνα με τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ ο σύμβουλος θα αμειφθεί με πόσο ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου