Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Ελληνική στήριξη στο πολωνικό αίτημα για έρευνα σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών CO2Ελληνική στήριξη στο πολωνικό αίτημα για έρευνα σχετικά με τη διαμόρφωση των τιμών CO2

Γιώργος Φιντικάκης
Τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να έχει σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, το πολωνικό αίτημα προς τη Κομισόν να ερευνήσει τυχόν χειραγώγηση των τιμών CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων, και εφόσον διαπιστώσει ότι οι καταγγελίες ευσταθούν, τότε να αυξήσει την προσφορά δικαιωμάτων.
Τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Βαρσοβίας συμμερίζεται
σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ και η ελληνική πλευρά, δίχως πάντως να είναι σαφές αν η κούρσα των τιμών CO2 απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση του υπ. Ενέργεας Γ. Σταθάκη με τον Επίτροπο Ενέργειας Μ. Σέφκοβιτς. Σημειωτέον ότι σε ευρωπαικό επίπεδο υπάρχει πρόβλεψη πως αν διαπιστωθεί χειραγώγηση των τιμών, τότε μπορεί να αυξηθεί και η προσφορά δικαιωμάτων.
Πριν από μερικές εβδομάδες η Πολωνία, μια από τις πιο άμεσα πληττόμενες ευρωπαικές χώρες λόγω της υψηλής της εξάρτησης από τον άνθρακα, υπέβαλε γραπτώς αίτημα στην ΕΕ, ζητώντας της να διερευνήσει τις αιτίες πίσω από την ξέφρενη κούρσα των τιμών (χθες κινήθηκαν στα 20,70 ευρώ / τόνος).
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, ο υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Krzysztof Tchorzewski έθεσε την περασμένη εβδομάδα το θέμα στον Επίτροπο για την ενέργεια και το κλίμα, Miguel Arias Canete, ζητώντας ταυτόχρονα από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής αρχής ανταγωνισμού Margrethe Vestager να διερευνήσει κατά πόσο έχουν υπάρξει κρούσματα χειραγώγησης της αγοράς.
Είχε προηγηθεί παρέμβαση του Tchorzewski προς τις Βρυξέλλες με αίτημα αυτές να αναλάβουν δράση, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές, που φέτος έχουν τριπλασιαστεί, φτάνοντας πριν από μερικές εβδομάδες σε υψηλά 10ετίας, και συγκεκριμένα στα 26 ευρώ ο τόνος.
Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, η Κομισιόν δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημά του, ωστόσο όπως ο ίδιος ανέφερε, κι άλλες χώρες είναι έτοιμες να σταθούν στο πλαι της Πολωνίας, ζητώντας ευρωπαική παρέμβαση για τις τιμές, όπως η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Ισπανία.
"Το πρόβλημα είναι γνωστό, παρακολουθείται στενά και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα", δήλωσε πρόσφατα ο αξιωματούχος του πολωνικού υπ. Ενέργειας, Tomasz Dabrowski σε συνέντευξη τύπου στο Wroclaw.
Από τη πλευρά του ο πολωνός υπ. Ενέργειας Kr. Tchorzewski, φαίρεται να έχει αναφερθεί, δίχως να τις κατονομάσει, σε μεγάλες ευρωπαικές εταιρείες που ενδέχεται να αγοράζουν εκ των προτέρων δικαιώματα, προκειμένου να υπαγορεύσουν τις τιμές.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο παρέμβασης από την Κομισιόν στην αγορά δικαιωμάτων CO2, θεωρείται μάλλον δύσκολο. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την άνοδο των τιμών, την οποία και αποδίδουν στην αντίδραση της αγοράς ενόψει και των αλλαγών που συμφωνήθηκεαν πέρυσι, προκειμένου να εφαρμοσθούν μετά το 2020. Συνεπώς, όπως αναφέρουν και οι FT, οι Βρυξέλλες δεν εμφανίζονται πρόθυμες να ενεργοποιήσουν το σχετικό άρθρο 29α της ευρωπαικής οδηγίας, το οποίο και αποσκοπεί σε προστασία από τις "υπερβολικές διακυμάνσεις" της αγοράς.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου