Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Το αέριο θα γίνει η παγκόσμια πρωτογενής ενεργειακή πηγή μέχρι το 2035

Το αέριο θα γίνει η παγκόσμια πρωτογενής ενεργειακή πηγή μέχρι το 2035 
Το αέριο να γίνει η μεγαλύτερη μοναδική πηγή ενέργειας προς 2050 και τα ορυκτά καύσιμα θα ζήσουν την τελευταία αιχμή της ζήτησης το 2035 σύμφωνα με τις προβλέψεις της DNV GL 
 Το πετρέλαιο και το αέριο θα αποτελέσουν καίρια στοιχεία
του παγκόσμιου ενεργειακού μέλλοντος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της DNV GL. Ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια θα αυξήσει το μερίδιό της στον ενεργειακό συνδυασμό, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα αντιπροσωπεύουν το 44% του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού το 2050, έναντι 53% σήμερα. Το αέριο θα γίνει η μεγαλύτερη μοναδική πηγή ενέργειας από το 2034. 
Η πρόβλεψη για τη μετάβαση ενέργειας (ETO) της DNV GL, μια πρόβλεψη που καλύπτει το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2050, αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας δεν θα σημειώσει διακυμανσεις το 2030, στη συνέχεια θα μειωθεί σταθερά τις επόμενες δύο δεκαετίες, χάρη στις μεταβολές της ενεργειακής απόδοσης. Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων του πρωτογενούς ενεργειακού μείγματος θα μειωθεί από 81% σήμερα σε 52% το 2050. Η ζήτηση για πετρέλαιο θα κορυφωθεί το 2022, οδηγούμενη από τις προσδοκίες για την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων, αντιπροσωπεύοντας το 50% των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων παγκοσμίως έως το 2035. Ωστόσο, το αέριο να γίνει η μεγαλύτερη μοναδική πηγή ενέργειας προς 2050 και τα ορυκτά καύσιμα θα ζήσουν την τελευταία αιχμή της ζήτησης το 2035 σύμφωνα με τις προβλέψεις της DNV GL. Το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να διαδραματίζει καίριο ρόλο παράλληλα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμβάλλοντας στην ικανοποίηση μελλοντικών ενεργειακών αναγκών χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 
Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σκοπεύουν να αυξήσουν το μερίδιο του φυσικού αερίου στα αποθέματά τους και η DNV GL αναμένει να επιταχυνθεί η μεταβολή έως το 2022, καθώς αναδιοργανώνονται τα χαρτοφυλάκια των επιχειρήσεων. Ενώ η ζήτηση υδρογονανθράκων θα κορυφωθεί κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, θα απαιτηθούν σημαντικές επενδύσεις για την προσθήκη νέας παραγωγικής ικανότητας πετρελαίου και φυσικού αερίου και για την εκμετάλλευση των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων με ασφάλεια και βιωσιμότητα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του μοντέλου της DNV GL ενισχύουν την ανάγκη διατήρησης της αυστηρής απόδοσης του κόστους, προκειμένου να επιτευχθούν τα περιθώρια που είναι απαραίτητα για τις μελλοντικές κεφαλαιουχικές και λειτουργικές δαπάνες. "Έχουμε δει εντυπωσιακές και σημαντικά καινοτόμες προσπάθειες σε ολόκληρη την ενεργειακή βιομηχανία, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους και την αύξηση της αποδοτικότητας. Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί αυστηρό έλεγχο του κόστους. Η βιομηχανία αυτή έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και να διαμορφώσει το ενεργειακό μας μέλλον ", δήλωσε η Elisabeth Tørstad, Διευθύνων Σύμβουλος της DNV GL - Oil & Gas . 
"Η αυξημένη ψηφιοποίηση, η τυποποίηση και οι απομακρυσμένες ή αυτόνομες επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξοικονόμησης κόστους και στη βελτίωση του αποτυπώματος άνθρακα της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αναμένουμε, επίσης, από τη βιομηχανία να στραφεί σε καινοτομίες στον σχεδιασμό εγκαταστάσεων, στα μοντέλα λειτουργίας και στις στρατηγικές σύναψης συμβάσεων », πρόσθεσε ηTørstad. Η DNV GL έχει δημοσιεύσει μια σειρά αναφορών σχετικά με την Προοπτική μετάβασης ενέργειας. Η κύρια έκθεση καλύπτει τη μετάβαση ολόκληρου του ενεργειακού μίγματος στο 2050.
 www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου