Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΔΕΔΔΗΕ Οι χαμηλότερες χρεώσεις δικτύων στην Ευρώπη

 
του Χρήστου Κολώνα
 
Τις πλέον χαμηλότερες χρεώσεις για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τις τιμές, τους φόρους και τα τέλη που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Η έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή αναφέρεται στο πρώτο εξάμηνο του έτους
και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανομή του κόστους που πληρώνουν οι πολίτες για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.
Κι επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που κατευθύνονται για την κάλυψη δαπανών στα δίκτυα, αξίζει να δει κανείς σε ποιο ύψος βρίσκονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε.
Έτσι, στη χώρα μας το 22,7% του συνολικού λογαριασμού ρεύματος αφορά τις χρεώσεις των δικτύων, ενώ το 77,3% έχει να κάνει με την ενέργεια και την προμήθεια.
Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο στους 28 της Ε.Ε. Οι χαμηλές χρεώσεις στα δίκτυα διανομής στη χώρα μας αναδεικνύουν την επιχειρησιακή πολιτική που εφαρμόζει ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ώστε αφενός να γίνονται οι αναγκαίες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων και αφετέρου να μην επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι την τελευταία επταετία δοκιμάζονται από την οικονομική ύφεση.
Η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής των χρεώσεων στα δίκτυα είναι η Σουηδία με ποσοστό 66,1%, μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο το τμήμα των χρεώσεων που αφορούν στην κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας. Ακολουθεί η Σλοβακία με 61% και στην τρίτη θέση έρχεται η Δανία με 59%.
Στην φωτογραφία ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου.

 http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου