Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Έκρηξη ζήτησης στο φυσικό αέριο κατά 50% στις 40 TWh για την ελληνική ενεργειακή αγορά μέχρι το 2030 αν .. η ΔΕΗ μείνει χωρίς ΑΔΙ

Οι ανάγκες κατανάλωσης και αύξησης επενδύσεων στο φυσικό αέριο θα εκτιναχτούν
Η ελληνική ενεργειακή αγορά θα παρουσιάζει σημαντικό έλλειμα αν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ μείνουν εκτός του Μηχανισμού Ευελιξίας και κατά συνέπεια στην πλειονότητά ή και στο συνολό τους κλείσουν μέχρι το 2025. Η αγορά φυσικού αερίου που αποτελεί την άμεση υποκατάσταση θα παρουσιάσει τότε εκρηκτική άνοδο
της ζήτησης.

Καθαρός εισαγωγέας με αυξητικές τάσεις τουλάχιστον μέχρι το 2030 η Ελλάδα

H Ελλάδα παραμένει μια χώρα καθαρός εισαγωγέας σε ενεργειακό επίπεδο, καθώς οι γείτονες χώρες εξασφαλίζουν συμφέρουσες τιμές, όμως συνολικά αναμένεται οι καθαρές εισαγωγές να μειωθούν μελλοντικά, όπως αναφέρει έκθεση που βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν και είναι σε γνώση του Υπουργείου Ενέργειας. Για την περίοδο πριν το 2030 η Ελλάδα βασίζεται σε θερμική και πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία ώστε να διασφαλίσει την επάρκεια του συστήματος. Η διασύνδεση που θα επιτευχθεί μέσω του IGB διπλασιάζει την δυναμικότητα διακίνησης ενεργειακού φορτίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας στην δεκαετία του 2020 και από το 2025 αναμένονται να διπλασιαστούν οι εισαγωγές από την Βουλγαρία.Μακροπρόθεσμα όμως η ενισχυόμενη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα μειώσει τις εισαγωγές μετά το 2030 και θα ενισχύσει την θέση της στις διασυνοριακές συναλλαγές με εισαγωγές κάτω από τα ιστορικά επιπεδα.



Η αύξηση κατά 50% στην ζήτηση φυσικού αερίου στο σκληρό σενάριο του EPS 500



Ο βασικός κίνδυνος της Ελλάδας είναι η μη επιβίωση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των λιγνιτικών μονάδων που θα δυναμιτίσει το ενεργειακό έλλειμμα μετά το 2025 οπότε και οι εισαγωγές από την Βουλγαρία θα βαίνουν αυξανόμενες. Το σενάριο αυτό αφορά την ανάγκη αύξησης επενδύσεων στις μονάδες φυσικού αερίου καθώς η ζήτηση του καυσίμου θα ανέβει γαι να καλύψει τα κενά των λιγνιτικών.Για το σενάριο της πιστής εφαρμογής του κοινοτικού προγράμματος προσαρμογής στην καθαρή ενέργεια EPS 500, που θα απογειώσει τα κόστος ρύπων μεταξύ 28 και 32 ευρώ/τόνο, αναμένεται το 2030 η ζήτηση για φυσικό αέριο να ανέβει στις 40 TWh σημειώνοντας αύξηση 18 TWh από το 2020, που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 50% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα.Η μέση ετήσια κατανάλωση για την περίοδο 2014-2017 ήταν 23 TWh. Μια τέτοια εξέλιξη απαιτεί σημαντικές  επενδύσεις στο δίκτυο του φυσικού αερίου.
Η εφαρμογή του 550EPS μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου μεταξύ 4 και 7 ΤWR (15-19%) σε ετήσια βάση.

Συνολικά μπορεί να αυξήσει την ζήτηση κατά 98TWR την περίοδο 2020-2040.
Η εικόνα αυτή ανεβάζει σημαντικά και τις ανάγκες για τον ΔΕΣΦΑ που θα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια σειρά επενδύσεων, που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για την επενδυτική αποτελεσματικότητα.



 Η διασυνοριακή διάρθρωση διασυνδέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των γειτόνων της


Η




Η ενίσχυση της εξάρτησης για εισαγωγές από την Βουλγαρία μέχρι το 2030











Το πρόσθετο κόστος από την περιβαλλοντική προσαρμογή του πργράμματος EPS υπολογίζεται σε 1,1 δισ για την περίοδο 2020-2040 για τιε λιγνιτικές










 Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι αν δεν υπάρξουν ΑΔΙ για τις μονάδες της ΔΕΗ οι ανάγκες που θα γεννηθούν θα δημιουργήσουν τεράστιες ανισορροπίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά από τα μέσα της ερχόμενης δεκαετίας.Για τον λόγο αυτό και η δίοικηση της ΔΕΗ εκφράζει την βεβαιότητα ότι τα ΑΔΙ θα εξασφαλιστούν.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου