Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Ηλίας Μαστρολέων (ΠΑΜΕ): Τα «μπλακ άουτ» είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας


Αποτέλεσμα εικόνας για μαστρολεων γενοπ 
Τα «μπλακ άουτ» είναι αποτέλεσμα της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας επισήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤopen, ο Ηλίας Μαστρολέων, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Ενέργεια και αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. «Βλάβες γίνονται, γίνονταν και θα γίνονται. Το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να θέσουμε είναι κατά πόσο η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ – που είναι διαφορετικές εταιρείες τώρα – προχωρούν στους αναγκαίους ελέγχους, στην απαιτούμενη
συντήρηση που πρέπει να γίνεται σε τακτά διαστήματα, κι αν παρ’ όλα αυτά εκδηλωθεί η βλάβη, αν έχουμε τη δυνατότητα και την επάρκεια σε έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό έμπειρο και μέσα για να αποκατασταθεί η βλάβη γρήγορα».
«Η απαιτούμενη συντήρηση που προβλέπεται για το δίκτυο δε γίνεται. Γιατί δε γίνεται όμως; Γιατί αυτή τη στιγμή μέσα στη ζούγκλα της απελευθερωμένης αγοράς που υπηρέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπηρετεί και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όλα μετριούνται με το κέρδος, σχέση κόστους και κέρδους, και επειδή το μισθολογικό κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να μειωθεί, υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού και από τις τρεις εταιρείες, ούτως ώστε και να προλαβαίνουμε και όταν παρουσιαστεί βλάβη να την την αποκαθιστούμε όσο το δυνατόν συντομότερα.
Επειδή τα δίκτυα και της διανομής και της μεταφοράς είναι υπό δημόσιο έλεγχο, κι είναι υπό δημόσιο έλεγχο επειδή δεν έχει τόσα κέρδη όσα έχει η παραγωγή. Αν δούμε τις επενδύσεις για την παραγωγή ενέργειας είναι πολλαπλάσιες από ό,τι είναι για τα δίκτυα της διανομής και της μεταφοράς. Επειδή τα δίκτυα δε φέρουν μεγάλα κέρδη όπως η παραγωγή και επειδή πρέπει να μειώσουμε το μισθολογικό κόστος θα έχουμε τέτοια προβλήματα και θα την πληρώνει ο λαϊκός μικροκαταναλωτής και ο μικροεπαγγελματίας και οι αυτοαπασχολούμενοι».
Ελλείψει προσωπικού πολλές εργασίες ανατίθενται στις εργολαβίες, όπου ούτε οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν τα δικαιώματα που πρέπει, ούτε το κόστος τον έργων είναι φθηνό, ούτε καλύτερο από αυτό των ανθρώπων της ΔΕΗ. «Και το κόστος είναι μεγαλύτερο από ό,τι θα μπορούσε να αποκαταστήσει αυτές τις βλάβες ο η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, και η ποιότητα της δουλειάς δεν είναι αυτή που πρέπει γιατί δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και βέβαια οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στους εργολάβους είναι απλήρωτοι, με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κι όλα αυτά τα ζούμε κάθε μέρα».
Πριν από 15 χρόνια η ενιαία ΔΕΗ τότε είχε 35 χιλιάδες μόνιμο προσωπικό, σήμερα και οι τρεις εταιρείες μαζί (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) έχουν κάτω από 18.000. Καταλαβαίεντε τη διαφορά. Και βέβαια αυτές οι θέσεις εργασίας, δεν έχουν χαθεί, απλά έχουν αντικατασταθεί από εργαζόμενους σε εργολαβίες, από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, από συμβασιούχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών»
Όσον αφορά την ικανότητα αποκατάστασης των βλαβών στο συντομότερο δυνατό χρόνο και την επάρκεια μέσων ο Η. Μαστρολέων είπε: «Υπάρχουν ελλείψεις και σε προσωπικό, και σε υλικά και σε μέσα που θα βοηθούσαν να αποκατασταθούν σύντομα οι Βλάβες. Αθήνα και Ύδρα είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις,. Στην περίπτωση της Αττικής δόθηκε λύση που έπρεπε στην πηγή του ρεύματος, μετά τα συνεργεία του ΔΕΔΗΕ που θα έπρεπε να επιληφθούν κατά τόπους σε κάθε για να δώσουν ρεύμα, δεν επαρκούσαν με συνέπεια να έχουμε 7-8ωρες διακοπές μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση Το θέμα της Ύδρας, δεν υπήρχαν τα μέσα εκείνη τη στιγμή ώστε να γίνει η αποκατάσταση στο υποβρύχιου καλώδιο. όπως γα παράδειγμα η πλατφόρμα που είναι απαραίτητη για να σηκωθεί το υποβρύχιο καλώδιο για να γίνει η αποκατάσταση της βλάβης. Δεν έχει ο ΔΕΔΗΕ τέτοια πλατφόρμα και θέλει μια διαδικασία να βρεθεί, να πάει εκεί. Καταλαβαίνετε ότι είναι χρονοβόρο. Και τώρα που προχωρούν οι διασυνδέσεις σε Κρήτη και Κυκλάδες αυτά τα μέσα πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για να αντιμετωπίζεται το οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό όμως έχει κόστος. Καταλαβαίνετε ότι μέσα στο περιβάλλον της απελευθερωμένης αγοράς, όλα μετριούνται με κέρδη και ζημιές».
Τελειώνοντας ο Η. Μαστρολέων τόνισε ότι «πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι η πρόταση του ΠΑΜΕ που μιλάμε για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, με όλες τις δραστηριότητες της ΔΕΗ να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, μόνο αυτό μπορεί να δώσει λύση και να απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου