Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Ανάθεση σε εισπρακτική εταιρία και νέο αυστηρότερο πρόγραμμα ρύθμισης σχεδιάζει η ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές




Η νέα πολιτική της ΔΕΗ θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017  
Ανάθεση σε εισπρακτική εταιρία και νέο αυστηρότερο πρόγραμμα ρύθμισης σχεδιάζει η ΔΕΗ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλέςΤην πολιτική που θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017 για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών, σχεδιάζει αυτό το διάστημα η διοίκηση της ΔΕΗ και σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις των υπηρεσιών θα τεθούν προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχειρήσεις που θα συνεδριάσει την επόμενη Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου.
Στο πλαίσιο αυτό τρία είναι τα κύρια εργαλεία που αναμένεται να ενεργοποιηθούν με στόχο τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που φθάνουν τα 2 δις ευρώ (σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ) δημιουργώντας μείζονα προβλήματα ρευστότητα στην επιχείρηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με εκπροσώπους εξειδικευμένων οίκων στην είσπραξη και την ασφάλιση ανεξόφλητων λογαριασμών.
Η ανάθεση λοιπόν της είσπραξης των οφειλών σε μια μεγάλη εισπρακτική εταιρία του εσωτερικού ή του εξωτερικού παράλληλα με την ασφάλιση των οφειλών ώστε να περιοριστούν οι επισφάλειες της ΔΕΗ, μελετάται ως ένα από τα εργαλεία της νέας πολιτικής που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ μέσα στο 2017 για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Πέραν αυτού από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ένα νέο πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι τόσο ευνοϊκό, όσο αυτό που ισχύει σήμερα και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Άλλωστε μόλις χθες 14/12 η ΔΕΗ με ανακοίνωση της κάλεσε τους καταναλωτές να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους υπενθυμίζοντας ότι η ισχύς του τρέχοντος ευνοϊκού προγράμματος, λήγει σε 15 ημέρες.
Στο νέο πρόγραμμα ρυθμίσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει πρόβλεψη για 36 δόσεις, αλλά παράλληλα θα προβλεφθεί κλιμάκωση με βάση το προφίλ της ρύθμισης, δηλαδή το ύψος της οφειλής αλλά και της δόσης, με αποτέλεσμα να εντάσσονται πολύ λιγότεροι οφειλέτες.
Παράλληλα στο νέο καθεστώς ρύθμισης θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους οφειλέτες των 1.000 ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν αναδειχθεί σε ειδική κατηγορία, αφού το γεγονός ότι η ΔΕΗ μετά από πολιτική απόφαση του προηγούμενου υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη,  δεν προχωρεί σε εντολές αποκοπής για οφειλές έως 1000 ευρώ, έχει μετατρέψει τους συγκεκριμένου οφειλέτες σε στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Είναι ενδεικτικό το φαινόμενο ότι οι συγκείμενοι καταναλωτές δεν μπαίνουν σε ρύθμιση και αποπληρώνουν μόνο τα ποσά που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο της διακοπής ηλεκτροδότησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις έως 1.000 ευρώ οφείλουν περίπου 1,5 εκατ. καταναλωτές και το ύψος των οφειλών τους ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη σε πρόγραμμα ρύθμισης θα έχουν ενταχθεί έως το τέλος του χρόνου περίπου 600.000 καταναλωτές ρυθμίζοντας οφειλές της τάξης του 1 δις. ευρώ.
Ωστόσο ο ρυθμός ένταξης στις ρυθμίσεις έχει μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι το μέτρο έχει εξαντλήσει την αποτελεσματικότητα του.
Πέραν του νέου αυστηρότερου προγράμματος ρυθμίσεων η ΔΕΗ σχεδιάζει παράλληλα τη νέα πολιτική της για τους συνεπείς καταναλωτές στους οποίους εξετάζεται η παροχή μεγαλύτερων εκπτώσεων από το 15% που ισχύει σήμερα.
Ο στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι διπλός. Πρώτα απ΄ όλα η ΔΕΗ επιδιώκει να κρατήσει τους συνεπείς καταναλωτές περιορίζοντας τις διαρροές προς τον ανταγωνισμό, και δεύτερον να  ενισχύσει το κίνητρο της συνέπειας.


Πηγή: www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου