Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στο φυσικό αέριο θα στραφεί η Ευρώπη το 2019 για την παραγωγή ρεύματος λόγω των τιμών ρύπων

Στο φυσικό αέριο θα στραφεί η Ευρώπη το 2019 για την παραγωγή ρεύματος λόγω των τιμών ρύπων

Σύμφωνα με το Platts Analytics, κατά μέσο όρο περί τα 6 εκατ. κ.μ. άνθρακα ημερησίως θα «γυρίσουν» σε αέριο το 2019 στις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης
Μεγάλη στροφή της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη
από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο εντός του 2019 προβλέπει το Platts, λόγω της ανόδου των τιμών των ρύπων που εκτιμάται ότι θα κινηθούν γύρω στα 20 ευρώ ανά τόνο, ενώ σύμφωνα με κάποια ακραία σενάρια ενδέχεται να φθάσουν ακόμη και τα 40 ευρώ ανά τόνο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Platts, η αύξηση της τιμής των ρύπων το 2018, η οποία έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας αγγίζοντας και 26 ευρώ/τόνο CO2 τον Σεπτέμβριο,  είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μεγάλης στροφής προς το φυσικό αέριο.
Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η στροφή αυτή δεν συντελέστηκε το 2018, διότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη ήταν κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του άνθρακα.
Ωστόσο εκτιμούν ότι το 2019 με τη λειτουργία του νέου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης του αποθέματος ρύπων, ο οποίος περιορίζει την προσφορά δικαιωμάτων εκπομπής CO2, οι τιμές των ρύπων θα κινηθούν σε επίπεδα γύρω στα 20 ευρώ/τόνο, καθιστώντας περισσότερο δελεαστική τη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κατακόρυφη άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων το 2018, οφειλόταν κυρίως στην προοπτική μαζικής απόσυρσης δικαιωμάτων που προβλέπει ο νέος ευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Σύμφωνα με το Platts Analytics, κατά μέσο όρο περί τα 6 εκατ. κ.μ. άνθρακα ημερησίως θα «γυρίσουν» σε αέριο το 2019 στις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, με βάση τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων και των ρύπων.
Μάλιστα αυτός ο ρυθμός μπορεί να μεταβληθεί θεαματικά και να φθάσει ακόμα και τα 45 εκατ. κ.μ. ημερησίως, αν επαληθευτούν προβλέψεις του Platts Analytics για την τιμή του αερίου, σύμφωνα με τις οποίες αυτή θα μειωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές του αερίου, του άνθρακα και των ρύπων είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το εάν και πόσο γρήγορα θα συντελεστεί η μετατόπιση της ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο.
Όπως εκτιμά το Platts, τόσο το καλοκαίρι του 2019, όσο και το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα είναι οι περίοδοι που μεγάλο μέρος της ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής θα γυρίσει σε φυσικό αέριο.

Τα σενάρια για την πορεία των τιμών των ρύπων

Βεβαίως η απότομη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης δικαιωμάτων CO2 και το ερώτημα που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι πώς θα επηρεαστούν οι τιμές των ρύπων, καθώς το λογικό είναι να υποχωρήσουν.
Επιχειρώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα το Platts Analytics, εξετάζει μια σειρά από σενάρια.
Για παράδειγμα, αν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων επιστρέψουν στα 15 ευρώ/τόνο, τότε η μετατόπιση από τον άνθρακα στο αέριο μπορεί να μειωθεί κατά περίπου 10 εκατ. κ.μ. την ημέρα στο σενάριο του Platts με χαμηλές τιμές του αερίου.
Όμως το σενάριο που το αέριο κινείται στις τρέχουσες τιμές της αγοράς, τότε η μετατόπιση στο φυσικό αέριο μπορεί να μηδενιστεί.
Υπάρχει πάντως και το ακραίο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο πολύ σύντομα η αγορά των ρύπων θα γίνει τόσο μεγάλη που ακόμα και η πλήρης μετατόπιση της ευρωπαϊκής ηλεκτροπαραγωγής από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο δεν θα είναι αρκετή για να αποτρέψει την άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 40 ευρώ/τόνο.
Αυτό το σενάριο πάντως δεν αντανακλά τις απόψεις των περισσότερων αναλυτών.
Άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές των ρύπων είναι εξωγενείς όπως πχ οι καιρικές συνθήκες τον φετινό χειμώνα στην Ευρώπη, η προσφορά ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια, από τα αιολικά και τα φωτοβολταικά κλπ.
Σημειώνεται ότι το 2018 «έσβησαν» στην Ευρώπη περί τα 15 GW θερμικής ηλεκτροπαραγωγής, ενώ σχεδόν 5 GW ανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να κλείσουν το 2019.
Μία χώρα όπου το 2018 σημαντικό μέρος της ηλεκτροπαραγωγής «γύρισε» από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο ήταν η Βρετανία, όπου ήδη λειτουργούσε ένας μηχανισμός στήριξης της τιμής των δικαιωμάτων. Πρόκειται για ένα φόρο επί της εκπομπής CO2, o οποίος επιβάλλεται στις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. 
Αυτός ο συνδυασμός κόστους ώθησε εκτός δικτύου πολλές ανθρακικές μονάδες στη Βρετανία το 2018 για τους περισσότερους μήνες του έτους.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου