Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Χαμένη η βιομηχανία από τη μεθοδολογία αντιστάθμισης των CO2 - Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ

Χαμένη η βιομηχανία από τη μεθοδολογία αντιστάθμισης των CO2 - Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ 

Σημαντικές επιβαρύνσεις έρχονται από δύο πλευρές
Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας με τη ΔΕΗ για την υπογραφή των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για το 2018, καθώς προστίθενται συνεχώς νέα εμπόδια στις συζητήσεις που εξαρχής ήταν εξαιρετικά δύσκολες.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, όπως έχει ήδη γράψει το

WorldEnergyNews, βρίσκονται οι συμβάσεις προμήθειας ρεύματος για το 2019, τις οποίες η ΔΕΗ αρνείται να διαπραγματευτεί επικαλούμενη τις επικείμενες αλλαγές στο μίγμα καυσίμου και το κόστος παραγωγής της λόγω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης.
Οι βιομηχανίες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένες να υπογράψουν συμβάσεις για το 2018, ενώ ήδη βρισκόμαστε στον Οκτώβριο χωρίς να διαπραγματευτούν το ενεργειακό κόστος τους για το 2019 για το οποίο ήδη προγραμματίζουν και λαμβάνουν παραγγελίες.
Πόσο μάλλον που η διοίκηση της ΔΕΗ με δημόσιες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Μανόλη Παναγιωτάκη έχει προαναγγείλει υψηλές αυξήσεις για τη βιομηχανία, η οποία θα πρέπει όπως είπε να εμπλακεί ενεργά στην αγορά ενέργειας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στα επενδυτικά σχήματα που διεκδικούν την αγορά των μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.

Διάσταση ΔΕΗ και βιομηχανιών για την αντιστάθμιση

Και ενώ η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο, με την ΕΒΙΚΕΝ (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) να εξετάζει ακόμη και την κατάθεση καταγγελιών στη ΡΑΕ και την Κομισιόν, ένα ακόμη εμπόδιο έρχεται να προστεθεί στις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις.     
Το ζήτημα αφορά τις βιομηχανίες που δικαιούνται αντιστάθμισης της επιβάρυνσης που υφίστανται λόγω του κόστους των ρύπων και σχετίζεται με τον τρόπο που τις χρεώνει η ΔΕΗ τους ρύπους στα τιμολόγια ρεύματος.
Όπως είναι γνωστό η μέγιστη αντιστάθμιση που μπορούν να λάβουν οι βιομηχανίες για το 2018 είναι περίπου 3,7 ευρώ/MWh και αυτό γιατί το ύψος της αντιστάθμισης υπολογίζεται με βάση της μέση τιμή των ρύπων του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο η ΔΕΗ χρεώνει τους ρύπους στα τιμολόγια της βιομηχανία με διαφορετική μεθοδολογία.
Έτσι για παράδειγμα τον Αύγουστο, η χρέωση των ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ ήταν 11,49 ευρώ/MWh.
Επί της ουσίας η μεθοδολογία που ακολουθεί η ΔΕΗ ακυρώνει στην πράξη το μέτρο της αντιστάθμισης το οποίο όπως είναι γνωστό έχει καθιερωθεί από την ΕΕ για την προστασία των επιλέξιμων κλάδων από το carbon leakage.   
Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των βιομηχανιών, το πρόβλημα αυτό θα συνεχίσει να υφίσταται και το 2019 εφόσον η ΔΕΗ συνεχίσει να εφαρμόζει την ίδια μεθοδολογία.
Μάλιστα υπολογίζεται ότι η μέση τιμή του CO2 για το 2018 θα διαμορφωθεί στα 16 ευρώ ανά τόνο CO2, οπότε η μέγιστη αντιστάθμιση το 2019 θα είναι μόλις 9,84 ευρώ/Mwh, όταν η ΔΕΗ με μέσο αποτύπωμα 0,65 τόνου Co2/Mwh και τιμές ρύπων 22 ευρώ ανά τόνο, θα χρεώνει με 14,3 ευρώ/MWh.
Με άλλα λόγια η επιβάρυνση στα βιομηχανικά τιμολόγια για το 2019 μόνο από τη διαφορά στη μεθοδολογία υπολογισμού της αντιστάθμισης και των χρεώσεων της ΔΕΗ φθάνει στο 10%.
Και αυτό χωρίς να υπολογιστεί η αύξηση που θέλει να επιβάλει η ΔΕΗ και η οποία μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 10 - 20%.

Σε δύσκολη θέση η ελληνική παραγωγή

Τέτοιου ύψους αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, όπως αναφέρουν κύκλοι της βιομηχανίας θα σημάνουν τίτλους τέλους για την ελληνική παραγωγή και εάν δεν το αντιληφθεί γρήγορα η κυβέρνηση θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.
Πόσο μάλλον που παραμένουν άλυτα μια σειρά ζητήματα όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ και η μείωση της συγκεκριμένης χρέωσης για τη βιομηχανία, αλλά και η λειτουργία της νέας αγοράς με βάση το Target Model που θα επιτρέψει τη σύναψη διμερών συμβολαίων. 
Η μεν αναθεώρηση του ΕΤΜΕΑΡ, την οποία είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το 2017 στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ετεροχρονίζεται για τους πρώτους μήνες του 2019, η δε λειτουργία του Target Model που σύμφωνα με το Μνημόνιο θα πρέπει να ισχύσει από τον Απρίλιο, οδεύει για το τέλος του 2019.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου