Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Η ΔΕΗ δεν πήγε διακοπές – Παρέμεινε άνω του 80% το μερίδιο αγοράς της το καλοκαίρι

Η ΔΕΗ δεν πήγε διακοπές – Παρέμεινε άνω του 80% το μερίδιο αγοράς της το καλοκαίρι 
Ως αποτέλεσμα, στις δύο επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ υποχρεούται να διαθέσει επιπλέον ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας
Στο 80,73% ανήλθε το ποσοστό της ΔΕΗ τον Ιούλιο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (ΗΕΠ) που εξέδωσε η εταιρία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ).
Έτσι, το μερίδιο της επιχείρησης παρέμεινε ουσιαστικά παγιωμένο

γύρω στο 80% για τρίτο συνεχόμενο μήνα, παρουσιάζοντας μάλιστα ελαφρά αύξηση από τον Ιούνιο, όταν είχε διαμορφωθεί στο 80,42%.
Τον Μάιο το μερίδιο της ΔΕΗ είχε αγγίξει το 80,72%, εμφανίζοντας ενδείξεις μείωσης έναντι του Απριλίου, όταν είχε κινηθεί στο 82%.
Μία τάση που, όπως δείχνουν πλέον τα στοιχεία, ανακόπηκε τους δύο μήνες του καλοκαιριού που ακολούθησαν και κατά πάσα πιθανότατα θα επαναληφθεί και τον Αύγουστο.
Όσον αφορά την κατανομή του περίπου 20% της εγχώριας λιανικής αγοράς, που μοιράστηκαν οι υπόλοιποι εναλλακτικοί πάροχοι τον Ιούλιο, αυτό τον μήνα στην πρώτη θέση βρέθηκε ο ΉΡΩΝ με 4,30%, με την Protergia (4,07%) και την Elpedison (3,04%) να ακολουθούν.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, εκτός από τις τρεις καθετοποιημένες εταιρείες, τέσσερις ακόμη εναλλακτικοί πάροχοι έχουν αποκτήσει ποσοστό άνω του 1%.

Εκτός μνημονιακού στόχου

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό της ΔΕΗ και τον Ιούλιο συνέχισε να απέχει σημαντικά από τους μνημονιακούς στόχους που είχαν τεθεί, με απώτερο σκοπό τον περιορισμό κάτω του 50% έως το 2020 της «παρουσίας» της επιχείρησης στην εγχώρια λιανική.
Όπως έχει γράψει το World Energy News, ο δεσμευτικός στόχος για το μερίδιο της ΔΕΗ που συμφωνήθηκε με τους δανειστές ήταν 68,74%, για το τέλος του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς.
Αυτό είχε ως συνέπεια να ενεργοποιηθεί η «ρήτρα απόκλισης» και να προστεθούν επιπλέον ποσότητες στις επόμενες δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Έτσι, έπειτα από την εισήγηση της ΕΧΕ, η ΡΑΕ αποφάσισε να εκχωρηθούν επιπλέον 172 MWh/h στη δημοπρασία του Οκτωβρίου και 171 MWh/h στην πρώτη δημοπρασία του 2019.
Ποσότητες που θα ήταν διπλάσιες εάν στην τελευταία διαπραγμάτευση οι θεσμοί δεν έκαναν αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για τον περιορισμό των ποσοτήτων που προκύπτουν από αποκλίσεις στο 50%.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου