Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

ΔΕΔΔΗΕ: Ερχονται οι Πρώτοι 224.000 «Eξυπνοι» Μετρητές

ΔΕΔΔΗΕ: Ερχονται οι πρώτοι 224.000 «έξυπνοι» μετρητές 
 Τον επόμενο μήνα ο Διαχειριστής παραλαμβάνει τα νέα ρολόγια. Σε νέες συνδέσεις αλλά και για την αντικατάσταση παλιών μετρητών η αξιοποίηση. Σύντομα και το κέντρο τηλε-μέτρησης. 
Εντός του Σεπτεμβρίου παραλαμβάνει 224.000 «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ο Διαχειριστής
Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ σύντομα προκηρύσσει και το έργο του πανελλαδικού κέντρου τηλε-μέτρησης, όπου μέσω αυτού θα γίνεται ο έλεγχος της κατανάλωσης ρεύματος στους 7,4 καταναλωτές χαμηλής τάσης.
Ειδικότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως έκαναν γνωστό πρόσφατα στη Βουλή ο πρόεδρος Νίκος Χατζηαργυρίου και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Αθανάσιος Μισδανίτης, έχει ήδη παραγγείλει τον προαναφερόμενο αριθμό σύγχρονων ρολογιών μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα χρησιμεύσουν για την εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων από τη λειτουργία τους. Ουσιαστικά πρόκειται να αποτελέσουν το νέο πιλοτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, που είχε ξεκινήσει πριν από χρόνια μέσω διαγωνισμού. Ο τελευταίος όμως έχει κολλήσει στο ΣτΕ, κατόπιν προσφυγών των εταιριών που συμμετείχαν στη διαδικασία.
Ο Διαχειριστής, προκειμένου να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο… και μάλιστα διαβλέποντας την τύχη του διαγωνισμού να είναι παρόμοια με άλλους του δημοσίου, θα ξεκινήσει την τοποθέτηση των νέων μετρητών. Έτσι, όπως αναφέρουν πηγές, με βάση κριτήρια, τα οποία λίγο-πολύ θα λάβουν υπόψη τα αντίστοιχα του προηγούμενου πιλοτικού προγράμματος, θα προχωρά την εγκατάστασή τους σε περιπτώσεις νέων συνδέσεων και αντικαταστάσεων παλιών μετρητών.
Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ, σύντομα θα προκηρύξει και το πανελλαδικό κέντρο τηλε-μέτρησης, όπου σε αυτό θα «κουμπώσουν» οι πρώτοι 224.000 «έξυπνοι» μετρητές και στη συνέχεια και το σύνολο των 7,4 εκατομμυρίων της χαμηλής τάσης.
Ωστόσο, αν και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή στην προ δύο ημερών συζήτηση στη Βουλή είχε κάνει λόγο για την υλοποίηση αυτού του τεράστιου έργου μέσω επιχειρηματικού μοντέλου, ωστόσο λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Μία από τις προτάσεις ήταν αυτό να εκτελεστεί με ΣΔΙΤ.
Με τους έξυπνους μετρητές και τη λειτουργία του κέντρου τηλε-μέτρησης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει τη δυνατότητα της απευθείας καταγραφής, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας, της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας υπαλλήλων για αυτή τη δραστηριότητα. Επιπλέον δίνεται και η δυνατότητα στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να διαμορφώνουν πιο ευέλικτα προγράμματα τιμολόγησης ακόμη και με διαφορετικές τιμές εντός της 24ωρης κλίμακας κατανάλωσης. Κι αυτό γιατί η καταμέτρηση γίνεται σε πραγματικό χρόνο.
Πέραν αυτού, μέσω των έξυπνων μετρητών ελέγχεται απόλυτα η ρευματοκλοπή και απώλεια ενέργειας.

 του Χρήστου Κολώνα
euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου