Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Στις Καλένδες Παραπέμπεται το Ζωτικής Σημασίας Έργο για την Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Αποτέλεσμα εικόνας για καλωδιο αθηνα κρητη 
Σε κίνδυνο βρίσκεται η ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης καθώς το μεγαλόπνοο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική βαίνει ολοταχώς για νέα καθυστέρηση. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.
...με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κομισιόν, των
Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου και του EuroAsia Interconnector, δηλαδή, του σχήματος που διαχειρίζεται το επενδυτικό σχέδιο της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, δεν εμφανίστηκε o ΑΔΜΗΕ επειδή έκρινε ότι η στάση της εταιρείας, κυπριακών συμφερόντων, δεν μεταβάλλεται αναφορικά με τη σύσταση κοινού φορέα που θα υλοποιήσει και το έτερο πρότζεκτ, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – ΑττικήςΎστερα από αυτές τις εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή. Επιτροπή φέρεται να επισήμανε στην ελληνική πλευρά, την ανάγκη ώστε ακόμη και το ελληνικό τμήμα της διασύνδεσης να αποτελέσει έργο κοινού ενδιαφέροντος και επομένως, θα πρέπει να εκτελεστεί βάσει των σχετικών κοινοτικών κανονισμών. Με λίγα λόγια, η ΡΑΕ, αφού αναθέσει πρώτα στον ΑΔΜΗΕ την υλοποίηση του έργου, αυτός θα πρέπει, μετέπειτα, να προβεί σε διαγωνισμό για να προσελκύσει και άλλες εταιρείες.
Οι εν λόγω διαδικασίες δεν αναμένεται, όμως, να ξεκινήσουν αυτό τον μήνα.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μία εκ των  ευρωπαϊκών εταιρειών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο έργο είναι ο  Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας του Βελγίου, Elia. Ο Elia, δεν έχει αξιολογήσει ακόμη τις αναγκαίες μελέτες, για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι, ενώ σχετική συνάντηση έχει προγραμματιστεί τον Σεπτέμβριο ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και την πλευρά των Βέλγων.
Οι εξελίξεις συντείνουν στο ότι το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική θα καθυστερήσει περαιτέρω, τη στιγμή που η μεγαλόνησος θα αντιμετωπίσει, σε ενάμισι χρόνο από τώρα, προβλήματα επάρκειας ισχύος, αφού θα αποσυρθούν μονάδες της ΔΕΗ και η μικρή διασύνδεση με την Πελοπόννησο δεν θα αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. 
energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου