Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Τήλος το "πράσινο" νησί - Θα τροφοδοτείται πλέον από μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας

 
Η Τήλος, που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και την Κω, έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων. Το καλοκαίρι όμως περίπου 3000 άνθρωποι διαμένουν στο νησί, αυξάνοντας κατακόρυφα τις ενεργειακές απαιτήσεις.
Έτσι, το μικρό αυτό νησί στράφηκε στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας, με σκοπό να στηρίζεται μόνο στις δικές του δυνάμεις, ή καλύτερα στις δυνάμεις του ηλίου και
του ανέμου που αφθονούν στα νησιά μας!
Οι τελευταίες δοκιμές για το ενεργειακό σύστημα ανανεώσιμων πηγών ολοκληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες. Έτσι το εν λόγω σύστημα αναμένεται να παραδοθεί και να χρησιμοποιηθεί έως το τέλος τους έτους. Η Τήλος πλέον θα τροφοδοτείται ενεργειακά από μπαταρίες τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίες θα επαναφορτίζονται από μια ανεμογεννήτρια και ένα ηλιακό πάρκο!
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος θα είναι το πρώτο «πράσινο» νησί που θα χρησιμοποιεί μόνο ανανεώσιμες πηγές για τις ενεργειακές του ανάγκες. Προτίθεται δε να το χρησιμοποιήσει ως πρότυπο για άλλα μικρά νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περιορισμένη ενεργειακή συνδεσιμότητα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο μέρος του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνεισέφερε 11 εκατομμύρια ευρώ, από τα 13.7 εκατομμύρια του συνολικού κόστους του έργου.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος κ Σπύρος Αλιφέρης, η μεγαλύτερη καινοτομία του συστήματος είναι ότι στηρίζεται σε μπαταρίες, στις οποίες θα αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγεται από την ανεμογεννήτρια και το ηλιακό πάρκο. Η ενέργεια αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες ή η παραγωγή μικρή, όπως για παράδειγμα κατά τη νύχτα ή την περίοδο του καλοκαιριού.
Για την εφαρμογή του προγράμματος που φέρει το όνομα TILOS (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), ήταν απαραίτητη η εγκατάσταση κατάλληλων μετρητών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να εντοπιστούν οι ώρες αυξημένης κατανάλωσης.
Επί του παρόντος το νησί τροφοδοτείται ενεργειακά με υποθαλάσσιο καλώδιο που ξεκινά από την Κω, περνά από την Νίσυρο και κατόπιν φτάνει στην Τήλο. Ως εκ τούτου, οι πτώσεις τάσης και οι διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί δεν είναι σπάνιες, προκαλώντας κάποιες φορές ακόμη και καταστροφές τόσο σε εξοπλισμό αλλά και σε ευπαθή είδη. Οι επιχειρηματίες του νησιού που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και προσπαθούν να προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας είναι ιδιαίτερα θετικοί απέναντι και εγχείρημα, όπως θετικοί είναι και οι κάτοικοι του νησιού οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο.
(Associated Press)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου