Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Πιο ανταγωνιστικά γίνονται τα φωτοβολταϊκά μετά την αύξηση της τιμής του CO2 και την άρση του αντιντάμπινγκ στην Ε.Ε.


 
Η αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στα επίπεδα των 20 ευρώ ανά τόνο, που σημειώθηκε πρόσφατα, προκαλεί ανακατατάξεις στην ανταγωνιστικότητα των διαφόρων μορφών ηλεκτροπαραγωγής στην Ε.Ε.

Πλέον, η βρετανική δεξαμενή σκέψης, Sandbag, εκτιμά ότι τόσο τα χερσαία αιολικά, όσο και τα φωτοβολταϊκά είναι σαφώς πιο βιώσιμα οικονομικά σε σύγκριση με τις συμβατικές πηγές. Προσθέτει ότι οι τιμές που παρατηρήθηκαν στους πρόσφατους διαγωνισμούς φ/β και αιολικών στη Γερμανία κυμάνθηκαν στα επίπεδα των 38 ευρώ/μεγαβατώρα, τη στιγμή που η νέα τιμή CO2 μεταφράζεται σε κόστος 46 ευρώ/μεγαβατώρα για τις μονάδες άνθρακα και 49 ευρώ/μεγαβατώρα για τις μονάδες αερίου.

Η Sandbag προσθέτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου αποτελεί περαιτέρω πρόβλημα, τη στιγμή που οι προσδοκίες για έλευση του αμερικανικού LNG στη Γηραιά Ήπειρο σε σημαντικές ποσότητες αποδείχθηκαν φρούδες μέχρι στιγμής και η Ε.Ε. συνεχίζει να βασίζεται σε πολύ συγκεκριμένες πηγές για τις ανάγκες της.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ανταγωνιστικότητα συγκεκριμένα των φ/β στην Ε.Ε. ενδέχεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σύντομα εφόσον ισχύσουν οι φήμες που θέλουν την Κομισιόν να άρει τα μέτρα αντιντάμπινγκ ενάντια στα κινεζικά φωτοβολταϊκά. Η σχετική απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή στις 3 Σεπτεμβρίου και ήδη οι κατασκευαστές φ/β στην Ασία δείχνουν να αντιδρούν αναπροσαρμόζοντας τις τιμές τους.

Τέλος, η Sandbag εκτιμά ότι η τιμή CO2 θα φτάσει τα επίπεδα των 25 ευρώ ανά τόνο ως τα τέλη του έτους και τα 35 ευρώ το 2019, καθώς η νέα μορφή του ευρωπαϊκού συστήματος εκπομπών θα αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα οριστικά.
 
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου