Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Τα όρια της διαπραγμάτευσης για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού καθορίζει ο Γ. Σταθάκης

Τα όρια της διαπραγμάτευσης για τις δημοπρασίες ηλεκτρισμού καθορίζει ο Γ. Σταθάκης 
Στόχος η δημιουργία ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού χωρίς να πληγεί ανεπανόρθωτα η ΔΕΗ
Ο καθορισμός των ορίων της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας τύπου ΝΟΜΕ, θα είναι η πρώτη κίνηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, με την επιστροφή του σήμερα το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη. 
Ο κ. Σταθάκης θα ενημερωθεί από τους εκπροσώπους του υπουργείου στα τεχνικά κλιμάκια, για τις συζητήσεις και τα σενάρια που μπήκαν στο τραπέζι τις προηγούμενες ημέρες, εν όψει και της πρώτης συνάντησης του με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου, κατά πάσα πιθανότητα αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου. 
Η όλη υπόθεση βρίσκεται σε αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις ήταν εντατικές τις προηγούμενες ημέρες. 
Το πρόβλημα αφορά στις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατεί κάθε χρόνο η ΔΕΗ. 
Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στον σωρευτικό υπολογισμό τους, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στη δημοπράτηση των ποσοτήτων, όπως τις αναφέρει η σχετική υπουργική απόφαση, δηλαδή το 8% της συνολικής διακίνησης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2016, το 12% το 2017, το 13% το 2018 και το 13% το 2019. 
Οι Θεσμοί και κυρίως οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούνται τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Κομισιόν τον Μάιο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει ότι η ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα έχει χάσει 20% από το μερίδιο αγοράς της, με στόχο στο τέλος του 2019 το μερίδιό της στην αγορά να έχει πέσει κάτω από το 50%. 
Στο πλαίσιο αυτό και δίχως να εξετάζουν το μερίδιο αγοράς που ήδη έχει χάσει η ΔΕΗ χωρίς τα ΝΟΜΕ, ζητούν οι ποσότητες να υπολογίζονται σωρευτικά, δηλαδή το 2017 να δημοπρατηθεί το 12% + 8% της περυσινής χρονιάς και ούτω καθ' εξής για τα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι το 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να δημοπρατήσει το 46% της παραγωγής της. 
Ωστόσο η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τη ΔΕΗ σε πλήρη απαξίωση, καθώς θα αναγκαζόταν να πουλά επί ζημία μέσω των δημοπρασιών σχεδόν το 80% του συνόλου της παραγωγής της.
Πέραν αυτού η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι απαιτήσεις των δανειστών δεν οδηγούν στη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά απλώς μεταφέρουν τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας απαξιώνοντας τη ΔΕΗ, χωρίς κανένα όφελος για τους καταναλωτές.
 
ΑΠΟ www.worldenergynew.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου