Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Σε «πορτοκαλί συναγερμό» το σύστημα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού

To έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία λειτούργησε σαν ντόμινο, προκαλώντας έξαρση στο διασυνοριακό εμπόριο και εκτόξευση των τιμών ηλεκτρισμού.  ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
 
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας και ήδη ο ΔΕΣΦΑ ζήτησε την περικοπή φορτίων από ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλες βιομηχανίες, προκειμένου να αποφευχθούν γενικευμένα προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό και
φυσικό αέριο. Εκτιμώντας ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί, ζήτησε από τη ΡΑΕ τη σύγκληση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, η οποία έπειτα από πολύωρη συνεδρίαση διεκόπη στις 9 το βράδυ για να συνεχιστεί σήμερα στις 10 το πρωί, οπότε και αναμένεται η λήψη πρόσθετων μέτρων. Το πρόβλημα συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση τόσο σε αέριο όσο και σε ηλεκτρική ενέργεια στην κεντρική Ευρώπη, που προκάλεσε η απόσυρση του ενός τρίτου, σχεδόν, του πυρηνικού δυναμικού της Γαλλίας από τις αρχές Νοεμβρίου με σκοπό τον έλεγχο ασφαλείας των μονάδων και σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες και για την αποφυγή πιθανών τρομοκρατικών χτυπημάτων από το ISIS. To έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει προκληθεί στη Γαλλία λειτούργησε ως ντόμινο, προκαλώντας έξαρση στο διασυνοριακό εμπόριο και εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο παράγοντας κακοκαιρία έχει μεγεθύνει το πρόβλημα, καθώς ενισχύεται η ζήτηση σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο. Το πρόβλημα έφτασε και στην Ελλάδα, αφού ηλεκτροπαραγωγοί και traders εκμεταλλευόμενοι τις υψηλές τιμές αύξησαν κατακόρυφα τις εξαγωγές από τα βόρεια σύνορα της χώρας. Δεδομένου ότι η εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή στηρίζεται σε υψηλό ποσοστό στο φυσικό αέριο, ο πρώτος συναγερμός χτύπησε στον ΔΕΣΦΑ, ο οποίος από προχθές έδωσε σήμα κινητοποίησης των εμπλεκόμενων μερών για λήψη μέτρων κηρύσσοντας το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού επιπέδου 1. Μία ημέρα μετά, κήρυξε συναγερμό επίπεδου 2, που πέραν της κατάστασης επιφυλακής προβλέπει και περικοπές φορτίων. Η κατάσταση όπως εκτιμήθηκε από τον ΔΕΣΦΑ έχει ως εξής: Στο διάστημα των τελευταίων 7 ημερών η προμήθεια φυσικού αερίου τόσο μέσω Βουλγαρίας (ρωσικό αέριο) όσο και μέσω Τουρκίας (αζερικό) δουλεύει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Επίσης, τα αντλήσιμα αποθέματα LNG στην εγκατάσταση της Ρεβυθούσας ενδέχεται να μην επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης μέχρι την παραλαβή του επόμενου φορτίου, που έχει προγραμματιστεί για τις 26 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά έκτακτο φορτίο LNG που έχει ζητήσει η ΔΕΠΑ από την Αλγερία από τον Νοέμβριο για να καλυφτεί η ζήτηση και το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στην προγραμματισμένη ημερομηνία, γιατί λόγω σφοδρής κακοκαιρίας δεν έχει ακόμη φορτωθεί. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΔΕΣΦΑ έθεσε το σύστημα σε «πορτοκαλί συναγερμό» και ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ να προσαρμόσει το πρόγραμμα κατανομής των μονάδων φυσικού αερίου για τη συμμετοχή τους σε μηχανισμό διαχείρισης ζήτησης φυσικού αερίου εφόσον απαιτηθεί. Επιπλέον, κάλεσε τη ΡΑΕ να συγκαλέσει την ομάδα διαχείρισης κρίσεων και μέσω email που εστάλη στις 12 το μεσημέρι ζήτησε από ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλες βιομηχανίες να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κάτω από 60% εντός έξι ωρών.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, από την πλευρά των ηλεκτροπαραγωγών συμμορφώθηκαν μόνο η ΔΕΗ και ο ΗΡΩΝ, ενώ τη λειτουργία τους διέκοψαν οι δύο χαλυβουργίες του ομίλου Βιοχάλκο απελευθερώνοντας φορτία στο πλαίσιο της διακοψιμότητας. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων που συνεδρίασε χθες υπό τη ΡΑΕ και με τη συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ, του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΠΑ, ζήτησε από τους εμπλεκομένους να υποδείξουν μέτρα διαχείρισης της κρίσης, πριν λάβει η ίδια, ενώ αρκετή συζήτηση έγινε σύμφωνα με πληροφορίες γύρω από το θέμα των ευθυνών για την οριακή κατάσταση του συστήματος. Με δεδομένο ότι η αυξημένη ζήτηση στην Κεντρική Ευρώπη, λόγω Γαλλίας και κακοκαιρίας, προβλέπεται να διαρκέσει έως και τις αρχές Φεβρουαρίου, το ελληνικό σύστημα ενδέχεται να είναι για μακρύ διάστημα σε κατάσταση συναγερμού. Η ΔΕΠΑ έχει ζητήσει από την Gazprom αυξημένες ποσότητες αερίου, η οποία όμως ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να διαθέσει λόγω της υψηλής ζήτησης πελατών της στην Ευρώπη. Η αναζήτηση έκτακτων φορτίων LNG επίσης δυσκολεύει καθώς κατευθύνονται προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα η λήψη έκτακτων μέτρων να καθίσταται αναπόφευκτη. Το πιθανότερο είναι σήμερα να ληφθούν μέτρα περιορισμού των εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου