Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ της νυχτερινής κατανάλωσης εισηγείται η ΡΑΕ – Εξετάζονται τα περιθώρια μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ

Από το μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας περνάνε αυτήν την περίοδο οι λογαριασμοί των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας και του ΕΤΜΕΑΡ.
Ο έλεγχος της ΡΑΕ σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, διαπιστώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για γενικές μειώσεις στις χρεώσεις των ΥΚΩ που πληρώνουν τα
νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δεν τίθεται καν λόγος για αυξήσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αρχή φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διορθώσεις στα υψηλά κλιμάκια των χρεώσεων των ΥΚΩ για τις νυχτερινές καταναλώσεις. Για αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι λογαριασμοί ρεύματος φτάνουν ιδιαίτερα «φουσκωμένοι» καθώς χιλιάδες νοικοκυριά μεταφέρουν τη χρήση των ενεργοβόρων συσκευών τους για τις ώρες ισχύος του νυχτερινού ή του μειωμένου τιμολογίου. Οι χρεώσεις ΥΚΩ επιβαρύνουν σημαντικά τους καταναλωτές που κάνουν χρήση ηλεκτρικών συσκευών για τη θέρμανση τους.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018 οι χρεώσεις ΥΚΩ της ημερήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύουν και για εκείνες της νυχτερινής.
Αυτές είναι:
 · Από 0 έως 1.600 κιλοβατώρες 0,00690 ευρώ
· Από 1.601 έως 2.000 κιλοβατώρες 0,05 ευρώ
· Από 2.001 και πάνω κιλοβατώρες 0,085 ευρώ.
Πριν τις τελευταίες αλλαγές, δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017 η χρέωση ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση ήταν ενιαία ανεξάρτητα από τα κλιμάκια κατανάλωσης και συγκεκριμένα ήταν στα 0,00889 ευρώ.
Πηγές λοιπόν θέλουν τη ΡΑΕ να εξετάζει το ενδεχόμενο εισήγησης μείωσης των χρεώσεων ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση στην τελευταία κατηγορία αυτά των 2.001 και άνω kWh.
Η σχετική γνωμοδότηση θα γίνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα πρέπει να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Αναφορικά με την τύχη του ΕΤΜΕΑΡ, κύκλοι της ΡΑΕ, σημειώνουν στο energypress, πως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων και των εσόδων και κυρίως αν υπάρχουν τα περιθώρια για μειώσεις του Τέλους για το 2019.
 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου