Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΔΕΔΔΗΕ: Δεν υπάρχουν σήμερα περισσότερες βλάβες στο δίκτυο από ότι παλαιότερα - Η εικόνα όσον αφορά τις εργολαβίες

 
Στη Βουλή τέθηκε σήμερα το θέμα των διακοπών ρεύματος που σημειώθηκαν πρόσφατα σε περιοχές της χώρας λόγω βλαβών του δικτύου διανομής. Την επιτροπή παραγωγής και εμπορίου ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Χατζηαργυρίου, καθώς και στελέχη της εταιρείας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηαργυρίου, "δεν
έχουμε σήμερα περισσότερες βλάβες από ότι παλαιότερα. Φέτος δεν είχαμε καμία βλάβη καλωδίων πλην της Ύδρας που ήταν ατυχής συγκυρία". 

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια το σχέδιο ψηφιοποίησης των δικτύων είναι σε εξέλιξη με 13 στρατηγικά έργα, ανάμεσά τους και οι έξυπνοι μετρητές." Έχουμε ήδη 230.000 μετρητές στη ΧΤ και ήδη προκηρύσσουμε το μεγάλο κέντρο. Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά και εφαρμόζει τους έξυπνους μετρητές", τόνισε. 

Ο διαγωνισμός για τις εργολαβίες

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος, Αθανάσιος Μισδανίτης μίλησε αρχικά για το διαγωνισμό των εργολαβιών που διεξάγει η εταιρεία. Όπως εξήγησε, κάθε τρία χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά σε διαγωνισμό και σύμβαση για τις εργολαβίες στις 55 περιοχές της χώρας ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί τα έργα ανάπτυξης και συντήρησης του δικτύου διανομής. "Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουμε ενσωματώσει τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, άρα είμαστε ευέλικτοι όσον αφορά την επιλογή των εργολάβων. Επίσης, έχουμε χρησιμοποιήσει ποσοστώσεις ώστε εντός μιας περιφέρειας να μη μπορεί ένας εργολάβος να έχει υπερβολικά μεγάλο αριθμό έργων με πάνω από το 30%", υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Ηρακλή Μενεγάτο, διευθυντή ανάπτυξης δικτύου, ο σχετικός διαγωνισμός για τις 55 εργολαβίες ανά τη χώρα εγκρίθηκε από το ΔΕΔΔΗΕ πέρυσι με προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ για την τετραετία με πιθανότητα αύξησης 50% σε περίπτωση εκτάκτων περιστάσεων ή μείωσης 30%. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα παράτασης ενός έτους. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου με 383 προσφορές εκ των οποίων έγιναν δεκτές 31. Αποκλείστηκε η Τοξότης Α.Ε. και εν συνεχεία απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα της εταιρείας. Εν τέλει, συμμετείχαν 31 διαγωνιζόμενοι, 30 αποδεκτοί και 378 προσφορές αποδεκτές. Η μεσοσταθμική έκπτωση έφτασε το 41% και η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική, ενώ το τίμημα έφτασε τα 243 εκατ. ευρώ.

Οι απαντήσεις για τις βλάβες

Ο κ. Μισδανίτης μιλώντας για τις βλάβες, ανέφερε ότι στη Σαντορίνη ήταν πρόβλημα παραγωγής η βλάβη του 2013, άρα δεν έχει σχέση με το δίκτυο. "Το ζητούμενο είναι να μη γίνονται ποτέ διακοπές, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Τα δίκτυα κάποιες φορές θα έχουν βλάβες, οπότε το θέμα είναι οι χρόνοι απόκρισης", σχολίασε. 

"Εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν στη βλάβη της Ύδρας, αλλά δεν ήταν αρκετό. Δυστυχώς υπήρξαν δύο ταυτόχρονες βλάβες που μας έδιναν εμάς λάθος σήματα με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση στον εντοπισμό της δεύτερης παρόλο που υπήρχαν συνεργεία στο νησί από νωρίς. Επίσης, χρειάστηκε οι συνάδελφοι να μεταβούν σε δύσβατες περιοχές. Το ένα πρόβλημα ήταν στο κύριο υποθαλάσσιο καλώδιο, για το οποίο ήδη έχουμε κάποια στοιχεία και το δεύτερο ήταν στο χερσαίο τμήμα του δικτύου που αποδείχτηκε και πιο δύσκολο. Δώσαμε εν τέλει ρεύμα από το εφεδρικό καλώδιο και ολοκληρώνεται άμεσα η επιδιόρθωση του κύριου καλωδίου", ανέφερε.

Ο κ. Μισδανίτης είπε επίσης ότι "έχω την αίσθηση ότι διάφορα πράγματα που γράφτηκαν ενέχουν μια υπερβολή. Δεν υπήρξε κύμα μαζικής φυγής από το νησί. Ο πληθυσμός ταλαιπωρήθηκε, αλλά δεν υπήρξε κανένας πανικός". 

Σχετικά με τις εργολαβίες, ο δ.σ. του ΔΕΔΔΗΕ είπε πως "οι εργολάβοι είναι μια κατάσταση δεκαετιών. Οι εργολαβίες διογκώνονταν όσο μειωνόταν ο αριθμός των υπαλλήλων των εταιρειών μας. Υπάρχει και ο περιορισμός του 35-65 στον όμιλο της ΔΕΗ όσον αφορά τη μισθολογική δαπάνη. Μας δημιουργεί θέματα για να πληρώσουμε ρεπό και υπερωρίες. Το θέμα δεν είναι τόσο αριθμητικό, όσο να γίνει ανανέωση προσωπικού και ανακατανομή. Υπάρχουν έλεγχοι στους εργολάβους. Να δούμε αν στοιχίζει περισσότερο το σύστημα εργολαβιών ή το να απασχολούμε εμείς εργαζόμενους". 

Σχετικά με το θέμα της Τοξότης ΑΕ, είπε πως "δεν υπήρχε ελλιπής φάκελλος. Η εταιρεία πέρασε την τεχνική αξιολόγηση. Όταν έπαψε να αποδίδει εμείς ήμασταν που προχωρήσαμε σε έκπτωσή του και αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό". 

Σταθάκης: Καθησυχαστική η μελέτη μας για την επάρκεια της Κρήτης

Τέλος, ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, σχολίασε ότι "υπάρχει μια διάθεση ότι καταρρέει το δίκτυο της χώρας. Να μας φέρουν στοιχειώδη στατιστική που να λέει ότι οι βλάβες έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια". 

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι "ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε τρομαχτική επενδυτική εξέλιξη. Το 2020 θα είναι διπλάσιος σε επενδύσεις στα χερσαία δίκτυα και στα νησιά. Προκηρύχθηκε η μια διασύνδεση Κρήτης ήδη με Πελοπόννησο. Η μεγάλη διασύνδεση θα καθυστερήσει δύο χρόνια, αλλά είμαστε και πάλι στο τελικό στάδιο. Η μελέτη με τη ΡΑΕ και το ΥΠΕΝ για το 2020 στην Κρήτη είναι πιο καθησυχαστική. Πέραν της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο έχουμε τις ΑΠΕ στην Κρήτη και τη δυνατότητα σταδιακής απόσυρσης των μονάδων αν υπάρξει θέμα ασφάλειας. Η ΡΑΕ μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σε θέση να αναθέσει το έργο της μεγάλης διασύνδεσης. Φορέας θα είναι μία ενιαία εταιρία με τον ΑΔΜΗΕ να έχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών 51% και το μειοψηφικό η Euroasia Interconnector. Υπήρξαν προβλήματα με το σύστημα των εργολαβιών, υπήρξαν και προβλήματα με εργαζόμενους. Πρέπει να λάβουμε σοβαρά αυτά τα δύο σημεία. Εφόσον διατηρηθεί αυτό το σύστημα πρέπει να υπάρχουν ισχυροί κανόνες". 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου