Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Λιγνίτες Η μάχη για την αποεπένδυση και τα συμφέροντα

 
Παρά τους έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του λιγνίτη, λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθούν οι Βρυξέλλες υπέρ της πράσινης ενέργειας, εντούτοις ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών σταθμών της
Μελίτης και της Μεγαλόπολης, συνολικής ισχύος 930 MW, έφερε έξι επενδυτές. 
Μεταξύ αυτών και μεγάλους ελληνικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια. Οι Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Επίσης στον διαγωνισμό κατέβηκε η κοινοπραξία DAMCO Energy (συμφερόντων Κοπελούζου) με την κινεζική CHN Energy, τη μεγαλύτερη παραγωγό άνθρακα στον κόσμο και μίας εκ των μεγαλύτερων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ και τα περιουσιακά της στοιχεία στα 235,6 δισ. ευρώ. 
O όμιλος επίσης ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, συμφερόντων Στασινόπουλου, είναι εκ των υποψήφιων επενδυτών, με προφανή στόχο τη σύσταση κοινοπραξίας με κάποιον από τους υπόλοιπους επενδυτές-παραγωγούς, ώστε να διασφαλίσει ανταγωνιστική ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης δύο τσεχικές εταιρίες θέλουν να χτυπήσουν τους δύο λιγνιτικούς σταθμούς της ΔEΗ. Πρόκειται για την Indoverse του ομίλου Seven Energy, ο οποίος διαθέτει ανθρακικές μονάδες στο χαρτοφυλάκιό του. Οι Τσέχοι το 2017 παρουσίασαν ενοποιημένο ισολογισμό στα 850 εκατ. ευρώ, ενοποιημένα έσοδα στα 560 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 140 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Seven Energy ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινοπραξίας προκειμένου να υποβάλλουν από κοινού δεσμευτική προσφορά. 
Ο έτερος Τσέχος παίκτης, η EPH, με έσοδα 6 δισ. ευρώ, EBITDA 1,9 δισ. ευρώ και asset 12,8 δισ. ευρώ δραστηριοποιείται πέραν της χώρας του, στη Σλοβακία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Διαθέτει μονάδες και ορυχεία άνθρακα, συστήματα τηλεθέρμανσης, δίκτυα, αποθήκες φυσικού αερίου και είναι και πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στην αγορά ηλεκτρισμού, είναι επίσης σε εξέλιξη παρεμβάσεις που έχουν σαν στόχο το άνοιγμα και την απελευθέρωσή της. Η ΔEΗ υποχρεωτικά θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να κατεβάσει το μερίδιό της κάτω από το 50%. Ένας εκ των μεγάλων παικτών στην αγορά, η Μυτιληναίος, προωθεί μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή άλλης μίας μονάδας φυσικού αερίου, ισχύος 650 MW. Με τον τρόπο αυτό η εισηγμένη επιδιώκει να μπει ακόμη πιο δυναμικά στην επόμενη μέρα της αγοράς ρεύματος. 
Επιπλέον, μέσω της Protergia δραστηριοποιείται και στην προμήθεια ρεύματος και φυσικού αερίου, διεκδικώντας μερίδιο λιανικής. Με στρατηγική επέκτασης κινείται και η ΗΡΩΝ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία συμμετέχει και η γαλλική ENGIE. Τρίτος παίκτης είναι και η Elpedison της κοινοπραξίας ΕΛ.ΠΕ - Εdison - ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η οποία όπως και οι άλλοι δύο όμιλοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο με μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου. 
Η μάχη για τα μερίδια στη λιανική ρεύματος είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους μεγάλους ιδιώτες παραγωγούς-προμηθευτές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο μικρότερους εναλλακτικούς παρόχους, σηματοδοτώντας έναν γύρο συγκεντρώσεων ανάλογο με αυτό των τηλεπικοινωνιών. 

www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου