Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Και καλώδιο Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας στο προσκήνιο, με πρωτοβουλίες του προέδρου Al Sisi. Τι αναφέρει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αίγυπτο και ο ρόλος της EuroAfrica Interconnector

 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Μετά την ηλεκτρική  διασύνδεση του Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, στο προσκήνιο έρχονται και πρωτοβουλίες για την ενοποίηση των ηλεκτρικών συστημάτων των χωρών Αιγύπτου – Κύπρου – Ελλάδας.
Ο φορέας που τρέχει… το project είναι λίγο πολύ ο ίδιος, απλά αλλάζει επωνυμία και μετοχική σύνθεση. Πρόκειται για
την κυπριακών συμφερόντων εταιρία EuroAfricaInterconnector, η οποία στην περίπτωση της διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας ακούει στο όνομα EuroAsia Interconnector.  Στην κοινοπραξία του project της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου συνολικού μήκους 1.707 χλμ και ισχύος 2.000 MW από την Αίγυπτο μέχρι την Κύπρο κι από εκεί έως την Κρήτη και στη συνέχεια την Αττική, πέραν των μετόχων των Quantum Corporation και Quantum Cable (εταιρίες κυπριακών συμφερόντων) που έχουν συνάψει και συμφωνία συνεργασίας με τον Βέλγο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς Elia, συμμετέχει και η αιγυπτιακή εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας (EEHC). Παρόμοια μετοχική σύνθεση έχει και η EuroAsia Interconnector πλην της αιγυπτιακής συμμετοχής, ενώ και στους δύο φορείς που επιδιώκουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Ε.Ε. με την Αφρική και την Ασία πρόεδρος είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.
Πέρα από τα γνωστά γεγονότα της EuroAsia Interconnector που δεν τα έχει βρει με τον ΑΔΜΗΕ για το ενιαίο έργο Ιραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, το γραφείο των οικονομικών και εμπορικών  υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας της Αιγύπτου με αναφορά προς την ελληνική κυβέρνηση περιγράφει τις κινήσεις της EuroAfrica Interoconnector σε συναντήσεις που είχε στην βορειοαφρικανική χώρα υπό τον πρόεδρο της Al Sisi.
Το report επισημαίνει την πρόθεση του Al Sisi να τρέξει την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ε.Ε., επί της ουσίας, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι ανάγκες της χώρας του
Η Αίγυπτος και η EuroAfrica Interconnector
Έτσι, ο πρόεδρος Al Sisi, στη διάρκεια του Ιουλίου, διαβεβαίωσε σχετικά με την επιθυμία της Αιγύπτου να εμβαθύνει την κοινή συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα.
Ειδικότερα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε ότι η ηλεκτροπαραγωγή της Αιγύπτου αυξάνεται λόγω της υλοποίησης μεγάλων έργων όπως οι σταθμοί συνδυασμένου κύκλου που εκτελούνται από τη Siemens. Όπως ανέφερε, τα υπό περάτωση εργοστάσια αναμένεται να παράγουν επιπλέον 14.400 MW, εκτός από τους νέους και ανανεώσιμους ενεργειακούς πόρους προσθέτοντας ότι «το θέμα αυτό προωθεί την υλοποίηση έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας».
Οι σκέψεις του προέδρου της Αιγύπτου παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ηλεκτρισμού Mohamed Shaker και ο πρόεδρος του Strategic Council Euro Africa Interconnector κ. Ιωάννης Κασουλίδης. Κατά τον δεύτερο, το έργο ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας θεωρείται ένα mega-project που θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος ενώ η έκρηξη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει στην ικανοποίηση της εγχώριας ζήτησης και στη συνέχεια θα ενισχύσει τις εξαγωγές, ειδικά στην Ευρώπη, όπως τόνισε. Ο Κύπριος Πρέσβης στο Κάιρο, κ. Χάρης Μορίτσης, δήλωσε ότι το αναμενόμενο έργο μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου θα ενισχύσει την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών και θα αυξήσει την ανάγκη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επιπροσθέτως θα οδηγήσει στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου και στη συνέχεια με την Ελλάδα, καθιστώντας έτσι, την Αίγυπτο σημαντικό ενεργειακό φορέα για την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Ενεργειακός κόμβος η Αίγυπτος
Από την πλευρά του, ο κ. Shaker τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας για την ηλεκτρική ενέργεια με την Κύπρο, λέγοντας ότι η κίνηση θα ενισχύσει το όραμα του Προέδρου Al Sisi και θα ενεργοποιήσει την κυβερνητική πολιτική για την εδραίωση του ρόλου της Αιγύπτου ως περιφερειακού κέντρου ανταλλαγής ενέργειας για την Ανατολική Μεσόγειο Περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Shaker ανακοίνωσε μια μελέτη σχετικά με τη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας 2000 MW μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης που σχεδίαζε να υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια ενός εκτιμώμενου χρόνου.
Ένα τέτοιο βήμα αντανακλά τις προσπάθειες της Αιγύπτου να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου, όσον αφορά την προσοχή που δόθηκε στην προώθηση των έργων ηλεκτρικής σύνδεσης, δήλωσε ο Shaker. Ο κ. Shaker επικροτεί τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των μελετών του έργου, τονίζοντας ότι το έργο θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης και ενεργειακής ασφάλειας καθώς καιστη διευκόλυνση της σύνδεσης των ηλεκτρικών πλεγμάτων μεταξύ Αιγύπτου και Ευρώπης. «Καταφέραμε να θέσουμε τον ακρογωνιαίο λίθο για το νέο έργο που θα προσφέρει οικονομικά και πολιτικά οφέλη στις ενδιαφερόμενες χώρες», δήλωσε ο κ. Shaker.
Επιπλέον, ο Υπουργός προσπάθησε να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της μελέτης για το έργο ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορέσει να παρουσιαστεί στον Πρόεδρο. Ο κ. Shaker επεσήμανε τη σημασία που αποδίδεται στα έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος συμμετέχει ενεργά σε όλα τα περιφερειακά έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η Αίγυπτος έχει συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία και η Λιβύη, ανέφερε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι διεξάγεται μελέτη σκοπιμότητας για την αύξηση της δυναμικότητας των ηλεκτρικών συνδέσεων με την Ιορδανία για να φτάσει τα 2000-3000 MW αντί των 450 MW που είναι σήμερα. Επί του παρόντος, πραγματοποιείται έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας με δυναμικότητα 3000 MW, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης αιχμής, όπου η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, σημείωσε ο κ. Shaker. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η Αίγυπτος θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στη Σαουδική Αραβία μέσω της σύνδεσης τα απογεύματα και η Σαουδική Αραβία θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Αίγυπτο τα βράδια, εκμεταλλευόμενη τη διαφορά στις ώρες αιχμής των χωρών. Η διασύνδεση της ηλεκτρικής ενέργειας μελετάται επίσης προς τα νότια προς την κατεύθυνση της αφρικανικής ηπείρου, δήλωσε ο Υπουργός.
energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου