Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Αποκαλυπτική έρευνα από Sandbag και Agora Energiewende: Ο λιγνίτης αντιστέκεται στην ενεργειακή μετάβαση

 
Η σταδιακή απανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προχωράει, καθώς συνεχίζει να αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ, με την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα να είναι κατά 30% μειωμένη το 2018 σε σχέση με το 2012. Όμως, τα στοιχεία αποκαλύπτουν μια πτυχή που δεν
έχει αναδειχτεί όσο ίσως θα έπρεπε στη μέχρι τώρα δημόσια συζήτηση: το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης αφορά το σκληρό λιθάνθρακα, με τη μείωση που αφορά το λιγνίτη μόλις τώρα να αρχίζει να αποκτά σημαντικό ρυθμό.
Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης με τίτλο “The European Power Sector in 2018” της Sandbag με την Agora Energiewende.
Τα βασικά συμπεράσματα που βγαίνουν από τη μελέτη είναι τα εξής:
1.Οι εκπομπές CO2 από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής μειώθηκαν κατά 5% το 2018.
Οι εκπομπές από μονάδες που καίνε σκληρό λιθάνθρακα μειώθηκαν κατά 41%, ενώ από λιγνιτικές μονάδες κατά 13%.
2.Η μετάβαση από το σκληρό λιθάνθρακα στις ΑΠΕ επιταχύνεται στην Ευρώπη.
Η ηλεκτροπαραγωγή από το συγκεκριμένο καύσιμο μειώθηκε κατά 9% το 2018, με τη μείωση να φτάνει το 40% σε σχέση με το 2012.
3.Η μετάβαση από το λιγνίτη στις ΑΠΕ αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση.
Η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε μόλις κατά 3% το 2018.
4.Αναμένεται «έκρηξη» στο φωτοβολταϊκά.
Το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έφτασε στο 32,3%. Παρότι το μερίδιο των φωτοβολταϊκών ήταν μόλις 4%, η αύξηση που καταγράφεται σε επίπεδο έτους ξεπερνάει το 60%, κάτι που σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών κατά 29% προμηνύει ραγδαία αύξηση στο μέλλον.
5.Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά είχαν για πρώτη φορά κόστος αντίστοιχο με αυτό των ανθρακικών μονάδων και των μονάδων φυσικού αερίου.
Η τιμή του άνθρακα αυξήθηκε κατά 15%, του φυσικού αερίου κατά 30% και οι τιμές των εκπομπών CO2 κατά 170%, με αποτέλεσμα οι τιμές ρεύματος να φτάνουν 45-60€/MWh, τιμή αντίστοιχη με αυτή των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στους τελευταίους διαγωνισμούς στη Γερμανία.
Δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης εδώ.
Δείτε τα στοιχεία εδώ.

 energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου