Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΔΕΗ Παράταση λειτουργίας των πετρελαικών μονάδων της Κρήτης

 
Tην παράταση της λειτουργίας ορισμένων από τις πετρελαϊκές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της Κρήτης προκειμένου να μην απειληθεί με μπλακ άουτ το νησί, μέχρι να ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Πελοπόννησο και Αττική σκοπεύει να ζητήσει η ΔΕΗ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, όπως
αναφέρουν έγκυρες πηγές. 
Στόχος είναι να επιτευχθεί μία παρέκκλιση για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανονισμών της ΕΕ, σύμφωνα με τους οποίους το 2020 θα πρέπει να αποσυρθούν πετρελαϊκές μονάδες ισχύος 601 MW από την Κρήτη, από το σύνολο των 813 MW που διαθέτει σήμερα. Η εξαίρεση αυτή θεωρείται, ούτως ή άλλως, αναγκαία για την επάρκεια εφοδιασμού της Κρήτης, αφού ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο, η μεγάλη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής δεν θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πριν το 2023. Πολύ περισσότερο δε τώρα, που η διαφωνία ΑΔΜΗΕ - Eurasia για την από κοινού κατασκευή του έργου, απειλούν με μεγαλύτερη καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΕ την ερχόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανόν να ανακοινώσει την απόφασή της για την ανάθεση της διασύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Όσο για τη νέα συνάντηση των εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ και του Eurasia Interconnector, που προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τη διαμεσολάβηση της Κομισιόν, τα προγνωστικά για την εξεύρεση κοινής λύσης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο ΑΔΜΗΕ και ο Eurasia Interconnector, η εταιρία που προωθεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης- ηπειρωτικής Ελλάδος, είχαν υπογράψει μνημόνιο με στόχο την από κοινού κατασκευή της γραμμής Κρήτης- Αττικής. 
Οι δύο εταιρίες όμως διαφώνησαν στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας ειδικού σκοπού που θα αναλάμβανε το έργο, διεκδικώντας ή κάθε μία την πλειοψηφία. Στην προσπάθεια εξεύρεσης αποδεκτής λύσης έχει εμπλακεί και η Κομισιόν, καθώς η εν λόγω ηλεκτρική διασύνδεση είναι ενταγμένη στα έργα προτεραιότητας της ΕΕ. 
 Εν τω μεταξύ για την καλύψη της ηλεκτροδότησης της Κρήτης έχουν κατατεθεί προτάσεις, όπως της Ηρων για τη μεταφορά στο νησί μονάδας φυσικού αερίου ανοικτού κύκλου από τη Βοιωτία, η οποία μπορεί να λειτουργήσει και με ντίζελ, ως προσωρινή λύση, αλλά και άλλες πιο μακροπρόθεσμες λύσεις για εγκατάσταση φυσικού αερίου στο νησί ή για τον πλωτό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό με αέριο, που φέρεται να έχει προτείνει το Κατάρ. 

www.businessenergy.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου