Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Νέα εποχή για τον ΑΔΜΗΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για admhe 
 Της Μανταλένας Πίου

Από την υπογραφή της συμφωνίας της ΔΕΗ με την κινεζική State Grid για την παραχώρηση του 24% του ΑΔΜΗΕ παρουσία του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη.
Ενίσχυση της παρουσίας της στην υπό ενοποίηση ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού διεκδικεί η κινεζική State Grid, που υπέγραψε χθες συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ. Στα άμεσα ενδιαφέροντά της
και τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρισμού.
Nέα εποχή ξεκινά για τον ΑΔΜΗΕ καθώς στο μετοχικό του κεφάλαιο εισέρχεται με μερίδιο 24% η κινεζική State Grid, με την οποία χθες η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία για την πώληση των μετοχών.
Η State Grid είναι η εταιρεία, η οποία με προσφορά 320 εκατ. ευρώ, κέρδισε στον διαγωνισμό που διενήργησε η ΔΕΗ για την πώληση του 24% του Διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή. Οι διεργασίες για την οριστική μεταβίβαση των μετοχών αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάρτιο, μαζί με την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Στο τέλος της διαδικασίας αυτής το δημόσιο θα ελέγχει το 51% του Διαχειριστή, ενώ το υπόλοιπο 25% που απομένει να διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό μέσω του ΧΑ.
Στην ομιλία του, χθες κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας, ο κ. Κou Wei, διευθύνων σύμβουλος της State Grid Chinese Corporation – μητρικής της εταιρείας που αγοράζει το μερίδιο στον ΑΔΜΗΕ- επιβεβαίωσε την εντύπωση ότι οι Κινέζοι έχουν ως στρατηγικό τους στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας τους στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα εξέφρασε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στα «έξυπνα δίκτυα». Οπως δήλωσε , από το 2014 που ξεκίνησε η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ η State Grid έδωσε μεγάλη σημασία στο εγχείρημα.
Υπογράμμισε τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας- μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής-, την οικονομική σημασία της για τα Βαλκάνια και τα πρότζεκτ για τις ενεργειακές διασυνδέσεις. Πρόσθεσε ότι με τη συμμετοχή της State Grid, στην εξαιρετική – όπως τη χαρακτήρισε- μονάδα διαχείρισης της εταιρείας θα υπάρξει αναβάθμιση και συνεισφορά στην ελληνική οικονομία και θα λειτουργήσει σαν θετικό παράδειγμα στη συνεργασία Κίνας – Ελλάδος. Οπως είπε η State Grid είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κινεζικού δημοσίου με εμπειρία και τεχνογνωσία στα δίκτυα μεταφοράς αλλά και τα έξυπνα δίκτυα διανομής.
Συμμετοχή
Η State Grid έχει ήδη άμεση συμμετοχή στο κεφάλαιο του πορτογαλικού Διαχειριστή REN και έμμεση στον ιταλικό TERNA, καθώς ελέγχει ποσοστό στη μητρική του εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό η είσοδος της State Grid στον ΑΔΜΗΕ θεωρείται ότι αποσκοπεί στην ευρύτερη επέκταση του κινεζικού κολοσσού στην υπό ενοποίηση ευρωπαική αγορά. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία προσβλέπει σε συμμετοχή στα έργα ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων στα Βαλκάνια και τη Ν. Ανατολική Ευρώπη και στα μεγάλα πρότζεκτ των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τελετή, υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγές με στόχο τις επενδύσεις, το όφελος των καταναλωτών και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του ενεργειακού τομέα. « Η λέξη- κλειδί είναι τα δίκτυα» τόνισε ο κ. Σταθάκης και μίλησε για την αναβάθμιση του δικτύου διανομής και τη διασύνδεση με τα νησιά, την ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας και τη σύνδεση με την ψηφιακή τεχνολογία.
Εξάλλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι η ΔΕΗ επιθυμεί τη συνεργασία με την State Grid και για άλλα πρότζεκτ, όπως τα έξυπνα δίκτυα διανομής. Τόνισε μάλιστα ότι τα δίκτυα διανομής, μπορεί να βρίσκονται υπό τη διαχείριση του ΔΕΔΔΗΕ (100% θυγατρική της ΔΕΗ αλλά με ανεξάρτητη διοίκηση) παραμένουν όμως, υπό την ιδιοκτησία της ΔΕΗ.
Σε ερώτημα που τέθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης για τις απαιτήσεις ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε ότι «όλοι μάς ζητάνε λεφτά» και υπενθύμισε ότι το δημόσιο έχει δεσμευτεί ότι θα πληρώσει 330 εκατ. ευρώ για το 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ που θα πάρει απ' ευθείας από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο του μετοχικού μετασχηματισμού της εταιρείας. «Το θετικό για μάς είναι ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις για τη μεταβίβαση, 376 εκατ. ευρώ, θα καταβληθούν το 2018, με δεδομένο ότι η πώληση θα γίνει μέσα στο 2017» είπε.
Πιστοποίηση
Ενα από τα πολλά γραφειοκρατικά βήματα που ακολουθούν είναι η πιστοποίηση του νέου ΑΔΜΗΕ ως ανεξάρτητου διαχειριστή ιδιοκτησιακά διαχωρισμένος από τη ΔΕΗ, δηλαδή ότι θα λειτουργεί πλέον με βάση το ευρωπαϊκό μοντέλο ΙSO και όχι το μοντέλο ITO.
Το τεχνικό σκέλος της προετοιμασίας για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς – συμπεριλαμβανομένου του νέου μετοχικού σχήματος- έχει αναλάβει η εταιρεία συμβούλων Deloitte. Mε βάση το 3ο Μνημόνιο όλες οι διεργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαρτίου, διαφορετικά και ιδιαίτερα αν διαπιστωθούν καθυστερήσεις ή μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων- επανέρχεται στο τραπέζι η εναλλακτική της πώλησης του 100% του Διαχειριστή.
Μανώλης Παναγιωτάκης
Προβληματισμός για τη σύνδεση των NOME με τον λιγνίτη 
Mε προβληματισμό φάνηκε να υποδέχεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τη σύνδεση των διαβουλεύσεων για τις ποσότητες ηλεκτρισμού που θα δημοπρατεί η ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια (ΝΟΜΕ) με την πρόσφατη απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη. Μία σύνδεση, που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες τόσο από τους εκπροσώπους των δανειστών όσο και του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας κατά τις συζητήσεις που είχαν το βράδυ της Πέμπτης στο Χίλτον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον ΑΔΜΗΕ ο κ. Παναγιωτάκης, ερωτώμενος σχετικά, εξέφρασε την απορία του για τη σύνδεση των δύο θεμάτων, σημειώνοντας ότι η ΔΕΗ ανέμενε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και για το λόγο αυτό έχει ήδη προχωρήσει στη σύναψη συμφωνίας με την κινεζική Cmec για την δημιουργία εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί μέρος των ορυχείων, η λιγντική μονάδα Μελίτη Ι στη Φλώρινα και η άδεια για τη Mελίτη ΙΙ, τη νέα μονάδα που θα κατασκευάσουν οι Κινέζοι.
Ο κ. Παναγιωτάκης πρόσθεσε ότι το νέο εταιρικό σχήμα απαντά επί της ουσίας στην απαίτηση της Κομισιόν για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ στην λιγνίτη, ενώ σε ότι αφορά στη λιανική αγορά επανέλαβε το σχέδιο δημιουργίας δύο εταιρειών προμήθειας, στις οποίες θα εισφερθεί πελατολόγιο της ΔΕΗ και στη συνέχεια θα πωληθούν σε ιδιώτες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου