Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Τέλος στον κορεσμό του ηλεκτρικού δικτύου Πελοποννήσου βάζει ο ΑΔΜΗΕ με τα έργα ΚΥΤ Κορίνθου και νέας γραμμής μεταφοράς

Τέλος στον κορεσμό του ηλεκτρικού δικτύου Πελοποννήσου βάζει ο ΑΔΜΗΕ με τα έργα ΚΥΤ Κορίνθου και νέας γραμμής μεταφοράς 

Η ολοκλήρωση της δεύτερης γραμμής μεταφοράς θα δώσει τη δυνατότητα στη μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη να λειτουργεί στην ονομαστική της ισχύ των 800 MW έναντι των 500 MW σήμερα
Την άρση του κορεσμού του ηλεκτρικού δικτύου της
Πελοποννήσου έφερε πιο κοντά πριν από λίγες ημέρες ο ΑΔΜΗΕ, με την προκήρυξη κατασκευής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κορίνθου καθώς και της γραμμής μεταφοράς 400 kV που θα συνδέει το Κέντρο με το ΚΥΤ της Μεγαλόπολης.
Τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία είναι ενταγμένα στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς (ΔΠΑ) 2018 - 2027 του Διαχειριστή, αποτελούν βασικούς πυλώνες της επέκτασης του συστήματος υπερυψηλής τάσης στην Πελοπόννησο.
Με την ολοκλήρωση της επέκτασης, θα αυξηθεί ο ηλεκτρικός  «χώρος» στο δίκτυο της Πελοποννήσου, με συνέπεια να μπορεί να ανέβει κατακόρυφα η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ.
Εδώ και μία 6ετία, με την απόφαση της 699/2012 ΡΑΕ που χαρακτηρίζει την περιοχή κορεσμένη, δεν μπορούν να κατασκευασθούν νέες μονάδες ανανεώσιμων πηγών. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Διαχειριστής στο ΔΠΑ, με την ολοκλήρωση όλων των έργων μεταφοράς 400kV, θα επιτρέψει την ασφαλή διασύνδεση μονάδων συνολικής ισχύος 2.200 MW, από 1.190 MW που είναι σήμερα.
Οι προκηρύξεις για το ΚΥΤ Κορίνθου και τη γραμμή μεταφοράς, δύο έργα προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ έκαστο, δημοσιεύθηκαν στις 24 Αυγούστου, με τις διορίες υποβολής προσφορών να ολοκληρώνονται στις 5 Οκτωβρίου.
Στην περίπτωση του ΚΥΤ Κορίνθου, η προθεσμία που θα έχει ο ανάδοχος για την ολοκλήρωση του έργου θα είναι 26 μήνες από τη συμβολαιοποίηση του έργου.
Όσον αφορά τη γραμμή μεταφοράς που θα συνδέει τα Κέντρα Μεγαλόπολης και Κορίνθου, η διορία ολοκλήρωσης έχει ορισθεί στις 780 ημέρες (λίγο παραπάνω από 2 χρόνια).

Κατασκευή της δεύτερης γραμμής

Στο πλαίσιο επέκτασης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) 400 kV προς την Πελοπόννησο, προβλέπεται επίσης η κατασκευή μίας δεύτερης γραμμής μεταφοράς από τη Μεγαλόπολη με τα κυκλώματα 400kV στην πλευρά του Αντιρρίου, περνώντας από την περιοχή της Πάτρας, η οποία είναι επίσης ενταγμένη στο ΔΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2018. Μάλιστα, σύμφωνα με απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, η ολοκλήρωση της εν λόγω γραμμής θα δώσει τη δυνατότητα η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (Μεγαλόπολη V) να λειτουργήσει στην ονομαστική της ισχύ των 800 MW (μεγαβάτ), σε αντίθεση με την περιορισμένη ισχύ (500 MW) με την οποία εντάχθηκε και επίσημα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Αυγούστου.
Η συγκεκριμένη γραμμή εκτιμάται πως θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Πελοπόννησο, παρά το γεγονός ότι κανονικά προγραμματιζόταν να συνδέεται με το σχεδιαζόμενο ΚΥΤ Πατρών, το οποίο επίσης είναι ενταγμένο στην επέκταση του ΕΣΜΗΕ 400 kV στην Πελοπόννησο.
Ωστόσο,  η κατασκευή του Κέντρου αναμένεται να καθυστερήσει, αφού δεν θα ξεκινήσει εντός της τρέχουσας τριετίας, κυρίως λόγω των αντιδράσεων από τοπικούς φορείς.
Παράλληλα, προβλέπεται μία ακόμη γραμμή μεταφοράς για τη σύνδεση των ΚΥΤ Κορίνθου και Κουμουνδούρου, η οποία σύμφωνα με το ΔΠΑ θα είναι έτοιμη να ηλεκτρισθεί το πρώτο εξάμηνο του 2024. 

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου