Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Ευρωπαική Επιτροπή Προτάσεις για την ομαλή παροχή ηλεκτρικής Ενέργειας

Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής θεσπίζουν κοινούς τρόπους εκτίμησης των κινδύνων ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, ενιαίους κανόνες αποτροπής και προετοιμασίας αντιμετώπισης κρίσεων.


της Μανταλένας Πίου
 
Nέο πακέτο προτάσεων για την ετοιμότητα των χωρών μελών να ανταποκριθούν  σε ενδεχόμενο μπλακ άουτ δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την ενίσχυση των συστημάτων αντίδρασης σε καταστάσεις
εκτάκτου ανάγκης και  διαταραχής της ομαλής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. 
Οι προτάσεις αποτελούν μέρος του ευρύτερου σχεδίου για την Ενεργειακή 'Ενωση, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι χώρες- μέλη έχουν υιοθετήσει μέτρα για να εμποδίσουν αλλά και για να διαχειριστούν καταστάσεις κρίσης ηλεκτρισμού. 
Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή απαιτεί τη συνεργασία όλων των χωρών-μελών προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται προς την περιοχή που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. 
Ο κίνδυνος κρίσεων στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, εξ αιτίας πχ ακραίων καιρικών συνθηκών, κακόβουλων επιθέσεων ή έλλειψης καυσίμων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οι δε επιπτώσεις μίας τέτοιας κρίσης συχνά διαχέονται πέραν των εθνικών συνόρων, προκαλώντας μπλακ άουτ με σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. 
Το  2006, για παράδειγμα, ένα κρουαζιερόπλοιο στη Γερμανία κτύπησε σε μία γραμμή μεταφοράς ηλεκτρισμού,  με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η ηλεκτροδότηση περίπου 45 εκατομμυρίων νοικοκυριών και να επηρεαστεί σχεδόν το σύνολο του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρισμού. 
Σήμερα, κάθε χώρα της ΕΕ έχει διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση κρίσεων και δεν λαμβάνει πάντα υπόψη τις επιπτώσεις της προσέγγισης αυτής στις γειτονικές χώρες. Πέραν του επιπλέον  κόστους η προσέγγιση αυτή μπορεί να υπονομεύσει τη λειτουργία της αγοράς. Παράλληλα, δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση από χώρα σε χώρα. 
Οι νέες προτάσεις της Επιτροπής θεσπίζουν κοινούς τρόπους εκτίμησης των κινδύνων ομαλού εφοδιασμού της αγοράς, ενιαίους κανόνες αποτροπής και  προετοιμασίας αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και κανονισμούς διαχείρισης κρίσεων που να διασφαλίζουν ότι η ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται εκεί όπου υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη. 
Οι κυριότεροι από τους κοινούς κανονισμούς που προτείνει η Επιτροπή αφορούν:
Tα κράτη μέλη θα πρέπει να ορίσουν την Αρχή που θα αναλάβει την εκπόνηση τόσο του σχεδίου ετοιμότητας όσο και των υπόλοιπων εργασιών, που προκύπτουν από τον νέο Κανονισμό
Επίσης, οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν τα πλάνα τους μετά από διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα πλάνα αυτά θα πρέπει να σχεδιαστούν με βάση τα σενάρια κρίσης στην ηλεκτρική ενέργεια που έχει επεξεργαστεί ο ENTSO-E ( o ευρωπαϊκός φορέας που εκπροσωπεί τους εθνικούς διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρισμού) και τα κράτη- μέλη
Πριν την υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, η Αρχή που έχει αναλάβει το όλο έργο θα πρέπει να υποβάλει πρόταση στις αντίστοιχες αρχές των χωρών της περιοχής και στην Ομάδα Συντονισμού Ηλεκτρικής Ενέργειας για διαβούλευση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση το τελικό σχέδιο θα πρέπει να αποσταλεί στην Κομισιόν, να δημοσιοποιηθεί και να επικαιροποιείται κάθε τρία χρόνια, εκτός και αν οι περιστάσεις απαιτήσουν επικαιροποίηση σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Τα πλάνα πρέπει να αποτελούνται από δύο μέρη, τα μέτρα εθνικής εμβέλειας και τα συντονισμένα μέτρα, που έχουν συμφωνηθεί με τις  χώρες-μέλη κάθε περιοχής.
Ολα τα μέτρα πρέπει να είναι σαφή και να περιγράφονται λεπτομερώς, να είναι διάφανα, αναλογικά, μη-μεροληπτικά και πιστοποιήσιμα. Δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια εφοδιασμού άλλων χωρών-μελών ή της ΕΕ, ως σύνολο
Πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα  που να διασφαλίζουν την αποτροπή αλλά και τη διαχείριση ταυτόχρονων κρίσεων, τα οποία κατ' ελάχιστον να συμπεριλαμβάνουν:
- τον προσδιορισμό τοπικής ομάδας διαχείρισης κρίσεων
- μηχανισμούς ανταλλαγής στοιχείων, ενημέρωσης και συνεργασίας στην περιοχή
- μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων της κρίσης, σχήματα αποζημίωσης κόστους κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου