Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Διαιτησία εκτός ΡΑΕ θέλει η ΔΕΗ για πιθανές διαφορές στο πλαίσιο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Σοβαρές αντιρρήσεις σε επιμέρους θέματα του προτεινόμενου από την ΡΑΕ κανονισμού λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, διατυπώνει η ΔΕΗ σε επιστολή της με σχόλια του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θεμάτων της ΔΕΗ κ. Ανδρέα Μηταφίδη. Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου η ΡΑΕ προσκάλεσε σε δημόσια διαβούλευση παράγοντες της ενεργειακής αγοράς
με θέμα τους Κανονισμούς Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Εκκαθάρισης Συναλλαγών και τον σχετικό κανονισμό για την Αγορά Εξισορρόπησης.
Ειδικότερα, η προβλεπόμενη, κατά τον προτεινόμενο κανονισμό, υποβολή οποιασδήποτε διαφοράς στη μόνιμη διαιτησία της ΡΑΕ, αντίκειται στο άρθρο 20 του Συντάγματος περί δικαιώματος στην παροχή έννομης προστασίας, όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ.
Επεξηγεί λέγοντας ότι ο προτεινόμενος κανονισμός αναγράφει συγκεκριμένους διαιτητές, τους οποίους ορίζει η ΡΑΕ κατά την αποκλειστική της ευχέρεια έχοντας σαν αποτέλεσμα την αφαίρεση του δικαιώματος επιλογής από τα μέρη. “Ο εξαναγκασμός των μερών να προσφύγουν στη διαιτησία της ΡΑΕ συνιστά αντισυνταγματικό περιορισμό του δικαιώματός τους να προσφύγουν στο διαιτητικό δικαστή της προτίμησής τους”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού το μόνιμο διαιτητικό δικαστήριο της ΡΑΕ αποτελείται από μέλη της ΡΑΕ, μέλη Τεχνικών Επιμελητηρίων και Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και καθηγητές Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων οποιασδήποτε βαθμίδας, με εξειδικευμένες γνώσεις στις διαφορές που υπάγονται στη Διαιτησία της ΡΑΕ. Επίσης, “ο κατάλογος, από τον οποίο επιλέγονται υποχρεωτικώς οι διαιτητές και ο επιδιαιτητής συντάσσεται κάθε δύο έτη με απόφαση του Προέδρου της ΡΑΕ, μετά από εισήγηση της Ολομέλειας της ΡΑΕ”.
Σε ευθεία διαφωνία βρίσκεται η ΔΕΗ ως προς την παραπάνω πρόβλεψη του Κανονισμού εκτιμώντας πως αντιβαίνει κατάφωρα στην λογική και τους σκοπούς του νεοιδρυθέντος Χρηματιστηρίου Ενέργειας που είναι να εξελιχθεί σε σημαντική περιφερειακή αγορά. Μια τέτοια προοπτική περνάει υποχρεωτικά μέσα από την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό. Επομένως οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών (διαιτησία) θα πρέπει να ακολουθούν τις διεθνώς ακολουθούμενες πρακτικές, με τις οποίες βέβαια είναι εξοικιωμένη η διεθνής επενδυτική – ενεργειακή κοινότητα.
Καταλήγοντας επί του συγκεκριμένου θέματος, η ΔΕΗ υποστηρίζει πως ορθότερο είναι η επιλογή του διαιτητικού δικαστηρίου, όπως επίσης και των κανόνων διαιτησίας να αφεθούν στην ελεύθερη βούληση των μερών (free will of the parties).
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου